16 Jan 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -6 °C

Nordjyder melder klar til OK20

300 til festival

Nordjyder melder klar til OK20

300 tillidsvalgte og fagligt aktive deltog fredag i 3F Aalborgs overenskomstfestival, der var et skridt i arbejdet for tværfagligt sammenhold og mobilisering op til OK20.

Godt 300 tillidsvalgte og fagligt aktive havde fundet vej til 3F Aalborg for at deltage i fredagens OK-festival. Der var folk både ude og inde.
FOTO: Privat
1 af 1

Sammen om OK20.

Sådan lyder mottoet for forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked, hvor solidaritet og sammenhold bliver hovedoverskriften.

Hvis I går på gaden, så kommer vi og bakker jer op.
Peter Ottosen, FOA

Det vedtog mere end 300 deltagere samlet til overenskomstfestival i fredags hos 3F Aalborg. Deltagerne kom fra mange forskellige nordjyske byer og fra forskellige forbund som Dansk Metal, Blik & Rør, Teknisk Landsforbund, Fødevareforbundet NNF, Dansk El-forbund, Malerforbundet, HK, FOA Nordjylland og 3F.

– Det var hverken Dennis Kristensen, Flemming Vinther, eller hvad de andre offentlige forhandlere nu ellers hedder, der vandt i 2018, sagde en oplagt Allan Busk, formand for 3F Aalborg, i sin velkomst.

Med adresse til sidste års forhandlinger om nye overenskomster på det offentlige område mindede han om, hvad der gjorde, at de blev en succes:

– Det var sammenholdet og solidariteten på tværs af faggrupperne. Vi må bare sige, at det kunne de offentligt ansatte finde ud af, og det har vi lært af.

Alllan Busk glædede sig over, at så mange ville bruge en fredag eftermiddag og aften for at snakke overenskomster. 

Inden Allan Busk gav mikrofonen videre til striben af faglige talere, fortalte han, at de offentligt ansatte som bekendt også fik støtte fra de private. Derfor var det tillidsfolk og medlemmer af 3F Aalborgs offentlige gruppe, der sørgede for, at deltagerne under festivalen fik både mad og drikke som tak for hjælpen. "Serveringspersonalet" bar alle sorte T-shirts med teksten "Sammen om OK20."

>>LÆS OGSÅ: Overenskomstfestival i Aalborg samler på tværs af alle fag

Alle seks talere fremhævede betydningen af sammenholdet og aktviteterne under OK18.

– Hvis I går på gaden, så kommer vi og bakker jer op, lovede Peter Ottosen fra FOA Nordjylland med hilsen fra en tillidsrepræsentant for dagplejerne.

Kirsten Madsen, formand for HK Privat i Nordjylland, fremhævede den særlige 50 procent-regel, der forhinder tusindvis af HK'ere i at få en overenskomst. 

Tillidsmand på Danish Crown-slagteriet i Sæby, Karsten Thomsen, delagtiggjorde forsamlingen i sit ønske om, at en ny rød regering vil løse spørgsmålet om "værdig før færdig".

– Vi er mange her, der ikke har gået i gymnasiet eller har taget en længerevarende uddannelse. Vi har ikke kostet samfundet noget. Hvorfor skal vi så ikke have lov til at gå tidligere på pension, spurgte han forsamlingen.

Otto Bjerre, 3F tillidsmand på industriområdet, advarede mod en gentagelse af 2017:

– Der var alt for mange – blandt andet bygningsarbejdere og transportfolk – der følte sig kørt over. 

Han har sammen med murersvend Emil Olsen været tovholder på OK-festivalen. Begge deltog på en landsdækkende OK-konference i København i april måned, hvor ideen opstod, og de gik så hjem og satte arbejdet i gang.

– Der er ikke så meget pis med jer nordjyder, lød det anerkendende fra John Ekebjærg-Jakobsen, der er formand for Byggefagenes Samvirke i København.

Han var inviteret med henblik på at knytte overenskomstaktiviteterne sammen på tværs af hele landet.

– Sidste gang turde forhandlerne ikke sige nok er nok, fordi vores aktiviteter kom for sent i gang. Denne gang er vi i god tid, og vores forhandlere kan gå til arbejdsgiverne og vide, at vi står bag dem. Det er det eneste, arbejdsgiverne har respekt for, lød det fra den københavnske fagforeningsmand.

Udtalelse om OK-kravene

Som afslutning på den rent faglige del af festivalen vedtog deltagerne en udtalelse, der rammer de vigtigste krav til OK20 ind:

Markant højere mindsteløn, værn mod løndumping, retten til overenskomst til alle, tiltag mod nedslidning og endelig spørgsmålet om at tage arbejdstiden tilbage.

På festivalprogrammet var der også gjort plads til musik og sang.

Axel Meilholm og Klaus Trahne havde således fået til opgave at skrive en sang, der markerer startskuddet for et overenskomstresultat, hvor arbejderne får del i den stigende velstand i samfundet.

Som en del af underholdningen var også Anders Blichfeldt – kendt fra Big Fat Snake – indbudt til at synge nogle af sine mest kendte sange. Senere på aftenen spillede bandet op til en svingom.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2019 - 11:49   24. jun. 2019 - 11:58

OK 2020

noc@arbejderen.dk