16 Feb 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Malerforbundets kongres skudt i gang

Fanerne på plads

Malerforbundets kongres skudt i gang

De røde faner er båret ind og efter en munter åbning er den mere seriøse del af Malerforbundets kongres gået i gang. Beretningen er fremlagt og sat til debat.

Fanerne bæres på plads på Malerforbundets kongres i Kolding.
FOTO: Jesper Balleby
1 af 1

98 delegerede og både danske og udenlandske gæster har i dag taget hul på Malerforbundets 34. ordinære kongres.

Pensionsalderen skal som minimum fastholdes ved 65 år, indtil der findes en ordentlig, anstændig og langtidsholdbar løsning.
Kresten Vendelboe, forbundsformand

Efter en munter åbning, hvor Annika Aakjær - nok kendt af de fleste fra TV-programmet Toppen af poppen - var inviteret til at give nogle numre fra sit repertoire, gik kongressen over til den mere seriøse del af arbejdet.

– Det her er afslutningen på en af de mest turbulente og begivenhedsrige perioder i forbundets historie og samtidig min første beretning som forbundsformand, indledte forbundsformand Kresten Vendelboe den mundtlige beretning.

I løbet af de knap 40 minutter han var talestolen, kom han rundt om en række forhold, der har kostet kræfter internt i forbundet, herunder en større fyringsrunde, en ekstraordinær kongres, dødsfald i forbundstoppen og flytning af forbundshuset.

Udfordringer

Kresten Vendelboe kom også ind på de udfordringer, Malerforbundet står overfor i den kommende kongresperiode:

– Vi har fire områder, som vi vil have særlig fokus på: Pensionsalderen, erhvervsuddannelserne, et bedre arbejdsmiljø og indsatsen mod social dumping.

Hvad angår pensionsalderen, lovede forbundsformanden, at Malerforbundet vil blive ved med at italesætte problemet med en stigende pensionsalder.

– De af jer, der er her og er 41 år i dag, skal arbejde, til I bliver 72 år. Vi kan alle se, at mange af vores medlemmer har svært ved at holde til at arbejde til de bliver 65 år. Alt for mange må tage piller for at passe deres arbejde, alt for mange stopper inden pensionsalderen.

– Derfor er det vores holdning, at pensionsalderen som minimum fastholdes ved 65 år, indtil der findes en ordentlig, anstændig og langtidsholdbar løsning. 

Arbejdsmiljø

Kresten Vendelboe overlod herefter ordet til næstformand Tonny Olsen, der har ansvaret for forbundets arbejdsmiljøarbejde. 

Han tog tråden op med det politisk besluttede krav, at pensionsalderen skal hæves i takt med, at vi bliver ældre.

– Den probemstilling skal rejses hver gang, vi møder en politiker. Og samtidig skal vi have langt mere fokus på forbyggelse og bedre arbejdsmiljø, lød det fra Tonny Olsen.

Han kritiserede flere års nedskæringer i Arbejdstilsynet og i indsatsen mod social dumping.

– Arbejdsmiljøet skal selvfølgelig være i orden. Og derfor er det nødvendigt med flere ressourcer til Arbejdstilsynet, politiet og Skat.

Uddannelse

Kasserer Ib Hansen kom i sit indspark til beretningen ind på erhvervsuddannelserne og det fortsatte problem med mangel på praktikpladser.

– Det er ikke skåltaler, vi mangler men handling. Alt for mange arbejdsgivere leverer ikke. Der er stadig alt for mange elever i Skolepraktik. De skal ud på arbejdspladserne, lød det fra Ib Hansen, der advarede om, at blev det problem ikke løst, ville manglen på kvalificeret arbejdskraft blive en selvopfyldende profeti.

Inden debatten om beretningen blev givet fri nåede også Martin B. Hansen, forbundssekretær med ansvar for det fagretlige område, at give et indblik i de sager forbundet har tabt og vundet i de sidste fire år.

Debatten fortsætter resten af torsdagen.

Kongressen slutter lørdag, hvor der er valg på dagsordenen, herunder kampvalg om formandsposten.

>>LÆS OGSÅ: Historisk kampvalg om formandsposten på maler-kongres

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. okt. 2018 - 13:36   15. okt. 2018 - 11:10

Kongres 2018

noc@arbejderen.dk
Malerforbundet - kongres 2018
  • Malerforbundet holder i disse dage sin 34. ordinære kongres i Kolding. På kongressen deltager 98 delegerede.

  • Malerforbundet i Danmark blev grundlagt i 1890, og er et af Danmarks ældste fagforbund.

  • Malerforbundet organiserer godt 10.000 medlemmer, heraf flere end 3.500 kvinder. 

  • Hovedparten af medlemmerne arbejder som faglærte malere, vognmalere og skilteteknikere, men forbundet har også medlemmer, der er ansat på specialområder såsom bygningsrestaurering, dekorationsmaling, lakteknik med mere.

  • Forbundet har 17 lokalkontorer fordelt på seks afdelinger i hele landet.

  • Malerforbundet er medlem af LO.