16 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 0 °C

Milliardær får kamp til stregen i strid om husbåd

Familie risikerer at blive smidt på porten

Milliardær får kamp til stregen i strid om husbåd

En ung murersvend og hans familie risikerer at må gå fra hus og hjem – efter hans opfattelse fordi milliardær ikke bryder sig om hans faglige arbejde. Men solidariteten med den lille familien vokser dag for dag.

FOTO: Privat
1 af 1

Flere og flere bakker op om den fagligt aktive murersvend Walther Bardino og hans familie, der er blevet opsagt fra den kajplads i København, hvor de bor i deres husbåd.

På få dage har næsten 400 meldt sig ind i facebookgruppen "Milliardæren imod familiefaderen", der har til formål at bakke op om den lille familie og få opsigelsen taget af bordet.

Det er langt ude, at en arbejdsgiver og milliardær nu går efter en faglig aktiv ved at forsøge at ramme hans hjem og hans familie.
Christian Nielsen, initiativtager til Milliardæren imod familiefaderen

Det er byggemilliardæren Mogens De Linde, der ejer kajpladsen, hvor Walther Bardino bor med hustru og datter i deres husbåd. Den unge murersvend er fagligt aktiv og har været ansat i 3F.

Walther Bardino og hans familie blev opsagt fra deres kajplads, efter at 3F har rejst en række faglige sager mod en underleverandør på et af Mogens De Lindes byggerier, der resulterede i, at firmaet måtte betale flere hundrede tusinde kroner i bod for brud på blandt andet arbejdstidsregler. En kendsgerning som Walther Bardino og 3F ikke ser som et tilfælde.

"Noget svineri"

Walther Bardino og hans familie har i 12 år boet i deres husbåd på kajen på Krudtløbsvej i København. Han har selv bygget husbåden op fra bunden og investeret store mængder tid og penge i båden.

Men den fagligt aktive murersvend står ikke alene i sin kamp for sin bolig.

– Det er noget svineri. Faglig kamp hører til ude på arbejdspladserne. Det er langt ude, at en arbejdsgiver og milliardær nu går efter en fagligt aktiv ved at forsøge at ramme hans hjem og hans familie, siger Christian Nielsen til Arbejderen.

Han har taget initiativ til facebookgruppen Milliardæren imod familiefaderen og er selv fagligt aktiv – blandt andet i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening – og han sidder i murersvendenes bestyrelse i København.

– Det er Davids kamp mod Goliath. Det er vigtigt, at vi viser, at vi er mange, der bakker op om Walther og hans familie, og at de ikke står alene. Nogle arbejdsgivere – som Mogens De Linde – tror, de kan tillade sig alting, bare fordi de har penge. Det her er ikke kun et angreb på Walther og hans familie, men på alle fagligt aktive. Det er vigtigt, at vi vinder den har kamp og får slået fast, at alle har ret til en bolig – også selvom de er fagligt aktive, Christian Nielsen.

Bød fagligt aktive på kaffe

Historien starter i 2016, hvor 3F besøger en byggeplads, hvor Mogens De Linde er ved at opføre nye luksuslejligheder.

Byggepladsen ligger ikke langt fra Walther Bardinos husbåd, og da Walther genkender 3F'erne, inviterer han dem indenfor på husbåden til en kop kaffe. De takker nej tak og går videre. Men Mikkel De Linde – søn af Mogens De Linde – går lige bag de to fagforeningsfolk og hører kaffeinvitationen.

– Om aftenen tager Mikkel De Linde fat i mig og fortæller, at hvis hans far, Mogens de Linde, hører om kaffeinvitationen, så vil jeg få opsagt min kajplads til husbåden, fortæller Walther Bardino.

Han fortæller videre, at Mikkel De Linde begynder at spørge ind til flere artikler fra internettet, hvor man, hvis man søger på navnet Walther Bardino, kan læse diverse artikler i fagforeningsblade om hans engagement i fagbevægelsen.

Efter byggepladsbesøget kører 3F en sag mod Mogens De Lindes underleverandør på pladsen, Athene Byg, der bliver drevet af Mogens De Lindes søn, Mikkel De Linde.

"Fagforeninger er ikke milliardærs kop te"

3F mener, at Walther Bardino blev opsagt, fordi han er aktiv i sin fagforening, og overvejer at tage sagen i Arbejdsretten.

Efter at Walther Bardino er blevet opsagt, kontakter han både Mogens De Linde og sønnen Mikkel De Linde for at få en forklaring på opsigelsen. 

Walther Bardino optog flere af samtalerne, og Arbejderen har haft mulighed for at høre dem.

I løbet af samtalerne kommer Mogens De Linde med en række angreb på fagforeninger. Blandt andet siger han, at "fagforeninger ikke respekterer andre mennesker".

"Den måde, de (fagforeninger, red.) truer frem på, har ikke en skid med demokrati at gøre, det er nærmere anarki", siger Mogens De Linde på en af lydoptagelserne. 

I en af samtalerne gør rigmanden det klart, at fagforeninger ikke er hans "kop te".

"Jeg kan ikke snuppe en fagforening med tvang, det kan jeg ikke. Ikke med tvang, for så bliver jeg helt tosset", siger Mogens De Linde.

"Man skal ikke skide, hvor man spiser"

Walther Bardino forsøger også at få en forklaring fra Mogens De Lindes søn, Mikkel De Linde, der indrømmer, at han har fortalt sin far, at Walther Bardino inviterede fagforeningsfolkene på kaffe.

"Ja, det er jo klart. Hvis vi slås med fagforeningen, og vi finder ud af, okay, der er et eller andet, så er det jo klart, at det er det, der sker. Det kan du vel selv regne ud ..."

Mikkel De Linde advarer Walther Bardino om, at "hvis man skal prøve at have en tilværelse, så skal man lade være med at skide, hvor man spiser”.

Han fortæller også Walther Bardino, at "han er havnet midt i en krig", med henvisning til at han har inviteret 3F-ansatte på besøg i sit eget hjem.

"Det er her, vi har vores hjem og liv"

Det har ikke været muligt for Walther Bardino at finde en ny kajplads i København. Derfor risikerer opsigelsen at få store konsekvenser for Walther Bardino og hans familie. 

– Det er her på kajen, vi har vores hjem og vores liv. Min datter er lige startet i skole lige i nærheden, og min kone og jeg arbejder i byen. Vi kan ikke bare flytte til et andet sted i landet. Og det er helt umuligt at finde noget andet i København, fortæller Walther Bardino til Arbejderen.

Han betaler stadig husleje til Mogens De Lindes byggeselskab, der ejer kajpladsen. Opsigelsen står dog stadig ved magt, og byggefirmaet forsøger nu at få ham væk ved at gå rettens vej. Senest har firmaet truet med at lukke for strømforsyningen til husbåden.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Mikkel og Mogens De Linde.

>> "Milliardæren imod familiefaderen" har lavet en tegning til støtte for Walther og hans familie: Udskriv tegningen her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. sep. 2019 - 10:50   06. sep. 2019 - 11:17

Faglig aktiv

ml@arbejderen.dk