24 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, byger, 6 °C

Pensionskasser har aktier i Ryanair

Tvivlsomme investeringer

Pensionskasser har aktier i Ryanair

Lægernes, økonomernes og ingeniørernes pensionsselskaber har aktier for millioner af kroner i det kontroversielle irske flyselskab Ryanair, der mildt sagt ikke bryder sig om fagforeninger.

I 2015 stod den danske fagbevægelse sammen for at sikre ansatte ved Ryanair overenskomst. Her fra en aktion i Københavns Lufthavn
FOTO: NGN
1 af 1

Lægernes Pensionselskab har aktier for næsten 60 millioner kroner i det kontroversielle irske flyselskab Ryanair, skriver Avisen.dk.

At sælge aktierne er den sidste udvej, når muligheden for at påvirke er udtømt. Det mener vi ikke, at den er.
Chresten Dengsøe, Lægernes Pensionsselskab

Ryanair har flere gange mødt kritik fra fagbevægelsen for deres løn- og ansættelsesvilkår. Blandt andet vil de ikke tegne overenskomster for deres ansatte.

Lægernes Pensionsselskab er obligatorisk for alle medlemmer af Lægeforeningen.

"Som investor har vi mulighed for at påvirke selskaberne. At sælge aktierne er den sidste udvej, når muligheden for at påvirke er udtømt. Det mener vi ikke, at den er", skriver Chresten Dengsøe, administrerende direktør i pensionsselskabet, i en mail til Avisen.dk.

Interessant

Flyvebranchens Personale Union (FPU), der repræsenterer kabinepersonalet i Københavns Lufthavn, var i 2015 i konflikt med det irskae lavprisselskab med henblik på at sikre de ansatte overenskomst.

FPU ved om noget, at det er svært at komme i dialog med Ryanairs irske ledelse. Derfor glæder det FPU's næstformand Anders Munk Jensen, at investorerne fra pensionskasserne kan indgå i dialog med flyselskabet.

"Det er interessant, at lægernes pensionskasse er i dialog med Ryanair om arbejdsvilkår og overholdelse af ILO-konventioner. Det vil vi meget gerne høre mere om", skriver Anders Mark Jensen til Avisen.dk.

Udbredt praksis

Også Juristernes- og Økonomernes Pensionskasse og Ingeniørernes Pension har skudt millioner i Ryanair.

PFA, Danmarks største kommercielle pensionsselskab, der i foråret 2016 havde aktier for 19 millioner af blandt andet HK'ernes pensionsopsparingskroner i det irske lavprisselskab, oplyser, at aktierne for længst er solgt.

>>LÆS OGSÅ: Drop aktier i Ryanair

Det er tidligere kommet frem, at flere danske pensionskasser har købt aktier i den amerikanske supermarkedsgigangt Walmart, der som Ryanair har et anstrengt forhold til og har været i strid med fagforeninger.

09. nov. 2017 - 10:39   10. nov. 2017 - 10:39

Pensionsopsparing

noc@arbejderen.dk