06 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 12 °C

Nordjyske murersvende holder grundlovsfest med gode kolleger

Holder tradition i hævd

Nordjyske murersvende holder grundlovsfest med gode kolleger

Grundlovsdag blev fejret i den lille landsby Tolstrup, hvor Murersvendenes Brancheklub Nordjylland havde inviteret til fest med kolleger og andre interesserede.

Murersvendenes Brancheklub Nordjylland stod for grundlovsarrangementet og cirka 30 personer fra nær og fjern deltog.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

Den danske grundlov er under pres, og det er vigtigt at holde traditionen i hævd med at fejre Grundlovsdag.

Som murersvende mærker vi hver eneste dag EU's indflydelse, både når det gælder vores ferielov, pensionsalder og ikke mindst arbejdskraftens fri bevægelighed.
Emil Olsen, Murersvendenes Brancheklub

Det mener Murersvendenes Brancheklub Nordjylland, der på dagen har inviteret kolleger og andre interesserede til arrangement i det fri, nærmere bestemt på Fællespladsen i den lille landsby Tolstrup i nærheden af Aggersund.

– Jamen vi synes jo, at Grundlovsdag er en udmærket anledning for os murersvende til at stimle sammen i en tid, hvor vores grundlæggende rettigheder i den grad bliver udfordret, siger klubbens formand Emil Olsen til Arbejderen.

Han mener, det er helt naturligt og også nødvendigt, at den faglige klub forholder sig til og blander sig i politik. 

EU under coronakrisen 

Lidt over 9 byder én af de lokale, murersvend Brian Olsen, de cirka 30 fremmødte fra nær og fjern velkommen. Han fortæller med stolthed i stemmen, at den smukke runde pavillon, som danner rammen om dagens arrangement, er kommet op at stå ved hjælp af lokale ildsjæle.

Efter at alle har taget godt for sig af det veldækkede morgenbord, er det blevet tid til et politisk indspark fra den indbudte taler Karen Sunds. Hun er formand for Folkebevægelsen mod EU Djursland og bestyrelsesmedlem i 3F Djursland.

– Her under coronakrisen har vi oplevet, hvordan EU har spillet fuldstændig fallit, lyder det fra den østjyske EU-modstander, der forklarer:

– EU afviste at reagere, da eksempelvis Italien bad om hjælp, og da sundhedskrisen i medlemslandene var på sit højeste, bidrog EU hverken med værnemidler, testudstyr eller respiratorer. Nu snakker Kommissionen om solidaritet, men det er solidaritet mellem storkapitalen i EU, ikke solidaritet med almindelige arbejdere.

Arbejderen

Karen Sunds kommer også ind på arbejdskraftens frie bevægelighed, der har ført til den sociale dumping, som der findes masser af eksempler på i transportbranchen, i byggebranchen og det grønne område, hvor hun selv arbejder. 

– Ja og så har vi EU-Kommissionens vedholdende arbejde for at indføre en EU-bestemt mindsteløn. Forslaget skaber bekymring i fagbevægelsen og med god grund. Lykkes det EU-Kommissionen at få det igennem, så vil det være et alvorligt angreb på fagbevægelsen og sende lønningerne i en nedadgående spiral. 

– Forslaget om en EU mindsteløn skaber bekymring i fagbevægelsen og med god grund.
Arbejderen

Karen Sunds slutter sin tale med en opfordring til at organisere sig og blive aktiv i EU-modstanden. 

Oplagt valg af taler

Emil Olsen forklarer, at det lå lige til højrebenet at invitere en repræsentant for Folkebevægelsen mod EU som taler:

– Som murersvende mærker vi hver eneste dag EU's indflydelse, både når det gælder vores ferielov, pensionsalder og ikke mindst arbejdskraftens fri bevægelighed. Så er tiden nok ikke til, at vi skal have mere af den slags men mindre. 

Snakken går lystigt på kryds og tværs. Der er kommet gang i fadølsanlægget, og solen begynder at titte frem mellem regnvejrsskyerne. Det kan blive en lang dag og aften.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jun. 2020 - 14:47   05. jun. 2020 - 16:13

Grundlovsdag

noc@arbejderen.dk