05 Jun 2020  

KBH: Spredte skyer, 11 °C

S-minister lukker smuthul for billige praktikanter i landbruget

Hurtig handling

S-minister lukker smuthul for billige praktikanter i landbruget

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ruller Støjbergs ordning på landbrugsområdet tilbage.

Mattias Tesfaye ruller de lempelser tilbage, som hans forgænger indførte udenom et flertal i Folketinget.
FOTO: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
1 af 1

Efter en uge i ministerstolen har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) meddelt, at han trækker de lempelser tilbage, som siden 1. juni har gjort det mulig at hente billige udenlandske praktikanter til Danmark inden for blandt andet gartneri, land- og skovbrug. 

Det skal være en ordning med et reelt uddannelsesmæssigt sigte – det skal ikke være en bagdør til billig arbejdskraft.
Mattias Tesfaye, S-minister

Mattias Tesfaye begrunder sin beslutning med frygt for social dumping i landbruget.

– Jeg er glad for, at vi har en praktikantordning, hvor unge kan komme til Danmark og arbejde i landbruget. Men det skal være en ordning, der har et reelt uddannelsesmæssigt sigte – det skal ikke være en bagdør til billig arbejdskraft, siger Mattias Tesfaye til Fagbladet 3F.

Trodser flertal

Lempelserne blev indført af ministerforgængeren Inger Støjberg fra Venstre. Kort før valget den 5. juni trodsede hun et flertal i Folketinget og gennemtrumfede nye regler via en såkaldt administrativ ændring i den gældende bekendtgørelse.

På det tidspunkt var Mattias Tesfaye ude med riven og lovede, at hvis Socialdemokratiet vandt valget, ville han have ændringerne rullet tilbage. Nu bliver de fire lempelser rullet tilbage til, hvor de var før den 1. juni i år – til regler, som Socialdemokratiet selv var med til at indføre i 2014. 

Aldersgrænsen for praktikanter sættes igen til maksimalt 30 år, hvor Støjberg havde sat den til 35 år. De studerende skal igen gennemgå en sprogtest, og de må kun være i Danmark i et år. Venstre-ministeren mente, det var rimeligt, at opholdet kunne vare 18 måneder. Og som det sidste skal praktikopholdet i Danmark supplere en uddannelse i det land, praktikanten kommer fra.

Glæde hos 3F

3F Aalborg var hurtigt ude med en reaktion:

"Dejligt nyt fra den nye regering. Det kan vi kun hilse velkommen. Udenlandsk arbejdskraft er velkommen på OK vilkår og ikke som løntrykkere i "smarte" konstruktioner forklædt som uddannelse," skrev den nordjyske fagforening på sin facebook-side.

I 3F's forbundshus i København hilser formanden for Den grønne gruppe, Peter Kaae Holm, tilbagerulningerne velkommen. Han så imidlertid gerne, at den nye minister går endnu længere.

– Vi vil gerne have, at ministeren ser alvorligt på hele praktikantordningen, så den ikke misbruges, siger gruppeformanden til Fagbladet 3F.

3F mener, at uddannelse ofte spiller for lille en rolle, og ser også gerne mere kontrol på området. Praktikanter kommer ofte til Danmark på falske papirer, og de danske rekrutteringsbureauer mangler certificering.

Ikke yderligere ændringer

Ifølge Fagbladet 3F har udlændinge- og integrationsministeren ikke flere stramninger på vej af ordningen. 

Ifølge Mattias Tesfaye er antallet af udenlandske studerende, der har søgt om praktik inden for landbrug og det grønne område i Danmark, steget fra 112 til 226 fra maj til juni.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jul. 2019 - 13:27   04. jul. 2019 - 16:39

Social dumping

noc@arbejderen.dk