29 May 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Region Hovedstaden snupper tre fridage

Konsekvens af budget 2018

Region Hovedstaden snupper tre fridage

Samtlige politiske partier står bag forliget om budget 2018 i Region Hovedstaden. Forliget fratager ansatte tre såkaldte kotymefridage. Nu vil Djøf tage spørgsmålet op ved overenskomstforhandlingerne i 2018.

Sara Gundelach Vergo, formand for Djøf Offentlig, opfordrer politikerne til at genoverveje beslutningen om at snuppe tre fridage fra de ansatte. Djøf tager spørgsmålet med til de forestående overenskomstforhandlinger.
FOTO: Morten Holtum
1 af 1

En af konsekvenserne af budgetforliget i Region Hovedstaden bliver, at ansatte mister tre såkaldte kotymefridage. Det rammer blandt andet de 776 medlemmer af Djøf, som arbejder i regionen. De kan fra 2018 ikke længere holde fri på arbejdsgiverens regning eksempelvis juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag.

At arbejdsgiverne kan forringe vilkårene er ikke det samme som, at de skal gøre det. 
Sara Gundelach Vergo, Djøf Offentlig

– Det er en ualmindelig dårlig og kortsigtet beslutning, siger Sara Gundelach Vergo, formand for Djøf Offentlig og fortsætter:

– Jeg vil gerne advare regionen mod at stirre sig blind på noget, de tror, er en smart og hurtig effektiviseringsgevinst, når de ensidigt fjerner medarbejdergoder.

Djøf tvivler på, at effektiviteten vil stige, når man fratager de ansatte de arbejdsgiverbetalte fridage, de har haft i årevis. 

Frygter for arbejdsglæden

– Spørgsmålet er, om adfærden bidrager til at skabe mere tilfredse medarbejdere, der glade og motiverede går på arbejde hver dag - og som gerne yder en ekstra indsats, arbejder over, eller logger på om aftenen, når ungerne er puttet, hvis opgaverne tilsiger det. En ensidig forringelse af vilkårene bidrager ikke til, at medarbejdere er fleksible og leverer det bedste og lidt til, mener Sara Gundelach Vergo.

Sygehusene i Region Hovedstaden skal næste år spare 343 millioner kroner. Oveni kommer krav om effektiviseringer på to procent på næsten alle afdelinger.

>> LÆS OGSÅ: Sygehuse skal spare 343 millioner

Det fremgår af den budgetaftale, som alle partier i regionen blev enige om natten til tirsdag. Med i aftalen er Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten, SF, DF, Radikale, Konservative og Liberal Alliance.

Sparer 5,2 millioner

Fridagene sparer regionen for en årlig udgift på 5,2 millioner kroner.

Leila Lindén, der er medlem af regionsrådet for Socialdemokratiet er helt bevidst om, at nogle faggrupper, specielt Djøf’ere, bliver ramt.

– Og det er specielt i administrationen, men vi kan bruge pengene bedre på hospitalerne og på sygeplejersker. Altså på det, der giver værdi for patienterne. Dem, der rører ved patienterne, siger hun til Avisen.dk. 

Djøf har regnet på det og er nået frem til, at de fjernede fridage svarer til en lønnedgang på i hvert fald 7.000 kroner per ansat.

Djøf og de øvrige AC-organisationer har tidligere på året tabt en voldgift om samme spørgsmål på en række statslige arbejdspladser, og tidligere har en voldgift i Region Sjælland også konkluderet, at arbejdsgiverne kan forringe vilkår, der ikke direkte er skrevet ind i overenskomsterne, fremgår det af en pressemeddelelse fra Djøf.

Et spørgsmål ved OK 2108

– At arbejdsgiverne kan forringe vilkårene er ikke det samme som, at de skal gøre det. Vi kan heldigvis se, at det er de færreste offentlige arbejdsplader, der har valgt at forfølge muligheden. Fra Djøfs side vil vi kraftigt opfordre politikerne i Region Hovedstaden til at genoverveje beslutningen, slutter Sara Gundelach Vergo.

Djøf vil nu tage spørgsmålet om de tre fridage med til de kommende overenskomstforhandlinger, der går i gang i 2018 med henblik på, at de bliver skrevet ind i de offentlige overenskomster.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. sep. 2017 - 10:32   07. sep. 2017 - 16:37

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk