30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

Råbet om bedre velfærd lød fra over 40 byer

Velfærdens Dag

Råbet om bedre velfærd lød fra over 40 byer

I København deltog omkring 7000 i en slagkraftig demonstration for bedre velfærd og stop for skattelettelser. Der var markeringer i mindst 40 byer.

Demonstrationen i København samlede omkring 7000.
FOTO: Aage Christensen
En af de otte fordemonstrationer ankommer.
FOTO: Aage Christensen
Fra København.
FOTO: Aage Christensen
Fra København.
FOTO: Aage Christensen
Undervisere til demonstration i København.
FOTO: Aage Christensen
Wafande på scenen i København.
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
Demonstrationen i København.
FOTO: Aage Christensen
Skumring over Bertel Thorvaldsens Plads.
FOTO: Aage Christensen
Fra demonstrationen i Aalborg.
FOTO: Allan Kjær
Fra Aalborg
FOTO: Allan Kjær
Omkring 250 demonstrerede i Aalborg.
FOTO: Allan Kjær
1 af 13

Klokken nærmer sig 17.30, og Bertel Thorvaldsens Plads bag Christiansborg begynder at blive fyldt med mennesker, mens Wafande lader taktfaste rytmer strømme ud af højttalerne. Fra otte forskellige steder i København bevæger demonstrationsoptog sig ind på pladsen.

Der er brug for, at vi sætter hælene i og får sagt, at vi vil en anden udvikling.
Dennis Kristensen, FOA

Det er tirsdag den 7. november, der af initiativet Danmark for Velfærd er blevet udråbt til Velfærdens Dag.

– Der er demonstrationer eller andre markeringer mere end 40 steder rundt omkring i Danmark i dag. Der er ved at sprede sig en stemning af, at nu er nok nok. Vi står sammen på det private og offentlige arbejdsmarked og siger til magthaverne, at vi ikke vil have skattelettelser, men bedre velfærd og mere lighed,  siger Per Olsen, formand for LO Hovedstaden i sin velkomst til demonstranterne. 

Pladsen er ved at være tæt pakket. Arrangørerne vurderer, at der er omkring 7000 demonstranter. Her er både bygningsarbejdere, lærere, sosu-arbejdere, sygeplejersker, køkkenassistenter, pædagoger og mange andre faggrupper. Også studerende samt folk fra sociale netværk og andre folkelige bevægelser er mødt frem.

Demo i Aalborg

I den anden ende af landet i Aalborg er der også fuld gang i demonstrationen for bedre velfærd. Omkring 250 er mødt frem.

– Når vi står her i dag, er det fordi velfærden er ved at blive udsultet i ekstrem grad, siger Helle Kjærager Kanstrup, 1. kredsformand i Dansk Sygeplejeråd Nordjylland, der er én af talerne.

Hun fortæller eksempler fra hvedagen som sygeplejerske - blandt andet om sygeplejersker, der arbejder alene på en 12 timers vagt på akutte afdelinger med 20 patienter.

Tilbage i København taler 3F's formand Per Christensen. Han advarer mod regeringens snak om kernevelfærd.

– Mange taler om de varme hænder. Jeg vil godt tale om de kolde fødder. Buschaufføren, der sørger for, at I kan komme på arbejde, rengøringsassistenten, der sørger for at skolen er ren, og mange andre. De sikrer også velfærd, understreger 3F-formanden og opfordrer alle faggrupper til at stå sammen i kampen for bedre velfærd.

Nede på pladsen står Kim Madsen, talsmand for Jobcentrets Ofre, der gennem det sidste år har arrangeret et utal af demonstrationer mod behandlingen af syge kontanthjælpsmodtagere i Københavns Kommune.

– En stor tak til fagbevægelsen for at have arrangeret demonstrationen her. Det har vi savnet i årevis. Godt, at det sker nu, siger han.

Lige ved siden af står Sara Lorenz, der arbejder på et plejecenter, hvor der aldrig er tid nok til alle de opgaver, der skal løses. Hun bærer en af FOA's kendte hænder.

– Der er brug for flere varme hænder. Men jeg kan godt se, at Per Christensen har ret i, at de kolde fødder også leverer velfærd. Det er vigtigt, at vi står sammen på tværs af faggrupper, så vi taler med en højere stemme, siger hun

Et andet sted på Sjælland – i Vordingborg – er faklerne netop blevet tænkt i en stemningsfuld demonstration på Slotspladsen. Omkring 100 er mødt frem. Også her lyder kravet om oprustning af velfærden og stop for skattelettelser. Tillidsrepræsentanter fra forskellige områder bidrager med fortællinger om udfordringerne i hverdagens velfærd.

I Esbjerg, Fredericia, Helsingør, Skælskør og en række andre byer er der også demonstrationer. Andre steder er der valgmøder, underskriftindsamlinger eller andre aktiviteter.

Flere protester

To tillidsfolk for henholdsvis HK'ere og kantineansatte får ordet på demonstrationen i København. Begge fortæller om et arbejdstempo, der bliver hurtigere og hurtigere, mens kollegaerne bliver færre og færre og mange går ned med stress.

Ind imellem de barske fortællinger fra virkelighedens verden får Pharfar hele pladsen til at hoppe og danse.

FOA's formand Dennis Kristensen starter sin tale med en erkendelse af, at fagbevægelsen måske burde have råbt op og sagt stop noget før i forhold til nedbrydningen af velfærdssamfundet.

– I løbet af de sidste 15 år er der blevet fjernet penge fra fællesskabets kasse, som er sendt ud som skattelettelser. Hele 52 milliarder kroner er kassen tømt for, og nu vil den nuværende regering bruge yderligere 23 milliarder på skattelettelser. De 75 milliarder kunne i stedet være brugt på at sikre bedre velfærd, siger FOA-formanden.

– Der er brug for, at vi sætter hælene i og får sagt, at vi vil en anden udvikling, tilføjer han.

Vibeke Westh fra FTF lover i sin afslutningsreplik, at Danmark for Velfærd vil sørge for flere aktiviteter i den kommende tid.

– Vi har sat en ny kurs i dag, erklærer hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2017 - 18:59   08. nov. 2017 - 10:50

Velfærd

ur@arbejderen.dk
Danmark for velfærd
  • Danmark for velfærd gik i luften den 30. august 2017.

  • Velfærdsinitiativet er startet som et samarbejde mellem LO Storbyerne og fagforbundene 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, PROSA og Uddannelsesforbundet. Siden er der kommet flere fagforbund med.

  • Fagforbundene kommer primært fra de to hovedorganisationer LO og FTF.

  • LO Storbyerne består af LO Hovedstaden, LO-Aarhus, LO-Fyn, LO-Aalborg, LO-Vest og LO-Randers.

  • Du kan læse mere om Danmark for velfærd på Facebook.

  • Du kan læse mere om og støtte velfærdsinitiativets underskriftindsamling her.