04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 17 °C

Ok at optage samtale med chefen

Dom i Højesteret

Ok at optage samtale med chefen

En ansat må under visse omstændigheder godt optage en samtale med chefen – uden chefens vidende. Det har Højesteret netop afgjort.

Det kan være i orden at optage en samtale med chefen, har højesteret afgjort.
FOTO: Adrianna Calvo/Pexels
1 af 1

Er det okay at optage en samtale mellem dig selv og chefen uden først at fortælle det til chefen?

I nogle af vores sager kan vi kun løfte bevisbyrden ved, at medarbejderen optager grove hændelser.
Arne Grevsen, næstformand FH

Ja, under visse omstændigheder, lyder en spritny afgørelse fra Højesteret, der således omgør en tidligere dom fra landsretten.

Landsretten nåede i juni 2018 frem til, at det var i strid med den ansattes loyalitetsforpligtelse over for arbejdsgiver, at han havde lydoptaget en samtale. Ifølge landsretten var der tilmed tale om en så grov misligholdelse, at den ansatte kunne bortvises uden løn og med tilbagevirkende kraft på grund af lydoptagelsen, skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i en pressemeddelelse.

Brudte løfter

I den konkrete sag mente den ansatte, at hans chef flere gange var sprunget fra løfter om en højere andel i provisionsløn.

Arne Grevsen, der er næstformand i FH, betegner afgørelsen som både principiel og vigtig:

– Hvis du som medarbejder har en chef, der mobber, chikanerer eller opfører sig upassende, hver gang ingen lytter med, så skal man da kunne optage episoden uden at blive bortvist med tilbagevirkende kraft uden løn.

Næstformanden understreger, at det samme må gælde, hvis man har et konkret retskrav, som bevismæssigt kan være svært at komme igennem med på anden måde.

Katastrofal dom i landsretten

– Det ville derfor have været katastrofalt, hvis man havde fulgt landsrettens afgørelse. I nogle af vores sager, især chikanesager, kan vi jo kun løfte bevisbyrden ved, at medarbejderen optager grove hændelser, da dem, der krænker, ofte benægter, siger Arne Grevsen.

Ifølge afgørelsen må en lønmodtager kun lydoptage sin arbejdsgiver, hvis der er et konkret formål, en saglig begrundelse og proportionalitet. Derfor finder Arne Grevsen afgørelsen fint afbalanceret:

– Vi er jo heller ikke interesserede i en retstilstand, hvor lønmodtagere altid og ukritisk må optage alt, hvad der sker på arbejdspladsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. aug. 2019 - 08:37   21. aug. 2019 - 13:01

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk