25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Ny dagpengesats på 8.682 kr. om måneden

Resultat af vikariater og småjobs

Ny dagpengesats på 8.682 kr. om måneden

Nye regler for dagpengeberegning betyder, at Jammerbugt Kommune nu supplerer dagpenge med kontanthjælp. 3F vil have reglerne lavet om.

Dagpengesystemet er blevet voldsomt forringet siden 2011. Det sikkerhedsnet, som dagpengesystemet tidligere spændte ud under de arbejdsløse, når der ikke var job at få, er i dag gennemhullet.
FOTO: PN
1 af 1

A-kassen i 3F Midtvendsyssel leverer nu endnu et eksempel på konsekvenserne af de nyeste dagpengeregler.

Denne gang rammer reglerne den 49-årige Lolitta Jensen. Efter en periode på kontanthjælp har hun via småjobs og vikariater sikret sig en ny dagpengeperiode og henvendte sig derfor glad i sin a-kasse for at få beregnet ny dagpengesats. Men beskeden fra a-kassen var nedslående: Din nye dagpengesats er på 8.682 kroner om måneden - før skat.

Jeg ved ikke, hvad jeg skal vejlede dem til. Jeg er jo nødt til at sige, at har de få timer, kan det risikere at ramme deres dagpengesats.
Gitte Rishøj, a-kassevejleder

Selvom timerne er hevet hjem, så har Lolitta Jensens løn været så lav, at end ikke de 12 bedste måneder indenfor de seneste to år kan berettige til mere i dagpenge. Efter de gamle regler ville 3F'eren have været berettiget til 12.300 kroner om måneden, hvilket stadig er langt under den maksimale udbetaling for fuldtidsforsikrede, der lyder på 18.633 kroner.

Reglerne skal laves om

Afdelingsformand i 3F Midtvendsyssel Per Kjeldsen er vred og kræver reglerne ændret.

– Vi har et medlem, som har gjort alt, hvad hun kan. Hun er endda flyttet for at øge sine jobchancer og har betalt sit kontingent til a-kassen - ud af sin sparsomme kontanthjælp. Alligevel er hun nu ramt på alle parametre, og det er ikke rimeligt, siger han til Fagbladet 3F og fortsætter:

– Hun kunne have lænet sig tilbage på kontanthjælp og været i samme situation rent økonomisk, som hun er nu. Det er sgu da ikke i orden.

Lolitta Jensen har arbejdet i 16 år på kyllingeslagteriet i Brovst, men blev ledig. For nogle år siden flyttede hun til Brønderslev i håb om at finde arbejde. Efter dagpengenes udløb har hun klaret sig med en blanding af vikarjob og supplerende kontanthjælp.

Økonomisk har hun ikke haft meget ud af sine løntimer, for pengene er blevet modregnet i kontanthjælpen. Håbet var et fast arbejde - og at komme ud af kontanthjælpssystemet.

Nødvendigt med kontanthjælp

Nu er Lolitta Jensen igen afhængig af, at Jammerbugt Kommune supplerer dagpengene op med kontanthjælp.

I a-kassen er vejleder Gitte Rishøj dybt bekymret for de medlemmer, der glade fortæller, at de har fået vikararbejde:

– Jeg ved ikke, hvad jeg skal vejlede dem til. Jeg er jo nødt til at sige, at har de få timer, kan det risikere at ramme deres dagpengesats. På den anden side skal man tage alt det arbejde, man kan, siger hun til Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F har tidligere skrevet om andre medlemmer, som har fået beregnet ekstraordinært lave dagpengesatser.

Før jul havde en delegation fra 3F Frederikshavn foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg medbringende forslag til ændringer af de uhensigtsmæssige regler med voldsomme konsekvenser for de arbejdsløse.

>>LÆS OGSÅ: 3F kræver urimelige dagpengeregler lavet om

Der er endnu ingen tal for, hvor mange der har fået en lavere beregning efter dagpengereformen, men a-kasserne er blevet bedt om at aflevere informationerne til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

08. jan. 2018 - 08:54   08. jan. 2018 - 15:06

Dagpenge

noc@arbejderen.dk
Ny dagpengereform

Her er nogle af forringelserne i den seneste dagpengereform: 

  • Dagpengesatsen for enlige nyuddannede sættes ned fra 82 til 71,5 procent

  • Der indføres tre karensdage om året

  • Langtidsarbejdsløse mister en måneds dagpenge

  • Lavtlønnede skal bruge mere end 12 måneder på genoptjening af dagpengeretten

  • Beregning af dagpengesats kan komme helt ned til lidt over 3.000 kroner om måneden

  • Arbejdsløse, der mister retten til supplerende dagpenge, risikerer at miste en måneds dagpenge for en dags arbejde

  • Ferie tæller ikke længere med til optjening af dagpenge

  • Arbejdsløse, der har passet syge/handicappede børn eller døende pårørende, mister retten til 100 procent dagpengedækning