13 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

KN Rengøring løndumper

Ingen tvivl hos 3F Aalborg

KN Rengøring løndumper

3F Aalborg mener, at KN Rengøring underbetaler rumænerne, der gør rent på Skørping Skole. Og nu har fagforeningen meldt firmaet til Arbejdstilsynet.

KN Rengøring gør rent på Skørping Skole. Mandag aften kiggede 3F Aalborg forbi og mødte fem underbetalte rumænere.
FOTO: 3F Aalborg
1 af 1

3F Aalborg har fået de bange anelser og alle tidligere erfaringer med firmaet KN Rengøring bekræftet: Firmaet har ikke rent mel i posen.

Tre af dem er underbetalt, og yderligere to havde ikke papirer på noget som helst. 
Kurt Frederiksen, 3F Aalborg

Det fortæller Kurt Frederiksen, gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration, til Arbejderen. Han var med, da fagforeningen mandag aften kiggede ind på Skørping Skole, hvor det private firma gør rent for Rebild Kommune.

– Vi havde lige hørt om Varde Kommune, der i sidste uge opsagde kontrakten med KN Rengøring og politianmeldte firmaet for brug af illegal arbejdskraft. Så vi havde da svært ved at forestille os, at firmaet skulle have orden i sagerne i vores del af landet, uddyber Kurt Frederiksen.

Underbetaling

Det viste sig da også, at noget var riv-rav-ruskende galt. På skolen mødte 3F'erne seks rumænere, og ud fra deres oplysninger lyder det fra gruppeformanden:

– Tre af dem er underbetalt, og flere af dem havde desuden hverken CPR-nummer, ansættelseskontrakt eller andre papirer, så i realiteten kan de arbejde ulovligt.

Forholdene for rumænerne på skolen i Rebild Kommune har fået 3F Aalborg til at melde firmaet til Arbejdstilsynet. Eksempelvis var de få datablade, der fortæller, hvad forskellige rengøringsmidler indeholder, kun på dansk. 

Bladene er et lovkrav, blandt andet for at de ansatte ved, hvordan de skal reagere, hvis de for eksempel får en væske i øjet.

De kan alligevel ikke læse

– Men her var svaret fra den tilsynsførende, at hvis det skete, skulle de ringe til hende, fortæller Kurt Frederiksen, som blev endnu mere rystet over den næste oplysning fra den tilsynsførende.

– Hun fortalte nemlig, at det var ligegyldigt med datablade – ingen af rumænerne kan nemlig læse.

KN Rengøring er et landsdækkende rengøringsfirma med kontorer i både Hvidovre, Odense, Randers og Pandrup. Firmaet er en gammel kending i 3F, der har kørt mere end en håndfuld sager mod firmaet forskellige steder i landet. Det gælder også 3F Aalborg, der venter på, at Arbejdsretten i løbet af foråret behandler en sag mod KN Rengøring om lønsnyd. 

Selv om Kurt Frederiksen medgiver, at ingen er skyldige, før de er dømt, så har han ikke den store tiltro til firmaet.

Kræver 1,6 millioner kroner

– Den sag drejer sig om to rumænere, der er blevet snydt – hvilket vi ikke er i tvivl om. Her er vores krav 1,6 millioner kroner, lyder det fra Kurt Frederiksen.

De to udlændinge havde kontrakter på 15 timer om ugen med KN Rengøring, men reelt arbejdede de mindst 37 timer om ugen. Resten af arbejdet blev nemlig udført for et rumænsk firma, som udbetalte lønnen i rumænske lei.

– På den måde gik rumænerne til under 30 kroner i timen i stedet for de cirka 130, de skulle have haft, fortæller Kurt Frederiksen.

Rumænere troede, at de arbejdede for KN: De gik i firmaets tøj og arbejdede de samme steder. Alligevel fastholder firmaet, at arbejdet blev udført for det rumænske firma, og at man har betalt fuld pris.

I Varde Kommune gjorde KN rent på alle skoler, alle børnehaver, rådhusene og alle plejecentre på nær to. Kommunen har siden 1. februar haft mistanke om, at der var ansatte, som arbejdede ulovligt, og mistanken blev bekræftet af kommunens eget tilsyn på flere adresser tirsdag i sidste uge, oplyser TV Syd.

Bevidst snyd

Varde Kommune har løbende kontrolleret rengøringsfirmaet, der gennem kontrakter har forpligtet sig til, at alle ansatte skal arbejde under overenskomstmæssige forhold.

– Det har nogle af dem så ikke gjort, siger Vardes kommunaldirektør Mogens Pedersen til TV Syd.

Han mener, der er tale om bevidst snyd.

– Vi har løbende kontrolleret KN Rengøring, og vi har modtaget medarbejderlister, men listerne var ikke korrekte, siger Mogens Pedersen.

For så vidt angår arbejdet på Skørping Skole, så vil 3F Aalborg forfølge sagen. Samtidig opfordrer fagforeningen byrådet til at følge Vardes eksempel og opsige kontrakten med rengøringsfirmaet.

– Social dumping i kommunalt regi bør ikke finde sted, mener Kurt Frederiksen.

Hvad angår den faglige del af sagen på Skørping Skole, så arbejder 3F Aalborg videre for at få den løst.

Arbejderen har forsøgt at få en kommentar fra Henrik Krogstrup Nielsen, ejeren af KN Rengøring.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. feb. 2019 - 05:59   13. feb. 2019 - 06:00

Løndumping

noc@arbejderen.dk