25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Offentlige forhandlere mødt af faner

Forligsinstitution klædt i rødt

Offentlige forhandlere mødt af faner

De offentlige OK-forhandlinger fortsætter i Forligsinstitutionen. Førstedagen blev markeret med fagforeningsfaner, som signalerer opbakning til de offentligt ansattes forhandlere.

Pædagoger, 3F'ere, FOA-medlemmer, HK'ere, sygeplejersker, lærere og andre offentligt ansatte tog imod forhandlerne, da de 1. marts var indkaldt til de første møder i Forligsinstitutionen
FOTO: Tobias Stidsen
1 af 1

Forligsmand Mette Christensen havde i dag indkaldt både statens, regionernes og kommunernes overenskomstforhandlere til møder i Forligsinstitutionen i et forsøg på at finde løsninger på de sammenbrudte overenskomstforhandlinger. 

Er konflikten den eneste vej til at sikre rimelige vilkår, så er vi klar til den konflikt.
Flemming Vinther, CFU 

Fagforeningsfolk og offentligt ansatte havde taget opstilling udenfor Forligsinstitutionen, og de mødte forhandlerne med fagforeningsfaner og taktfaste råb: Mette, Mette giv den gas, så vi får vor løn på plads.

Fredag i sidste uge brød først forhandlingerne på det statslige område sammen. I mandags fulgte det kommunale område og tirsdag måtte parterne på det regionale område opgive at blive enige om nye overenskomster.

Nogle af de afgørende stridspunkter og forklaringen på de sammenbrudte forhandlinger har da også handlet om løn, lærernes arbejdstid, betalte frokostpauser og retten til seniordage. 

>>LÆS OGSÅ: Fælles front mod Løhdes sparelogik

Efter orienterende møde i Forligsinstitutionen erkender de statsansatte topforhandler Flemmeing Vinther, at det fortsat ser svært ud:

– Vi håber og knokler stadig for en aftale om overenskomster på statens område, men det ser svært ud. Derfor forbereder vi os alle på en konflikt, så vi er klar, hvis den kommer.

Ingen konfliktfrygt

Flemming Vinther, der forhandler overenskomsten på vegne af 180.000 statsansatte, gør klart at "ingen har lyst til konflikt", men siger samtidig at der heller ikke er nogen konfliktfrygt "på vores side af bordet."

– Er konflikten den eneste vej til at sikre rimelige vilkår for de tusinder af mennesker, som hver dag knokler for at holde vores offentlige system kørende, så er vi klar til den, understreger Flemming Vinther. 

Han fremhæver tre punkter, som de offentligt ansattes organisationer står sammen om: En fair reallønsudvikling, sikring af betalte frokostpauser og endelig at lærerne skal have en arbejdstidsaftale aftalt mellem parterne.

Strid om lønstigning

– Det er de krav, vi er villige til at gå i konflikt for at sikre, siger Flemming Vinther.

På lønspørgsmålet er forskellen mellem de to statslige parter på 1,5 procentpoint - svarende til omkring 1,3 milliarder kroner i konkrete tal.

>>LÆS OGSÅ: Offentligt ansattes løn halter bagefter

De første møder i Forligsinstitutionen faldt sammen med, at HK Stat som de første sendte konfliktvarsel til Moderniseringsstyrelsen. Fredag ventes flere fagforbund at følge trop.

Lykkes det ikke at nå til enighed i Forligsinstitutionen, kan en storkonflikt - lockout eller strejke - træde i kraft fra 4. april - altså fire dage efter, overenskomsterne på de statslige, regionale og kommunale områder er udløbet.

>>LÆS OGSÅ: Fælles front mod Løhdes sparelogik

01. mar. 2018 - 14:39   02. mar. 2018 - 14:34

OK 2018

noc@arbejderen.dk