26 May 2019  

KBH: Spredte skyer, 11 °C

Litauisk firma tegner 3F-overenskomst

Efter blokade:

Litauisk firma tegner 3F-overenskomst

Det litauiske firma UAB Firkripa har tegnet overenskomst med 3F. Sidste uges blokade - indledt med en større markering - har givet pote, lyder det fra 3F BJMF.

Ved markeringen af starten på blokade mod UAB Fikripa mødte der folk op fra mange forskellige fagforeninger.
FOTO: BJMF
1 af 1

Det betaler sig at kæmpe!

Sådan konkluderer 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København. 

Det ser aldrig godt ud for arbejdsgiverne, når der står en stor flok vrede arbejdere med faner ude foran deres byggeri.
Claus Westergreen, BJMF

Præcis en uge efter en større blokade af den byggeplads i Søborg, hvor UAB Fikripa er i gang med et millionbyggeri, faldt overenskomsten med det litauiske firma på plads. 

"Det viser, at endnu engang er det sammenholdet og fællesskabet, der virker. Det har været en sand fornøjelse, hvordan vi på kryds og tværs af fag og forbund har stået skulder ved skulder på barrikaderne. Tak til alle der deltog og bidrog fra alle fag og fagforeninger," skriver fagforeningen på Facebook.

Grov underbetaling

3F BJMF indledte blokade mod firmaet, fordi de ansatte havde arbejdsdage på op til 60 timer uden overtidsbetaling og lønninger på omkring 60 kroner i timen.

>>LÆS OGSÅ: Vil ikke acceptere timeløn på 60 kroner

Tilsyneladende gjorde det talstærke fremmøde ved blokaden og de mange røde faner indtryk på det litauiske firma. For få dage senere fløj cheferne til København for at snakke overenskomst med 3F.

– Det ser aldrig godt ud for arbejdsgiverne, når der står en stor flok vrede arbejdere med faner ude foran deres byggeri. Sådan en blokade vil de næppe have stående for længe, og derfor skrider de som regel ret hurtigt til handling, siger Claus Westergreen, formand for 3F BJMF, til Fagbladet 3F.

>>LÆS OGSÅ: Morgenblokade i Buddinge har effekt

Det litauiske byggefirma har samtidig lovet at melde sig ind i Dansk Byggeri og dermed overholde de spilleregler, der fungerer mellem fagforening og byggebranchen i Danmark. Det vurderer BJMF giver fagforeningen nogle gode værktøjer til fremover at få indblik i, hvordan firmaet behandler sine ansatte.

Styr på tingene

– Vi mener stadig ikke, at vi har gjort noget forkert. Der har været styr på deres forhold, og ingen er blevet behandlet dårligt, siger Mads Tolderlund, der er direktør for den danske hovedentreprenør på byggeriet i Søborg - Isco Aps.  

Han mener generelt, at blokaden og anklagerne mod den litauiske underentreprenør har været uberettigede, men siger, at han er glad for, at der nu er lavet en aftale med 3F.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. dec. 2018 - 08:23   03. dec. 2018 - 15:17

Social dumping

noc@arbejderen.dk