21 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

LO og FTF slår sig sammen

Ja til faglig fusion

LO og FTF slår sig sammen

LO og FTF bliver lagt sammen til en ny stor hovedorganisation. Det har flertallet på kongresser i både LO og FTF besluttet.

En ny hovedorganisation er stemt hjem på kongresser i både LO og FTF
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den 1. januar 2019 træder en ny faglig hovedorganisation ind på den arbejdsmarkedspolitiske arena.

Det er en realitet efter, at et flertal af delegerede for kort tid siden på seperat afholdte kongreser i LO og FTF har stemt ja til en fusion.

1,5 millioner lønmodtagere får en ny stærk stemme i samfundet.
Bente Sorgenfrey, FTF-formand

– Sådan! LO og FTFs delegerede har stemt ja til fusion. 1,5 mio lønmodtagere samles i DKs største og stærkeste faglige fællesskab. Stolt! Sammen skaber vi fremtidens fagbevægelse, skriver LO-formand Lizette Risgaard på Twitter.

Spændingen, om hvad de delegerede ville stemme, havde været stor lige til det sidste i begge hovedorganisationer. En forudsætning for at gå videre med planen om en ny faglig sammenslutning krævede, at to tredjedele af tilsammen 650 delegerede ville stemme ja.

Kovendingen i 3F

Torsdag faldt der ro på LO-kongressen, da 3F's hovedbestyrelse foretog en kovending og ændrede en enig nej-holdning til ja til mega-fusionen.

>>LÆS OGSÅ: 3F kan afgøre fusion

Den endelige afgørelse lå hermed på FTF's 250 delegerede, og her trak beslutningen ud. Formand Bente Sorgenfrey havde kort før kongressen givet udtryk for, at nogle få tomme stole kunne tippe afstemningen til hvilken side, det skulle være.

Det er derfor en tydelig lettet Bente Sorgenfrey, der lufter sin glæde på Twitter:

– Historisk JA til fusion i fagbevægelsen. FTF og LO stemmer ja til at stifte fælles hovedorganisation. 1,5 millioner lønmodtagere får en ny stærk stemme i samfundet.

Stemmefordelingen

På LO-kongressen fordelte stemmetallene sig med 389 for, 10 imod og én stemte blankt.

Hos FTF'erne i salen ved siden af viste en optælling, at 71,4 procent af de 250 delegerede havde stemt ja mens 28,6 havde stemt nej.

Den nye hovedorganisation bliver stiftet på en kongres senere i dag.

Lizette Risgaard forventes at blive formand, mens Bente Sorgenfrey bliver én af seks næstformænd.

 

13. apr. 2018 - 08:36   13. apr. 2018 - 14:05

Fusion

noc@arbejderen.dk