15 Oct 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Private har ikke styr på arbejdsmiljøet

Efter kontrol på villavejene

Private har ikke styr på arbejdsmiljøet

Hele 51 reaktioner var resultatet af Arbejdstilsynets kontrol på 39 byggepladser på sjællandske villaveje i sidste uge.

Når private villaejere bygger hus eller renoverer boligen, så halter arbejdsmiljøet. Det konkluderer Arbejdstilsynet efter kontrol på sjællandske villaveje. Arkivfoto.
FOTO: PN
1 af 1

Private, der bygger nyt hus eller renoverer boligen, har ikke styr på arbejdsmiljøet og heller ikke den lovpligtige anmeldelse i Registret for Udenlandske Tjenesteydelser (RUT).

Der gås typisk på kompromis med sikkerheden og med tekniske hjælpemidler.
Brian Brink Larsen, tilsynschef

Det fastslår Arbejdstilsynet, der i sidste uge gennemførte en kontrol af 39 private byggepladser på sjællandske villaveje. På flere af byggepladserne arbejdede der udenlandske håndværkere.

– Vi mødte det, vi typisk ser i vores arbejde mod social dumping, hvor der gås på kompromis med sikkerheden og med tekniske hjælpemidler, siger tilsynschef Brian Brink Larsen til DR Nyheder.

51 reaktioner

51 gange gav Arbejdstilsynet reaktioner til virksomheder, der arbejder for private bygherrer, fordi arbejdet ikke var tilrettelagt sikkert og sundhedsmæssigt forsvarligt.

I hele 37 tilfælde gav tilsynet et såkaldt strakspåbud, som indikerer, at der var et eller flere alvorlige brud på arbejdsmiljøreglerne. Byggevirksomhederne blev med det samme pålagt at udbedre manglerne, fordi de ikke var sikre eller sundhedsmæssigt forsvarlige.

Behov for fortsat kontrol

I et konkret tilfælde arbejdede håndværkere således i 15 meters højde uden faldsikring, fortæller Brian Brink Larsen. Af andre typiske eksempler fremhæver han, at der på flere af byggepladserne blev arbejdet fra mere eller mindre hjemmelavede stilladser, og at håndværkerne løftede tunge byggematerialer uden hjælpemidler. Endelig fandt Arbejdstilsynet seks håndværkere, som opholdt sig i landet illegalt.

Tilsynschefen mener da også, at Arbejdstilsynets seneste kontrolbesøg understreger, at der er behov for, at man fortsætter kontrolindsatsen rundt om på villavejene.

 

01. sep. 2017 - 14:12   03. sep. 2017 - 16:08

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk
AT aktion

Resultatet af Arbejdstilsynets kontrol på sjællandske villaveje uge 35:

  • 39 gennemførte besøg

  • 37 strakspåbud

  • 11 påbud med frist

  • 2 forbud

  • 1 vejledningspåbud

  • 19 overtrædelser af anmeldepligten til RUT

Kilde: Arbejdstilsynet