21 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 7 °C

Overenskomstfestival i Aalborg samler på tværs af alle fag

Næste skridt mod OK20

Overenskomstfestival i Aalborg samler på tværs af alle fag

3F Aalborg inviterer fredag til overenskomstfestival som led i mobiliseringen til OK20. Målet er at skabe sammenhold og fælles kamp på tværs af alle fagforbund.

De offentligt ansatte havde god succes med en solidaritetspagt under OK18 understøttet af aktive medlemmer.
FOTO: Michael Klodos
1 af 1

Fredag den 21. juni er 3F Aalborg vært ved det, afdelingen selv beskriver som et brag af en overenskomstfestival.

Vi opnår det bedste overenskomstresultat gennem fælles forberedelse, sammenhold 
og aktiviteter.
Emil Olsen, talsperson

Nøgleordene for festivalen er samarbejde på tværs af forbundene i den private sektor og fælles OK-kamp. "Der skal diskuteres OK20 på tværs af fagforbund – derfor har vi inviteret fagforeninger fra hele Nordjylland – og så skal der selvfølgelig hygges på kryds og tværs", hedder det således i invitationen til at deltage.

– Paletten er fuld, alle forbund er med, konstaterer Emil Olsen, formand for Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland, få dage før festivalen.

Han er sammen med en anden af 3F Aalborgs tillidsrepræsentanter, Otto Bjerre, tovholder på det ambitiøse projekt.

– Vi skal bruge festivalen til at diskutere, hvordan vi står sammen ved overenskomstforhandlingerne næste år, på samme måde som de offentligt ansatte gjorde i 2018, siger Otto Bjerre.

Tværfaglig opbakning

Tæt på 200 har tilmeldt sig fredagens arrangement. De kommer fra de nordjyske 3F-afdelinger, men også fra andre forbund som HK, Dansk Metal, FOA, Fødevareforbundet NNF, Blik og Rør.

Den tværfaglige opbakning – også fra fagforeninger med offentligt ansatte – skaber et godt grundlag for den videre forberedelse af OK20, mener Emil Olsen:

– Vi skal undgå en gentagelse af 2017, hvor forskellige medarbejdergrupper blev spillet ud mod hinanden. Det er vores opfattelse, at vi opnår det bedste overenskomstresultat gennem fælles forberedelse, sammenhold og aktiviteter.

Forpligtende solidaritetspagt 

Festivalen er næste skridt i de forberedelser. Planen er, at fagforeningerne skal formulere en forpligtende solidaritetspagt a la den, de offentligt ansatte lavede under OK18. Og så skal der vælges en person fra hvert forbund til et udvalg, der får til opgave at planlægge og koordinere konkrete aktiviteter.

Den nordjyske murersvend forklarer:

– En solidaritetspagt og aktivitet fra medlemmerne skal være den kombination, der er med til at lægge pres på forhandlerne for at levere et resultat, som medlemmerne kan se sig i.

Plads til alvor og sjov

Festivalen starter klokken 16 med velkomst af 3F Aalborgs afdelingsformand Allan Busk. Nordjyske tillidsrepræsentanter fra FOA, HK Privat, Fødevareforbundet, Dansk Metal og 3F er inviteret til at tale. Det samme er John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Byggefagenes Samvirke København.

– Han er inviteret, fordi OK20 jo er en landsdækkende begivenhed, og vi skal gerne have de faglige aktiviteter bundet sammen, også på landsplan, forklarer Emil Olsen.

Når den faglige del af programmet er overstået, er der spisning og underholdning ved Anders Blichfeldt, kendt fra Big Fat Snake, og den lokale troubadour Axel Meilholm.

Du kan læse mere om programmet her

OK i hele landet

Forberedelserne til OK20 har længe været i gang, også i andre dele af landet.

>>LÆS OGSÅ: Fagligt aktive forbereder OK20

De enkelte forbunds arbejde med at indhente medlemmernes krav nærmer sig en afslutning. På den anden side af sommerferien udtager forbundene, hvilke konkrete krav de udveksler med arbejdsgiverne. Og i starten af 2020 begynder de egentlige forhandlinger om nye overenskomster for ansatte på det private arbejdsmarked.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2019 - 09:51   19. jun. 2019 - 16:12

OK 2020

noc@arbejderen.dk