04 Aug 2020  

KBH: Let skyet, 17 °C

Nu vil vi se OK-resultater

Tålmodigheden er brugt op

Nu vil vi se OK-resultater

Offentligt ansatte vil se konkrete resultater af OK-forhandlingerne. Demonstration torsdag i næste uge foran KL's bygning skal lægge pres arbejdsgiverne.

Vi kræver resultater i OK-forhandlingerne nu, lyder det fra arrangørerne af en demonstration foran KL i København på torsdag. Billedet er fra en velfærdsmarkering - også henvendt til KL i marts 2016.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Tålmodigheden er slut - resultater nu!

Under den overskrift bliver der torsdag den 22. februar demonstration foran KL's bygning i København, der huser de kommunale arbejdsgivere. 

Nu vil vi vise, at vi bakker de faglige forhandlere op om, at der skal realiteter på bordet.
Jan Hoby, næstformand FOA LFS

"De offentlige arbejdsgivere sidder med armene over kors og er fuldstændig afvisende overfor fagforeningernes krav om arbejdstidsaftaler, frokostpauser og lønudvikling," skriver initiativtagerne - FOA SOSU og FOA LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) - til deres kollegaer på det offentlige område i København.

Med korslagte arme

Fagforeningerne mener, at Sophie Løhde og Michael Ziegler udviser en "fornærmende ligegyldighed" overfor de 750.000 ansatte i kommuner, regioner og staten, der skal have fornyet deres overenskomster. Sophie Løhde (V) repræsenterer som innovationsminister de statslige arbejdsgivere ved overenskomstforhandlingerne, mens Ziegler er chefforhandler for kommunerne.

– Når vi vælger at demonstrere foran KL, så er det fordi, at udfaldet af deres forhandlinger med lærerne er afgørende for, hvad der sker på alle andre områder, siger Jan Hoby, næstformand i LFS til Arbejderen, og fortsætter:

– Lige nu er der stillingskrig. Ziegler siger, at KL gerne vil forhandle, men Bondo (formand for Lærernes Centralorganisation og Danmarks Lærerforening, red.) siger, at der ikke sker en skid. Nu vil vi vise, at vi bakker de faglige forhandlere op om, at der skal realiteter på bordet.

Personligt mener Jan Hoby, at arbejdsgiverne med deres korslagte arme ønsker at se, hvor langt de faglige organisationers solidaritetspagt rækker. Pagten består i, at samtlige offentlige fagforbund forud for OK18 har givet håndslag på, at ingen forhandler en aftale hjem, før lærerne har fået en arbejdstidsaftale skrevet ind i deres overenskomst. Siden  overenskomstforhandlingerne i 2013, hvor offentlige arbejdsgivere lockoutede underviserne i flere uger, har lærernes arbejde været underlagt en politisk besluttet lovgivning.

Det faglige sammenhold har indtil videre vist sig at holde. Først den 22. januar kom forhandlingerne på det offentlige område i gang med tre ugers forsinkelse for så at gå helt i stå igen i tirsdags.

>>LÆS OGSÅ: Ingen udsigt til tøbrud i OK-forhandlinger

Her meddelte Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de kommunalt og regionalt ansatte, at de ikke forhandler videre, fordi der mangler skred i forhandlingerne om lærernes arbejdstid.

Pres på arbejdsgiverne

– Hvis vi skal lægge pres på forhandlingsparterne og i særdeleshed arbejdsgiverne, så skal vi handle hurtigt. Vi ser helst, at man via en forhandling finder frem til det bedste resultat. Jo længere tid der går uden aftaler, jo større er risikoen for, at det ender i en konflikt, siger Charlotte von Mehren, der er faglig sekretær i FOA SOSU, til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: Konflikt rykker nærmere

I går var der aftalt møde mellem Forhandlingsfællesskabet og KL med start klokken 14. Mødet skulle have fortsat overenskomstforhandlingerne, men fordi Forhandlingsfællesskabet har lovet at stå skulder ved skulder med lærerne, blev det i stedet et møde, hvor kommunerne skulle forklare sig og give et bud på det videre forløb. Mødet var ikke afsluttet ved deadline på denne artikel.

Efter planen skal forhandlingerne om nye offentlige overenskomster være afsluttet den 28. februar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. feb. 2018 - 05:42   15. feb. 2018 - 05:50

OK 2018

noc@arbejderen.dk
Demonstration den 22. februar

Tålmodigheden er slut – resultater nu

Tid: Torsdag den 22. februar klokken 17:00 - 18:00 

Sted: Foran Kommunernes Landsforening, Weidekampsgade 10, 2300 København.

Følgende fagforeninger indkalder:

FOA LFS - Landsforneingen for Socialpædagoger

FOA Social- og Sundhedsafdelingen

FOA 1

FAOD, Forbundet Arkitekter og Designere

- og flere er på vej

Link til begivenheden finder du her: https://www.facebook.com/events/1964267790492590/