11 Apr 2021  

KBH: Overskyet, let regn, 3 °C

JH Planter atter i konflikt med 3F på grund af underbetaling

Kamp mod underbetaling

JH Planter atter i konflikt med 3F på grund af underbetaling

Siden 2001 har 3F gentagne gange været i clinch med ejeren af JH Planter i Sengeløse, der hyrer underentreprenører uden overenskomst, men fyrer dem igen, når 3F kører konflikt. Det er systematisk omgåelse af overenskomsten, mener 3F Høje-Taastrup.

JH Planter i Sengeløse råder i dag over 40.000 kvadratmeter væksthuse.
FOTO: JH Planter
1 af 1

Gartneriet JH Planter på Ingersvej i Sengeløse er igen i konflikt med 3F.

Gartneriets ejer, Henrik Hyldgård Hansen, er erfaren ud i brug af underentreprenører, som ikke er omfattet af overenskomst. På den måde slipper han for at betale mindstelønnen, pension, feriefridage og de andre goder, som overenskomsten indeholder.

Det er systematisk omgåelse af overenskomsten. 
Tue Tortzen, 3F

– Det giver skæv konkurrence overfor de redelige gartnerier, som betaler det, de skal. Det er urimeligt, at de litauiske kvinder, som knokler i gartneriet, ikke får samme løn som andre for samme arbejde. Vi vil simpelthen ikke finde os i det, og vi stopper ikke, før JH Planter stopper med at snyde udenom, siger faglig sekretær i 3F Høje-Taastrup Tue Tortzen.

JH Planter og Henrik Hyldegård Hansen har flere gange tidligere været i 3F’s søgelys og flere gange været omfattet af konflikt, fordi han benytter underentreprenører uden overenskomst. 

En gammel kending

Første gang, gartneriejeren var i clinch med 3F, var i 2001, hvor Henrik Hyldegård Hansen havde hyret for mange "praktikanter" fra Litauen.

>>LÆS OGSÅ: 3F vil stoppe timeløn på 100 kroner i gartneri

I 2014 hed underentreprenøren Groplant smba (selskab med begrænset ansvar, red.). Her fik de ansatte under 60 kroner i timen.

– De har haft mindst fire underentreprenører, som har underbetalt deres ansatte. Når vi opdager det, rejser vi krav om overenskomst mod underentreprenøren. Der går nogle måneder, før vores konflikt er effektiv, og så – vupti – bliver firmaet skiftet ud med et nyt cvr-nummer, og vi kan starte forfra, siger Tue Tortzen og konkluderer:

– Det er systematisk omgåelse af overenskomsten.

Den seneste konflikt var i 2019. Den endte med, at JH Planter opsagde firmaet Admin Service, efter at 3F havde blokeret begge firmaer.

>>LÆS OGSÅ: Gartneri-konflikt sikrer dansk overenskomst

Nyt firma = litauiske forhold

I en periode betalte de så løn efter danske forhold, men nu er firmaet "Green Aid" blevet underentreprenør, og "litauiske" forhold er genindført, hvilket har fået 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation til at erklære sympatikonflikt.

Konflikten betyder, at firmaer med overenskomst ikke må levere ydelser og varer til hverken JH Planter eller Green Aid og heller ikke aftage deres produkter.

– Det tager lidt tid at få beskeden ud til alle, men i løbet af et par uger må de stoppe driften eller begynde at betale efter danske forhold, mener Tue Tortzen.

Han skal til mæglingsmøde fredag den 26. februar, da firmaet har afgivet urigtige oplysninger. De påstod, at de ikke havde underentreprenører, selvom de bruger Green Aid.

JH Planter ApS dækker et areal på 40.000 kvadratmeter væksthuse.

>>LÆS OGSÅ: Demonstrerer mod underbetaling på gartneri

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. feb. 2021 - 09:45   24. feb. 2021 - 15:10

Løndumping

noc@arbejderen.dk