11 Apr 2021  

KBH: Overskyet, regn, 2 °C

Overenskomstdækket firma overtager murerarbejde i Ishøj

Byggeplads i Ishøj

Overenskomstdækket firma overtager murerarbejde i Ishøj

Efter påske overtager et firma med 3F-overenskomst murerentreprise i Ishøj efter Ryba ApS. 3F fastholder konflikt mod Ryba, som kort før påske tegnede "overenskomst" med Kristelig Arbejdsgiverforening.

Det bortviste murersjak etablerede faneborg udenfor byggepladsen og fik støtte fra faglige klubber og lokale Ishøj-borgere.
FOTO: Privat
1 af 1

Firmaet Danhaus, der står for nybyggeriet af rækkehuse på Ørnekærs Vænge i Ishøj har opsagt kontrakten med Ryba ApS. Så nu er murerfirmaet, der onsdag den 24. marts smed et murersjak på seks mand ud af skuret og byggepladsen, selv blevet sat fra bestillingen.

Der hvor vi finder Ryba ApS, vil vi sørge for, at andre håndværkere nedlægger arbejdet, og at der ikke bliver leveret varer og materialer.
Tue Tortzen, 3F Høje Taastrup

Det oplyser Tue Tortzen, der er faglig sekretær i 3F Høje Taastrup, til Arbejderen.

– Vi har fået dokumentation for, at Danhaus i stedet har overgivet kontrakten til et overenskomstdækket firma, der starter op efter påskeferien, siger Tortzen og fortsætter:

– Men vi vil fortsat blokere Ryba, der hvor vi finder dem, indtil de indgår overenskomst.

Murersjakket startede med at skalmure i Ishøj den15. marts men opdagede, at virksomheden ikke havde nogen overenskomst. Da de gjorde opmærksom på det, lovede den ene af murerfirmaets to ejere, at det nok skulle komme i orden.

>>LÆS OGSÅ: Murerfirma smider murersjak på porten og tegner overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening

Virksomheden tegnede da også overenskomst, men med Kristelig Arbejdsgiverforening og nægtede at tegne overenskomst med 3F, der er den overenskomstbærende fagforening. Sjakket blev smidt på porten uden at have modtaget hverken godtgørelse, ansættelsespapirer eller fyresedler.

Svar på bortvisning

Som modsvar etablerede det bortviste sjak faneborg udenfor byggepladsen med krav om at få deres arbejde tilbage, og at det blev omfattet af en 3F-overenskomst.

– Tilbage står nu en civilretssag mellem 3F / sjakket og Ryba, hvor vi kræver, at de får udbetalt værdien af det arbejde, som er omfattet af akkorderingssedlen, siger Tue Tortzen.

3F har også bedt Fagbevægelsens Hovedorganisation varsle sympatkonflikt mod Ryba ApS. Den forventes at træde i kraft om tre til fire uger.

– Sympatkonflikten betyder, at der, hvor vi finder Ryba ApS ,vil vi sørge for, at andre håndværkere nedlægger arbejdet, og at der ikke bliver leveret varer og materialer.

En civilretslig sag kan vare i et halvt til et helt år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. apr. 2021 - 16:30   04. apr. 2021 - 08:07

Overenskomst

noc@arbejderen.dk