18 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Pædagoger og SOSU'er støtter stilladsarbejdere

Solidaritet med blokadevagter

Pædagoger og SOSU'er støtter stilladsarbejdere

Offentlige faggrupper støtter stilladsarbejdernes blokade i protest mod, at stilladser på Amagerværket bygges af underbetalte østarbejdere uden den nødvendige uddannelse.

I dag har blokaden af BIO4 på Amagerværket haft besøg af pædagoger og FOA-medlemmer.
FOTO: Privat
I dag har blokaden af BIO4 på Amagerværket haft besøg af pædagoger og FOA-medlemmer.
FOTO: Privat

Blokaden af byggepladsen BIO4 på Amagerværket i København fik fredag lidt ekstra farver, da der pludselig stod en flok pædagoger i lyserøde t-shirts og en flok FOA-medlemmer med de karakteristiske røde hænder skilte blandt blokadevagterne.

Ud af 45 østeuropæiske stilladsfolk har blot ni af dem de kurser, der kræves for at bygge sikre stilladser.
John Ekebjærg-Jakobsen, klubformand

De københavnske stilladsarbejdere har blokeret byggepladsen siden onsdag morgen med krav om, at det kommunalt ejede forsyningsselskab HOFOR får sat en stopper for den sociale dumping, der efter deres opfattelse, foregår på pladsen. 

– Mange private har bakket de offentligt ansatte op her under OK18, og så synes de åbenbart at de ville give noget den anden vej. Det er da rigtig godt, og jeg kan høre på gutterne, at det blev godt modtaget, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920, til Arbejderen.

Han har selv siddet i møder hele dagen for at finde en løsning på den fastlåste konflikt, der handler om underbetalte østarbejdere med mangelfuld uddannelse, der bygger endda meget komplicerede stilladser på den nye kraftværksblok.

K2 Leseni

Byggeriet står det finske firma Valmet for, men det har en tjekkisk underleverandør, K2 Leseni, til at udføre stilladsarbejdet. Lønnen til de tjekkiske og slovakiske stilladsfolk ligger på 135 kroner i timen, mens danske stilladsarbejdere tjener mellem 200 og 235 kroner. 

– Vi har jo en to-årig uddannelse i branchen og går utroligt højt op i sikkerheden. Og den del af problemet på pladsen ser det ud til, at vi finder en løsning på, fortæller John Ekebjærg-Jakobsen uden at komme ind på konkrete detaljer.

Han fortsætter:

– Lønspørgsmålet er mere kompliceret, og her må 3F og arbejdsgiverne i Dansk Byggeri på banen. Ja og det må HOFOR også. De skal få styr på deres leverandører.

Arbejderen har uden held forsøgt at få bestyrelsesformanden i forsyningsselskabet i tale. I stedet forklarer pressechef Astrid Skotte i en mail, at HOFOR kræver af alle levendører og underleverandører, herunder stilladsfirmaer, at deres ansatte "skal have løn- og arbejdsforhold svarende til den danske overenskomst på det pågældende område."

Der bliver løbende gennemført stikprøvekontroller på alle store projekter. "Tidligere på året gennemførte vi en stikprøvekontrol på stilladsområdet (konkret af K2 Leseni). Kontrollen viste, at de danske overenskomster var overholdt," fremgår det af mailen.

Fusk med lønsedlerne

Det er ikke første gang, stilladsarbejderne trækker blokade-kortet mod BIO4. Sidst var i november måned 2017, fordi der var eksempler på fusk med både løn og lønsedler i K2 Leseni, ligesom der blev snydt med både overtidsbetaling og skatteindbetalinger. Dengang krævede stilladsarbejderne, at den tjekkiske underleverandør skulle smides ud af pladsen, og HOFOR lovede at se på sagen.

>>LÆS OGSÅ: Amagerværket blokeret

I onsdags kom det så frem, at antallet af østeuropæiske stilladsfolk - på samme lave løn og uden de krævede stilladskurser - er steget med hele 21 siden nytår.

– Ud af de tilsammen 45 østeuropæiske stilladsfolk, som vi kender til, har blot ni af dem de kurser, der kræves for at bygge sikre stilladser, siger den københavnske klubformand.

Siden har portene til BIO4 været blokeret 24 timer i døgnet.

>>LÆS OGSÅ: De kræver stop for den sociale dumping

– Og det bliver de ved med at være, indtil HOFOR får løst det her, siger stilladsarbejder Mikkel Feldborg Kristensen til Arbejderen.

Samme løn for samme arbejde

Astrid Skotte og HOFOR forstår ikke hvorfor Stilladsklubben fortsætter blokaden efter mødet i onsdags med John Ekebjærg-Jakobsen, hvor der blev aftalt en række tiltag for at imødekomme kritikken fra stilladsarbejderne.

"Blandt andet aftalte vi fremadrettet øget kontrol med, at de folk, der opsætter stilladser, har de fornødne certifikater/uddannelse," skriver Astrid Skotte.

Hun afviser endvidere, at der skulle finde løndumping sted hos HOFOR. "Tidligere på året gennemførte vi en stikprøvekontrol på stilladsområdet (konkret af K2 Leseni). Kontrollen viste, at de danske overenskomster var overholdt."

– Det kan godt være, at HOFOR har papirer på, hvordan det skal være og mener, at der ikke er noget at komme efter ved K2 Leseni. Men vi holder på, at man skal have samme løn for samme arbejde på samme område. Og det er der ikke i dag, slutter John Ekebjærg-Jakobsen.

20. apr. 2018 - 12:49   20. apr. 2018 - 16:37

Social dumping

noc@arbejderen.dk