22 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 9 °C

Litauere i Hedehusene får overenskomst

Morgenblokade gav bonus

Litauere i Hedehusene får overenskomst

En halv times blokade var det, der skulle til, for at hive en overenskomst hjem til seks litauere, der for tiden pudser facader på byggeri i Hedehusene.

Omkring 100 aktive var mødt frem tidligt mandag morgen for at blokere for det litauiske firma UAB Ekstatyba.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

Røde faner, bannere med teksten 'Bygget på social dumping' og 100 aktive fra en bred vifte af faggrupper. Det var, hvad der skulle til for at sikre en overenskomst med det litauiske firma UAB Ekstatyba.

Nu bliver opgaven at sikre, at overenskomsten bliver overholdt, og at folkene får det, de har krav på.
Rasmus Kreutzmann, BJMF

UAB Ekstatyba har nægtet at indgå overenskomst med 3F, og har siden april 2019 været omfattet af sympatikonflikt. Med dagens demonstration ville Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) håndhæve den lovlige sympatikonflikt. 

– Vi fik, hvad vi kom efter. Nu bliver opgaven at sikre, at overenskomsten bliver overholdt, og at folkene får det, de har krav på, siger Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), til Arbejderen.

De røde faner havde blot været rullet ud i en halv time, da Rasmus Kreutzmann fra 3F BJMF kom ud fra byggepladsen på Hedesøvej 12 i Hedehusene med en underskrevet overenskomst i hånden.
Søren D. Andersen

Det var ham, der efter blot en halv times blokade kom ud fra byggepladsen på Hedesøvej 12 i Hedehusene, hvor det litauiske firma for tiden har seks ansatte beskæftiget med at pudse facader. Indtil den 10. august 2020 til en timeløn på cirka 40 kroner.

>>LÆS OGSÅ: Sympatikonfliktet firma pudser facader for Dansk Totalentreprise

– Hvad de ansatte har fået udbetalt inden i dag, kan vi desværre ikke gøre noget ved, siger Rasmus Kreutzmann.

Ballade på nabogrunden

Byggeriet på Hedesøvej ligger bare et stenkast fra det udskældte byggeri på Sejlbjergvej, hvor Dansk Totalentreprise står som hovedansvarlig.  

Her blev en flok murersvende bortvist den 6. juli, men de mangler stadig at få udbetalt i nærheden af 150.000 kroner hver. Siden den 10. juli har de dagligt gennemført demonstration foran byggepladsen.

>>LÆS OGSÅ: Demo satte spot på omstridt byggeplads i Hedehusene

Klaus-Henrik Andreasen

Hedehusene er under drastisk forandring, og der ligger omfattende byggeplaner for området, der rækker flere år frem. Og da firmaerne 2E og Dansk Totalentreprise har med flere af pladserne at gøre, forventer BJMF derfor, at der bliver nok at se til i Hedehusene, og at det bliver nødvendigt at rulle de røde faner ud igen. 

– Der dukker hele tiden nye arbejdspladser op med underbetalte arbejdere og dårligt arbejdsmiljø. Nu tager vi dem ét for ét, siger Rasmus Kreutzmann. 

Klaus-Henrik Andreasen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. aug. 2020 - 13:29   10. aug. 2020 - 15:10

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk