16 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Nyt center skal hjælpe migrantarbejdere

Åbningsfest i dag

Nyt center skal hjælpe migrantarbejdere

Fagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.

Der er meget fokus på migrantarbejdere, der behandles dårligt indenfor byggebranchen, men problemet er også indenfor mange andre brancher.
FOTO: Byggefagenes Samvirke
1 af 1

I dag er der åbningsfest for et nyt migrantcenter i Københavns Nordvestkvarter.

Vores opgave er at være en slags blæksprutte, der leder den enkelte migrant hen, hvor vedkommende kan få den hjælp, der er brug for.
John Westhausen, Migrantcenter Hovedstaden

Centret er kommet op at stå på initiativ fra LO Hovedstaden og i samarbejde med flere NGO'er, der arbejder med migranter.

– Der er i stigende grad problemer med, at mennesker med udenlandsk baggrund udnyttes groft på det danske arbejdsmarked. Der er tale om underbetaling, helt urimelige arbejdsforhold og i en del tilfælde decideret kriminalitet, siger John Westhausen, næstformand i LO Hovedstaden og bestyrelsesformand for Migrantcenter Hovedstaden.

– Med Migrantcenter Hovedstaden håber vi at kunne hjælpe det enkelte menneske, som behandles dårligt – og på samfundsplan ønsker vi at modarbejde social dumping, tilføjer han.

Drives af frivillige

Centret drives af frivillige og tilbyder til en start gratis og anonym rådgivning hver tirsdag fra klokken 16 til 18.

Planen er hen ad vejen at udvide åbningstiden, ligesom der også arbejdes på, at centret får egne lokaler. Til en start har centret etableret sig i en skurvogn på Kæmnervej 1 i Københavns Nordvestkvarter, hvor Kirkens Korshærs Kompasset for hjemløse migranter har til huse.

Lederen af Kompasset er også med i bestyrelsen for Migrantcenter Hovedstaden. Det samme er direktøren for Trampolinhuset, der er et medborgerhus for asylansøgere, flygtninge og andre. 

NGO'er har savnet fagbevægelsen

Det nye migrantcenter er kommet op at stå i et samarbejde med Kompasset, Trampolinhuset og andre NGO'er, fortæller John Westhausen.

– Da vi tog kontakt til NGO'erne, udtrykte de glæde over, at fagbevægelsen også kommer på banen omkring de her problemer. De har savnet fagbevægelsen i deres arbejde.

De frivillige i migrantcentret vil informere migranter om reglerne på det danske arbejdsmarked og sætte dem i kontakt med relevante fagforeninger eller andre organisationer, der kan hjælpe i forhold til det konkrete problem.

– Vores opgave er at være en slags blæksprutte, der leder den enkelte migrant hen, hvor vedkommende kan få den hjælp, der er brug for, siger John Westhausen. 

Migrantcentret har en hjemmeside på syv forskellige sprog og en facebookside.

Derudover vil centret formidle lettilgængelige materialer om det nye initiativ og sprede det til dels de klubber i fagbevægelsen, der særlig henvender sig til migrantarbejdere fra for eksempel Polen eller Italien samt andre klubber for forskellige grupper af udlændinge fra for eksempel Tyrkiet eller Filippinerne.

Åbningsfest torsdag den 23. januar klokken 16-18.30, Thoravej 7, København NV.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jan. 2020 - 12:02   23. jan. 2020 - 13:28

Social dumping

ur@arbejderen.dk
Migrantcenter Hovedstaden
  • Migrantcenter Hovedstaden tilbyder migrantarbejdere gratis og anonym rådgivning.
  • Centret holder til på Kæmnervej 1, 2400 Kbh. NV og har åbent hver tirsdag klokken 16-18.
  • Med i bestyrelsen er: John Westhausen, næstformand i LO Hovedstaden og 3F Industri Vestegnen (formand), John Ekebjærg-Jakobsen, formand 3F København, Jimi Pedersen, formand Malernes Fagforening Storkøbenhavn, Susannah L. Sønderlund / Nick Crofts, leder Kirkens Korshær Kompasset, Morten Goll, direktør Trampolinhuset
  • Vil du være frivillig i migrantcentret: Ring 22414451.
  • Læs mere på migrantcenter.dk eller Facebook.