02 Apr 2020  

KBH: Spredte skyer, let støvregn, 5 °C

Litauisk håndværker bekræfter mistanke om underbetaling

Stillads-balladen i Tikøbgade

Litauisk håndværker bekræfter mistanke om underbetaling

En litauisk håndværker fortæller til A4 Arbejdsliv, at de ansatte i DS Byggeri ApS bliver snydt i løn og presset til at arbejde under farlige forhold. Han bekræfter hermed de københavnske bygningsarbejderes mistanke om social dumping og sort arbejde på den omstridte byggeplads i Tikøbgade.

Stilladset på byggeplads på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade, der er bygget af ikke-faglærte og – ifølge en tidligere ansat litauer – af underbetalte håndværkere.
FOTO: Byggefagenes Samvirke
1 af 1

Kan du ikke lide lugten i bageriet, så kan du bare forsvinde.

Det har ifølge en tidligere ansat, der fortæller sin historie til A4 Arbejdsliv om, hvordan det har været for de litauiske håndværkere, der indtil starten af december måned arbejdede for underentreprenør DS Byggeri ApS på den omstridte byggeplads på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade i København.

Folk blev presset til at arbejde alle ugens dage og ofte til langt ud på aftenen ... der blev svindlet med kontrakterne, og de fleste fik deres penge i hånden.
Peter, litauisk håndværker

Den litauiske håndværker – med det opdigtede navn Peter – fortæller til A4 Arbejdsliv om udbredt underbetaling, arbejde under farlige forhold og et massivt arbejdspres i firmaet.

– Der var overhovedet ikke styr på sikkerheden, og vi havde altid alt for travlt. Folk blev presset til at arbejde alle ugens dage og ofte til langt ud på aftenen, siger Peter til A4 Arbejdsliv. 

Pladsen kom den 2. december for alvor i offentlighedens søgelys, fordi en flok stilladsarbejdere i vrede væltede et stillads, der efter deres opfattelse var bygget af arbejdere uden de nødvendige kvalifikationer og ikke levede op til sikkerhedskravene.

Mistanke bekræftet

Forud var gået måneder, hvor københavnske bygningsarbejdere havde holdt øje med byggepladsen og forsøgt at dokumentere, at den var gennemsyret af plat og svindel. Og da to faglige aktivister den 1. december blev overfaldet af et tæskehold på 10-12 personer udenfor byggepladsen, så var det den bekendte dråbe.

Nu bekræfter Peters historie byggefagforeningernes mistanke om, at der foregik underbetaling og sort arbejde i DS Byggeri.

Peter var ikke selv på byggepladsen i Tikøbgade, den dag balladen kulminerede. Han har arbejdet for DS Byggeri fra april til november 2019 på byggepladser i både Aarhus, Værløse og Allerød.

Peter udtaler til A4 Arbejdsliv, at chefen for DS Byggeri, Donatas Aleksandravicius, ikke var nogen god chef, og at det især var ham, der var årsag til det dårlige arbejdsmiljø.

– Samtidig oplevede mange af mine kolleger, at der blev svindlet med kontrakterne, og de fleste fik deres penge i hånden, fortæller Peter.

73 kroner i timen – ingen pension og feriepenge

Af artiklen i A4 Arbejdsliv fremgår det, at Peter på et tidspunkt havde 50.000 kroner til gode, og at 3F har set oplysninger, der viser, at den litauiske håndværker har fået, hvad der svarer til 73 kroner i timen. DS Byggeri har ikke betalt for overarbejde og heller ikke indbetalt til pension eller feriepenge.

Arbejderen har kontaktet DS Byggeri-chefen Donatas Aleksandravicius for en kommentar. Han er endnu ikke vendt tilbage.

>>LÆS OGSÅ: Hvem står bag DS Byggeri og balladen på byggeplads i København

Arbejderen har ligeledes kontaktet Anton Nørgaard. Han er direktør for Dansk Boligbyg, der har hovedentreprisen i Tikøbgade/Lundtoftegade. Den litauiske underentreprenør er ikke længere på den plads, men Anton Nørgaard har tidligere udtalt til Arbejderen, at samarbejdet med DS Byggeri fortsætter på en række andre byggeprojekter:

– Vores folk tager løbende stikprøver af, om aflønning foregår, som den skal. For eksempel beder vi jo om at få forelagt dokumentation på lønsedler, og det, vi har fået fremlagt, viser, at de har fået efter overenskomsten, forklarer Anton Nørgaard, der også er bestyrelsesmedlem i Bygningsentreprenørsektionen under arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, sagde han dengang.

>>LÆS OGSÅ: – Jeg har ikke kendt til brud på overenskomst og sikkerhedsregler

Arbejderen har spurgt Anton Nørgaard, om dagens artikel i A4 Arbejdsliv giver anledning til at genoverveje beslutningen om fortsat samarbejde med DS Byggeri og Donatas Aleksandravicius. Den danske direktør har endnu ikke svaret.

Ifølge 3F har Dansk Boligbyg mindst 12 gange brugt underentreprenører uden overenskomst.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jan. 2020 - 15:07   03. jan. 2020 - 15:30

Social dumping

noc@arbejderen.dk