06 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Kræver overenskomst på Sputnik

Blokade mod privatskole

Kræver overenskomst på Sputnik

Lærernes Centralorganisation har i to måneder kørt blokade mod privatskole, der nægter at tegne overenskomst. I dag afgør Arbejdsretten, om blokaden er lovlig.

Medlemmer af Københavns Lærerforening og Uddannelsesforbundet står tre dage om ugen foran en af Sputniks skoler i København.
FOTO: Privat
1 af 1

I dag tager Arbejdsretten stilling til, om det er lovligt, at Lærernes Centralorganisation (LC) har etableret blokade mod den private behandlingsskole Sputnik.

Private tilbyder billigere undervisning - ofte på bekostning af personalets løn og arbejdsvilkår.
Jan Andreasen, Uddannelsesforbundet

LC har siden 2014 forsøgt at få Sputnik til at tegne overenskomst for underviserne og startede blokade den 4. oktober. 

Ledelsen på Sputnik afviser at tegne en læreroverenskomst, da skolen i forvejen har overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund (SL). Behandlingsskolen har derfor bedt om en fagretlig afgørelse. 

– Konflikten er gyldig, for der er ikke indgået overenskomst for det undervisende personale. Vi har en grænseaftale med SL, hvor de tegner overenskomst for pædagogisk personale, og vi tegner for det undervisende personale, siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening (DLF) - én af de faglige organisationer i LC.

Undervisere skal have lærerløn

Sputnik har skoler otte forskellige steder i København NV, Vanløse, Gentofte og Rødovre. Her tilbydes skoledagbehandling til elever i 0.-10. klassetrin. Eleverne har forskellige diagnoser som eksempelvis ADHD eller autisme, og tilbuddet kombinerer pædagogisk behandling og undervisning.

–  Ledelsen kan godt beslutte at ansætte pædagoger, men hvis de varetager undervisning, så har de krav på at få lærerløn, siger formand for Københavns Lærerforening Lars Sørensen til Arbejderen.

Han anslår, at der er omkring 100 ansatte, der på den konto går glip af 3000 kroner - måske mere - i løn hver måned før skat. 

Løndumping og unfair konkurrence

Medlemmer af lærerforeningen har siden mandag den 26. november stået foran indgangene til en af Sputniks skoler om morgenen tre gange om ugen.

– Vi snakker med dem, der kommer forbi og dem, der arbejder på skolen. Vi vil jo gerne forklare, at det, at der ikke er overenskomst for lærere, stiller de lærere, der arbejder der lønmæssigt og pensionsmæssigt ringere end andre lærere, fortæller Lars Sørensen og fortsætter:

– Det er løndumping, og det giver skæv konkurrence i forhold til de øvrige specialtilbud i København.

Uddannelsesforbundet er også med i LC og bakker op om blokaden.  

– Vi oplever desværre en tendens til, at private går ind og tilbyder billigere undervisning, og at det sker på bekostning af personalets løn og arbejdsvilkår. På vores område sker det med sprogundervisning, siger Jan Andreasen fra Uddannelsesforbundet til Arbejderen.

Et politisk ansvar

Lars Sørensen er spændt på afgørelsen i Arbejdsretten, som han forventer falder ud til LC's fordel:

– Arbejdsretten tænker ikke altid, som jeg gør, men jeg tror på, at vi får ret.

Nægter Sputnik fortsat at underskrive en overenskomst med AC, så mener Lars Sørensen, at det bliver et politisk slagsmål.

– Så må vi gå til Københavns Kommune og opfordre dem til ikke at sende børn på Sputnik.

Lærerforeningen mener, at politikerne har et ansvar for enten at oprette egne behandlingsskoler eller som minimum at holde styr på, hvad der foregår hos en privat aktør på området, så de ansatte har ordentlige forhold. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. dec. 2018 - 05:50   12. dec. 2018 - 06:00

Overenskomst

noc@arbejderen.dk
Behandlingsskolen Sputnik

Skolen Sputnik er dagbehandlingsskole, der tilbyder en pædagogisk indsats kombineret med undervisning.

Skolen har elever på alle klassetrin med socio-emotionelle vanskeligheder og ADHD og med autisme og psykisk sårbarhed.

Skolen holder til på otte forskellige lokationer i København NV, Vanløse, Rødovre og Gentofte.

Kilde: Sputnik