18 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 7 °C

Krav om løsning for velfærd

Fotoserie

Krav om løsning for velfærd

Der er råd til en ordentlig velfærd, slog den københavnske fagbevægelse fast på demonstration torsdag.

FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
1 af 10

Den københavnske fagbevægelse kræver, at regeringen sender flere penge ud til velfærden i kommuner og regioner. Torsdag arrangerede København for Velfærd og de tilsluttede fagforeninger demonstration på Københavns Rådhusplads for at sætte fokus på kravet.

Staten havde et overskud på 30,9 milliarder kroner i 2017. Der er råd til velfærd.
Winnie Axelsen, HK Kommunal 

– Vi har været igennem masseafskedigelser i kommunerne. Siden 2009 er der blevet 30.000 færre kommunalt ansatte. Den kan mærkes på velfærden. Nu er nok nok. Staten havde et overskud på 30,9 milliarder kroner i 2017. Der er råd til velfærd, sagde Winnie Axelsen, formand for HK Kommunal Hovedstaden, der var en af talerne på demonstrationen.

Udtrykket "nok er nok" gik igennem hele rækken af talere, der koblede velfærdskampen sammen med overenskomstkampen, hvor det gennem sammenhold lykkedes at bryde regeringens økonomiske ramme. 

– Velfærden skal tilbage på rette spor. Det koster penge, men vi har ikke råd til at lade være, sagde Tina Græsted, næstformand i FOA SOSU. 

Inden da havde hun beskrevet de pressede forhold i ældreplejen, hvor en kommune i hovedstadsområdet direkte argumenterer med, at de ikke vil ansætte SOSU-arbejdere på fuld tid, fordi det er for hårdt med det nuværende arbejdspres.

– År efter år skal vi spare to procent på budgetterne i København. Til næste år drejer det sig om 100 millioner kroner i Socialforvaltningen. Men vi kan ikke spare mere, hvis der skal være noget velfærd tilbage, sagde Marie Vithen, fællestillidsrepræsentant i den københavnske socialforvaltning.

Hun henviser her til den såkaldte omprioritering i København, hvor kommunen hvert år sparer på nogle områder for at finde penge til nye tiltag. 

Marie Vithen slog ligesom flere af de andre talere på, at der er råd til velfærd. Staten har pengene, det handler alene om politisk prioritering.

Lige nu forhandler regeringen med kommuner og regioner om de økonomiske rammer i 2019.

18. maj. 2018 - 11:02   18. maj. 2018 - 13:22

Budget 2019

ur@arbejderen.dk