16 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 17 °C

Konfliktvarsel mod stadeholdere i Tivoli Food Hall – igen

Andet konfliktvarsel på to år

Konfliktvarsel mod stadeholdere i Tivoli Food Hall – igen

3F København har mistet tålmodigheden med restauratører, café- og barejere i Tivoli Food Hall. Kun et fåtal har overenskomst. Nu varsler 3F konflikt – for anden gang siden december 2018.

Nu ligger der en basisoverenskomst, som stadeholderne burde kunne tiltræde, mener 3F København. Billedet er fra sidst – december 2018 – hvor fagforeningen varslede den første konflikt mod Tivoli Food Hall.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Mere end to år efter at Tivoli Food Hall åbnede, er der stadig problemer med at få alle stadeholdere på det 850 kvadratmeter madmarked til at tegne overenskomst. 

Der ligger nu en form for basisoverenskomst, som arbejdsgiverne burde kunne tiltræde.
John Ekebjærg-Jakobsen, 3F København

Nu har 3F København set sig nødsaget til – for anden gang siden åbningen den 27. november 2017 – at smide konfliktvarslet, i håb om at det kan sikre de ansatte på stedets cafeer, restauranter og barer ordnede forhold.

– Nu må vi have en ende på det her. Alene sidste år var der i de første otte måneder et intens mødeforløb, hvor 3F København, repræsentanter fra Tivoli Food Hall og Horesta gjorde nye forsøg på at forhandle sig frem til en løsning, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København, til Arbejderen:

– Det har resulteret i en form for basisoverenskomst, som arbejdsgiverne burde kunne tiltræde.

Ifølge 3F-formanden indeholder basisoverenskomsten kun det allermest basale så som arbejdstid, løn under sygdom og feriepenge – og som noget helt naturligt, vagtplaner så de ansatte ved, hvornår de skal på arbejde, og hvor mange timer de har.

Første, anden – tredje gang

Trods ihærdig indsats fra fagforeningens side og på trods af, at der nu ligger en basisoverenskomst, så er det kun Letz Sushi og Lobster Shack blandt de nuværende 15 stadeholdere, der har tegnet overenskomst.

3F har de seneste to år holdt et utal af møder med repræsentanter fra Tivoli Food Hall og arbejdsgiverforeningen Horesta. 3F varslede konflikt første gang i december 2018 i håb om at sætte skred i forhandlingerne. Den konflikt blev afblæst blot fire dage senere, da møder mellem parterne gav forhåbninger om at finde en fælles løsning, som alle kunne tilslutte sig. 

Den varslede konflikt i 2018 mod Tivoli Food Hall blev markeret med en demonstration overfor Tivolis hovedindgang.

Da 3F i december 2018 varslede konflikt mod Tivoli Food Hall, blev det markeret med en større demonstration udenfor Tivolis indgang.

>>LÆS OGSÅ: 3F København kræver overenskomst

Konflikt og sympatikonflikt

Den konflikt, som 3F nu har varslet, træder i kraft med udgangen af januar måned, medmindre stadeholderne vælger at tegne overenskomst.

John Ekebjærg-Jakobsen forklarer, at konflikten bliver fulgt op af en sympatikonflikt. Som konsekvens heraf kan stadeholderne komme til at mangle leverancer af både mad og drikke, og de risikerer ikke at kunne få gjort rent eller hentet affald.

Flere af de forretninger, som nægter at tegne overenskomst, har store koncerner og international kapital i ryggen. Ifølge PioPio er 11 af 14 stader ejet af kæder eller kapitalfonde.

Arbejderen har spurgt Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta, hvad arbejdsgiverorganisationen siger til udsigten til en konflikt mod Tivoli Food Hall. Horesta er ikke vendt tilbage.

I modsætning til Tivoli så er Tivoli Food Hall åbent hele året, og adgang til madmarkedet kræver ikke entrébillet til forlystelsesparken. Alle stadeholdere i forlystelsesparken har overenskomst.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jan. 2020 - 08:09   22. jan. 2020 - 17:15

Overenskomst

noc@arbejderen.dk
Forløbet med Tivoli Food Hall
  • 17. november 2017 klippes snoren til Tivoli Food Hall – 850 kvadratmeter madmarked med 17 forskellige stadeholdere.

  • December 2018 varsler 3F første gang konflikt mod Tivoli Food Hall. Fire dage senere aftaler parterne, at de vil bruge de to første måneder af 2019 til at forhandle en aftale på plads.

  • 28. januar 2019 inviterer 3F København ansatte i Tivoli Food Hall til informationsmøde.

  • Januar-februar mødes repræsentanter fra 3F København, arbejdsgiverforeningen Horesta og Tivoli Food Hall.

  • Forhandlingerne fortsætter henover foråret og sommeren. Den 25. februar, 19. marts, 9. april, 18. juni, 12. august og 2. september klappes forhandlerne ind til møderne af faglige aktivister. Det foreløbig sidste møde foregår i september måned.

  • 19. januar 2020 afsender 3F konfliktvarsel.

  • Konflikt nummer to træder i kraft den 31. januar 2020.