16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -6 °C

Jensens Bøfhus skal tegne overenskomst

Unge på gaden i otte byer:

Jensens Bøfhus skal tegne overenskomst

Aktive unge var på gaden ved samtidige demonstrationer i otte byer. De unge kræver, at Jensens Bøfhus tegner overenskomst og sikrer ordnede forhold for de ansatte.

FOTO: Allan Kjær
1 af 1

Fredag eftermiddag og aften gennemførte en række faglige og politiske ungdomsorganisationer samtidige demonstrationer mod Jensens Bøfhus i otte byer.

Det er ikke i orden at opsige en overenskomst og sætte de ansattes løn ned med 20 kroner i timen.
Morten Ryom, 3F Ungdom

– Vi vil ikke finde os i, at man opsiger en overenskomst, stiller sig udenfor det organiserede arbejdsmarkedet og sætter de ansatte løn ned med 20 kroner i timen, siger Morten Ryom, formand for 3F Ungdom, til Arbejderen og bemærker, at lønnedgangen for en tjener ansat på fuld tid svarer til 3200 kroner om måneden.

Morten Ryom deltog selv sammen med andre aktive unge i demonstrationen udenfor Jensens Bøfhus på Østerågade i Aalborg centrum.

Baggrunden

Baggrunden for de unges aktion er en efterhånden langvarig konflikt med ejerkredsen bag restaurantkæden. Den startede den 1. juli 2019, hvor Jensens Bøfhus efter at have haft overenskomst med 3F i mere end 30 år meldte sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta for efterfølgende at meddele, at de ønskede at frigøre sig fra den gældende overenskomst med 3F.

– Vi kræver, at Jensens Bøfhus tegner overenskomst og sikrer ordnede forhold for de ansatte.
Allan Kjær

Siden har 3F forhandlet med bøfhuset for at få en ny overenskomst, men det er ikke lykkedes at få en ny aftale. 

Direktøren, Anders Nikolaisen, har krævet at få samme overenskomst som restaurant Flammen. Her bliver såkaldte "enhedsmedarbejdere" aflønnet med 132 kroner i timen, hvilket er 20 kroner lavere i timen end tjenerne på Jensens Bøfhus. Til gengæld får enhedsmedarbejderen på Flammen lidt mere end gastronomerne på Jensens Bøfhus.

På restaurant Flammen er der buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F holdt fast i, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.

Den 28. februar i år afsendte Jensens Bøfhus sit første lockoutvarsel, og den 23. marts blev de ansatte 3F-medlemmer lockoutet. Formålet var med to ugers lockout at frigøre sig fra overenskomsten.

Den 6. april havde Jensens Bøfhus vredet sig ud af overenskomsten. Efterfølgende har 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) varslet strejke og blokade mod restaurantkæden. Konflikten blev i første omgang udsat på grund af coronakrisen, men trådte i kraft den 11. september.

Unge på gaden i Aalborg.
Allan Kjær

Den faglige konflikt betyder, at Jensens Bøfhus ikke kan få del i regeringens særlige hjælpepakker under coronakrisen. Derfor meddelte Jensens Bøfhus den 14. april, at de fyrer 250 ansatte.

Den 23. september iværksatte forbundet NNF sympatikonflikt overfor Jensens Foods A/S i Struer, der leverer kød til Jensens Bøfhus.

Ejerkredsen bag Jensens Bøfhus

Jensens Bøfhus driver 23 restauranter i Danmark og har 700 ansatte – heraf mange på deltid. Restaurantkæden fik i oktober 2018 en helt ny ejerkreds bestående af otte fynske rigmænd.

Blandt ejerne er Torben Østergaard-Nielsen, der ejer olieforretningen Dan-Bunkering i Middelfart, og Hans Bøgh-Sørensen, som er indehaver af Orifarm, Nordeuropas største parallelimportør af medicin. De øvrige er Enrico Krog Iversen, Steen Haustrup og Jørn Bonnesen, alle fra Odense, Georg Gundersen, Assens, René Søgaard Larsen, Frørup, og Jørgen Lindegaard Hjort, Ringe, der deler sin part med Ole Pape Jensen, Odense.

I København var det Jensens Bøfhus på Vesterbrogade, der fik besøg af aktive unge og kravet om overenskomst.

Demonstrationerne foregik i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Horsens, Randers, Holbæk og Hillerød.

De blev bakket op af 3F Ungdom, Fagbevægelsens Ungdom, Metal Ungdom, HK Ungdom, FOA Ungdom, Fødevareforbundet NNF Ungdom, Lærerstuderendes Landskreds, Dansk El-Forbund Ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom DSU, SF Ungdom og Socialistisk Ungdomsfront SUF.

De har alle meddelt, at de lørdag den 5. december fra klokken 10 til 15 demonstrerer igen mod Jensens Bøfhus' manglende overenskomst.

>>LÆS OGSÅ: Fagligt aktive unge aktionerer mod Jensens Bøfhus i otte byer

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. nov. 2020 - 13:24   30. nov. 2020 - 13:46

Faglig kamp

noc@arbejderen.dk