26 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Remondis anerkender valg af tillidsrepræsentant

Strejke indstillet

Remondis anerkender valg af tillidsrepræsentant

Remondis anerkender skraldemændenes valg af tillidsrepræsentant, og skraldemændene genoptager arbejdet efter en uges strejke. Den model blev foreslået på møde i mandags, men afvist af firmaet. Resultatet var en forlængelse og udvidelse af strejken.

Renovationsfirmaet Remondis har valgt at anerkende skraldemændenes valg af tillidsrepræsentant. Men firmaet fastholder, at en faglig voldgift skal tage stilling til deres indsigelse mod valget.
FOTO: Remondis
1 af 1

Remondis anerkender nu alligevel den tillidsrepræsentant, som 100 skraldemænd ved renovationsfirmaets afdeling i hovedstadsområdet har valgt. Med den beslutning slutter en ugelang strejke, udløst af at firmaet i to omgange gjorde indsigelse mod netop de ansattes valg af tillidsrepræsentant.

Den pågældende tillidsrepræsen-tant er tilfreds med udfaldet, og han fungerer i det hverv, folkene har valgt ham til.
Bjørn Lütjens, fællestillidsrepræsentant

Firmaets ændrede holdning resulterede i, at skraldemændene på et møde i morges klokken 5:30 besluttede at trække i arbejdstøjet igen og begynde indsamlingen af affald i de kommuner, der har været berørt af den strejke, de startede fredag i sidste uge.

– Remondis har anerkendt, at de ikke kan komme uden om det valg af tillidsrepræsentant, som medarbejderne har foretaget. Remondis skal anerkende valget, indtil en eventuel fagretlig afgørelse siger noget andet, siger Mike Stirling, der er faglig sekretær i 3F Kastrup – skraldemændenes fagforening – til Arbejderen.

Fra fællestillidsmand Bjørn Lütjens lyder det:

– Selvom Remondis fastholder, at de vil køre sagen videre i en faglig voldgift, så er alle mand tilbage på arbejdet. Den pågældende tillidsrepræsentant er tilfreds med udfaldet, og han fungerer i det hverv, folkene har valgt ham til.

Måske kunne strejken være sluttet tidligere og renovationsfirmaet have undgået, at den en enkelt dag onsdag bredte sig til stort set alle kommuner på Sjælland og Jammerbugt Kommune i Nordjylland.

>>LÆS OGSÅ: Skraldemænd nedlægger arbejdet i sympati med kolleger i hovedstadsområdet

– Det var sådan set det her forslag, vi havde med og forsøgte at overbevise firmaet om, da vi holdt møde med dem i mandags, forklarer Mike Stirling.

Tidligere afgørelse

3F har været i arkiverne og har blandt andet fundet en afgørelse fra 1934, som de kunne henvise til. I afgørelsen, der vedrører en sag fra skotøjsindustrien, står der ordret: "Hvis der protesteres imod et tillidsmandsvalgs lovlighed, opstår der en flydende situation fra det tidspunkt, hvor meddelelse om valget fremkommer, indtil den fagretlige afgørelse foreligger. I denne periode er den valgte som hovedregel beskyttet som en lovlig valgt tillidsmand, og han fungerer som tillidsmand med de pligter og rettigheder, som i henhold til overenskomsten tilkommer en sådan."

Pernille Andersen, der er kommunikationschef i Remondis, bekræfter over for Arbejderen, at firmaet nu anerkender den valgte tillidsrepræsentant, men også at renovationsfirmaet vil have indsigelsen mod valget afprøvet ved faglig voldgift.

Arbejderen afventer svar på, hvorfor Remondis ikke allerede i mandags bed på forslaget fra 3F og de strejkende, som angiveligt kunne have stoppet strejken. Og også svar på hvad firmaet vil have ud af at afprøve indsigelsen i en faglig voldgift, når der tidligere er faldet afgørelse i lignende sager.

Der er ikke sat dato på den fagretlige behandling.

Støtte til skraldefolkene

Torsdag behandlede Arbejdsretten strejken, og det fik en mindre flok københavnske håndværkere til at møde op for at støtte skraldefolkenes ret til frit at vælge tillidsfolk.

En flok københavnske håndværkere mødte op ved Arbejdsretten for at vise deres støtte til skraldefolkenes ret til at vælge tillidsrepræsentant.
Privat

Torsdag begyndte der også at komme støttehilsner til skraldefolkene fra arbejdspladser og faglige klubber. Blandt dem Murer og murerarbejdsmændenes faglige klub i København, Aktionsgruppen, Jernbanearbejdernes Landsklub, Malernes Fællesklub København, Fællesklubben for Specialarbejdere i København og Frederiksberg og Trekantens Tagdækkere

Arbejdsretten pålagde skraldemændene at gå i arbejde. Senere falder der en bod for den overenskomststridige strejke.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2020 - 10:36   13. nov. 2020 - 17:09

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk
Strejke hos Remondis

Fredag den 6. november 2020 nedlagde100 skraldemænd ved Remondis i hovedstadsområdet arbejdet, fordi firmaet ikke vil acceptere skraldemændenes valg af tillidsrepræsentant.

Onsdag den 11. nedlagde kolleger i andre kommuner arbejdet i sympati.
Strejken påvirker affaldsindsamlingen i:

 • Brøndby Kommune

 • Gladsaxe Kommune – genanvendelige fraktioner, storskrald og haveaffald

 • Rudersdal haveaffald

 • Lyngby Kommune

 • Egedal Kommune

 • Gentofte Kommune

 • Københavns haveaffald

 • Kubekørsel for Vestforbrænding (erhverv)

 • Næstved Kommune

 • Slagelse Kommune

 • Ringsted Kommune

 • Sorø Kommune

 • Jammerbugt Kommune

 • Næstved erhverv

 • Storkøbenhavn erhverv

Torsdag genoptager skraldemændene, der gik i sympatistrejke, arbejdet.
Arbejdsretten behandler sagen og pålægger de strejkende at genoptage arbejdet.
Remondis beslutter at anerkende skraldemændenes valg af tillidsrepræsentant, men fastholder, at en faglig voldgift skal afgøre deres indsigelse mod valget. 

Fredag den 13. november genoptager skraldemændene i hovedstadsområdet arbejdet.