25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Løhde styrer OK-forløb

Slaget står om lønnen

Løhde styrer OK-forløb

Spillet om de offentlige overenskomster fortsætter. I weekenden meddelte KL, at de slet ikke kunne forhandle, før Finansministeriet havde fastlagt den økonomiske ramme.

FOTO: Nadia Fryd
1 af 1

Innovationsminister Sophie Løhde står fast på sit krav om endnu en spare-overenskomst til de offentligt ansatte. Og alt tyder på, at hun styrer slagets gang med fast hånd ikke alene på det statslige område, hvor hun sidder ved forhandlingsbordet, men også på det kommunale område.

Det er helt klart afgørende for os, at den her overenskomst ikke er en kriseoverenskomst.
Anders Bondo Christensen, lærerformand

I weekenden var der lagt op til forhandlinger om de generelle tværgående krav på både på det statslige og kommunale område, samt mellem lærerne og Kommunernes Landsforening (KL) omkring en arbejdstidsaftale.

Men da forhandlingerne på det kommunale område skulle i gang lørdag meddelte KL, at de ikke kunne forhandle løn eller andre større krav, før der var aftalt løn og en økonomisk ramme på det statslige område.

Kovending

I sidste uge lød meldingen fra KL ellers, at de godt kunne forhandle uden at afvente et statsligt forlig. Men lørdag have KL vendt 180 grader og erklærede nu, at det bestemt ikke kunne lade sig gøre. Det betyder, at der endnu engang er stilstand i forhandlingerne på det kommunale område.

– Vi har ingen meldinger om, hvornår KL er klar til at fortsætte forhandlingerne, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Forhandlingerne mellem KL og lærerne fredag omkring en arbejdstidsaftale endte også resultatløst. Der er stadig ikke udsigt til, at parterne kan nå til enighed.

– Lærernes Centralorganisation (LC) har nu lagt endnu et forslag på bordet, som vi håber kan danne udgangspunkt for en arbejdstidsaftale, siger Anders Bondo Christensen, formand for LC.

Han håber, at der snart igen kommer gang i forhandlingerne om en arbejdstidsaftale.

>> LÆS OGSÅ: Fagforbund afgiver musketéred

Det statslige område forhandlede også overenskomst i weekenden uden at nå til enighed.

– Vi har flyttet os på en række dagsordener, og derfor er jeg selvfølgelig ærgerlig over, at forhandlingerne ikke har rykket sig mere på den anden side af bordet, sagde Sophie Løhde efterfølgende til DR.

– Den udlægning kan jeg slet ikke genkende, lyder kommentaren fra Anders Bondo Christensen, der også er med i de statslige forhandlinger.

Strid om løn

– Men det er helt klart afgørende for os, at den her overenskomst ikke bliver en kriseoverenskomst. Vi har lavet kriseoverenskomster i 2011, 2013 og 2015, men nu har vi en situation med vækst i det danske samfund, og det skal kunne ses på løn og arbejdsforhold i den offentlige sektor, tilføjer han. 

>> LÆS OGSÅ: Nu vil vi se OK-resultater

Forhandlingerne på det statslige område fortsætter i dag. Men det er svært at se mulighederne for en aftale med en minister, der fastholder, at der ikke må bruges flere penge i den offentlige sektor, overfor en samlet fagbevægelse, der er enige om at kræve markante resultater den her gang.

Der er deadline for overenskomstforhandlingerne den 28. februar. Er parterne ikke nået til enighed, kan der varsles konflikt til start ved overenskomsternes udløb den 1. april.

FOA har netop besluttet at flytte ekstra 100 millioner kroner over i sin strejkefond.

– En konflikt i år er en yderst reel risiko, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

>> LÆS OGSÅ: Konflikt rykker nærmere

19. feb. 2018 - 10:17   19. feb. 2018 - 15:29

OK 2018

ur@arbejderen.dk
Køreplan OK18

Den oprindelige køreplan for OK18:

  • Tirsdag 12. december: Udveksling af krav på kommunernes og regionernes område.
  • Fredag 15. december: Udveksling af krav på statens område.
  • Tirsdag 19. december: Statens område indleder forhandlinger. Sættemøde i Finansministeriet.
  • Torsdag 21. december: Kommunernes og regionernes område indleder forhandlinger.
  • 14. februar 2018: Forhandlingsfællesskabets forhandlinger med KL forventes afsluttet.
  • 20. februar 2018: Forhandlinger om tværgående emner og aftaler mellem henholdsvis Forhandlingsfællesskabet og RLTN forventes afsluttet.
  • 28. februar 2018: De generelle tværgående forhandlinger og forhandlingerne om organisationernes specielle krav skal efter køreplanen være afsluttet. Er det ikke muligt at nå et resultat, kan der varsles konflikt, som træder i kraft ved udløbet af de gældende overenskomster per 1. april 2018.
  • I så fald vil forhandlingerne på det kommunale område overgå til Forligsinstitutionen, som skal forsøge at skabe kompromis og dermed hindre konflikter. 
  • Marts 2018: Både resultaterne af de tværgående og organisationernes egne forhandlinger sendes til afstemning hos medlemmerne, såfremt der er opnået resultater.
  • April 2018: Hvis der ikke er opnået en ny overenskomstaftale, kan der iværksættes konflikt, da de eksisterende overenskomster udløber per 1. april 2018.

Kilde: FAOS