09 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, let regn, 6 °C

Renovationsfirma optrapper skraldekonflikt

Tillidsmand pålagt at arbejde

Renovationsfirma optrapper skraldekonflikt

Remondis har kommanderet tillidsmanden ud at hente affald. Kolleger og venner af de strejkende blokerede fra morgenstunden garageanlægget i Frederikshavn.

Remondis' garageanlæg på Industrivej i Frederikshavn blev blokeret her til morgen, så tillidsmanden ikke kunne komme ud og hente det affald, som firmaet har sagt, at han skal.
FOTO: Blokade Remondis Frederikshavn
1 af 1

Renovationsfirmaet Remondis optrapper den nu ugelange strejke.

Ikke nok med at firmaet afviser at gå i dialog med de strejkende eller deres lokale fagforening, 3F Frederikshavn, for at finde en løsning på det overarbejde, som har udløst konflikten. Tirsdag pustede Remondis til ilden, da det pålagde tillidsrepræsentant Palle Jørgensen, at han skulle begynde at hente affald hos borgerne i Frederikshavn Kommune – ene mand.

Det, at I pålægger tillidsrepræsentanten at udføre strejkeramt arbejde, fremmer bestemt ikke en mulig løsning.
De strejkende

– Det er et temmelig usædvanligt skridt fra firmaets side. Ingen her i afdelingen har før oplevet noget tilsvarende, fortæller Per Thorup, faglig sekretær i 3F Frederikshavn, til Arbejderen.

Palle Jørgensen har imidlertid at makke ret og gøre, som firmaet siger, ellers kan det koste en skærpet og meget dyr bod ved Arbejdsretten.

Kolleger og venner af de strejkende reagerede ved at blokere Remondis' garageanlæg på Industrivej, så Palle Jørgensen blev forhindret i at køre ud fra pladsen onsdag morgen. Senere blev blokaden ophævet, og Palle Jørgensen kunne komme på arbejde, mens kollegerne fortsætter strejken.

Også arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, der er lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, finder det meget specielt, at Remondis pålægger tillidsmanden at gå i arbejde fremfor at passe hvervet som mægler mellem kollegerne og arbejdsgiveren.

– Det er da besynderligt. Han er en budbringer for ledelsens budskaber til medarbejderne og omvendt, så det ville være naturligt at bruge tillidsrepræsentanten til andet end at samle skrald, udtaler Laust Høgedahl til TV2 Nord. 

Skraldemændene mener, at Remondis konstant hvæsser kniven og optrapper konflikten i stedet for at forsøge at finde en løsning.

"Vi har ikke længere tillid til virksomheden, og det, at I pålægger tillidsrepræsentanten at udføre strejkeramt arbejde, fremmer bestemt ikke en mulig løsning," lyder det fra de strejkende.

Som endnu et eksempel peger de på, at Remondis i mandags meddelte, at såfremt strejken ikke er indstillet torsdag, når Arbejdsretten igen behandler sagen, så kan skraldemændene betragte sig som fritstillet – altså fyret.

>>LÆS OGSÅ: Strejker videre trods risiko for fritstilling

Remondis er en tysk ejet koncern og blandt de største firmaer, der i dag håndterer dagrenovation i Danmark. Firmaet har omkring 1000 ansatte, heraf 800-900 skraldemænd, resten funktionæransatte.

I et forsøg på at løse den fastlåste konflikt havde 3F Frederikshavn indkaldt fællestillidsrepræsentant i Remondis Lars Pedersen til skraldemændenes faglige morgenmøde. Hans tilstedeværelse hjalp ikke på de nordjyske skraldemænds vrede.

– Jeg opfordrede dem meget kraftigt til at gå i arbejde igen. Men de sagde til mig, at forholdene alt for længe har været så urimelige, at de nu har fået nok. De sagde, at de ikke har tænkt sig at gå i arbejde uanset min anbefaling, fortæller Lars Pedersen til Arbejderen.

Det går heller ikke for godt med at komme i dialog med firmaet, fortæller Per Thorup:

– Jeg har her til morgen endnu engang talt med Remondis for at forsøge at få et møde i stand, men de henviser til, at Dansk Industri siger nej til at forhandle, når folkene strejker. 

Skraldemændene indledte strejken onsdag i sidste uge. De kræver, at firmaet får styr på det overarbejde, som har stået på siden 1. oktober sidste år. Ligesom de kræver, at firmaet trækker de skriftlige advarsler tilbage, som to kolleger har fået for at sige nej til overarbejde. 

Skraldemændene ved udmærket, at strejken begynder at genere borgerne i Frederikshavn. Det beklager de meget, og derfor begyndte de i dag at dele løbesedler rundt med en forklaring på strejken og med en stor undskyldning.

De strejkende har brug for støtte, da de mister den daglige løn og samtidig skal betale bod for hver time, de har strejket.

Du kan støtte de strejkende med et beløb – stort som lille – ved at betale via MobilePay på 2680 4730. Mærk beløbet 'Støtte til de strejkende'. Eller indbetal på reg.nr. 8090 kontonr. 4012434. Også her bedes du bemærke, at beløbet er til støtte for de strejkende.

 


 
I sidste uge havde firmaet problemer med skraldemændene i Jammerbugt Kommune. De strejkede i tre dage i protest mod manglende dialog med firmaet, og fordi to kolleger også her havde fået skriftlige advarsler af Remondis.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. maj. 2019 - 08:19   16. maj. 2019 - 09:51

Strejke

noc@arbejderen.dk
Om Remondis A/S

REMONDIS er et familieejet internationalt selskab, der beskæftiger over 30.000 ansatte i mere end 30 lande verden over. REMONDIS’ internationale hovedkontor ligger i Lünen, Tyskland.

REMONDIS i Danmark er blandt de største aktører på markedet med over 800 ansatte og 400 biler, der tilhører afdelinger rundt i landet. Størstedelen af bilerne og de ansatte beskæftiger sig med håndtering af indsamlingsordninger, både for private og offentlige kunder.

Virksomhedens kernekompetence er bæredygtighed, håndtering af affald og genbrug. 

Kilde: Remondis.dk