21 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 3 °C

Ingen hjælp til guider fra Søfartsstyrelsen

Blåstempler Canal Tours

Ingen hjælp til guider fra Søfartsstyrelsen

Guiderne hos kanalrundfarten Canal Tours har ifølge Søfartsstyrelsen ikke krav på længerevarende pauser eller mulighed for at komme i læ for sol og regn i løbet af en lang arbejdsdag.

FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Det er i orden, at guiderne og kaptajnerne på kanalrundfarten Canal Tours kun har meget korte pauser på ned til fem minutter ad gangen i løbet af en arbejdsdag på 11 timer eller derover, fastslår Søfartsstyrelsen.

Vi tager ikke stilling til, om arbejdsforholdene i øvrigt er gode eller dårlige.
Peter Frey, Søfartsstyrelsen

Ligeledes mener Søfartsstyrelsen, at Canal Tours overholder reglerne om, at der skal være adgang til et toilet, når der er offentlige toiletter ved Nyhavn og Amager Torv, hvor bådene lægger til. 

HK Service Hovedstaden har på vegne af guiderne kontaktet Søfartsstyrelsen angående de arbejdsmiljøproblemer, som guiderne oplever.

Udover manglende pauser og adgang til toiletter efterlyser guiderne mulighed for at kunne komme i læ for sol, blæst og regn i løbet af arbejdsdagen.

Da, der er tale om en arbejdsplads på vandet, hører bådene ind under søfartslovgivningen i stedet for arbejdsmiljølovgivningen.

Vil ikke gøre mere

Søfartsstyrelsen reagerede hurtigt på henvendelsen fra HK Service og aflagde et besøg hos Canal Tours, der ejes af firmaet Strömma. Styrelsen talte med tre repræsentanter fra ledelsen samt en enkelt guide og en enkelt kaptajn, der begge var udvalgt af ledelsen.

Hvordan kan I vide, at de to ansatte er repræsentative? 

– Det kan vi ikke vide. Der er tale om en stikprøve, og vi har ikke fundet det nødvendigt at snakke med flere, siger Peter Frey, seniorskibsinspektør hos Søfartsstyrelsen.

Han oplyser, at guidernes valgte arbejdsmiljørepræsentant Oliver Wollenberg var sygemeldt, da besøget fandt sted.

På baggrund af besøget vurdere styrelsen, at der ikke er grundlag for at foretage sig yderligere.

– Der er ikke overtrådt nogen regler i forbindelse med arbejdsforholdene derude. Det er det, vi fokuserer på. Vi tager ikke stilling til, om arbejdsforholdene i øvrigt er gode eller dårlige, siger Peter Frey.

Skuffelse i HK

Rolf Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Service Hovedstaden, er skuffet over Søfartsstyrelsens rapport.

– Den er langt fra tilfredsstillende. Det hænger sammen med, at søfartslovgivningen er helt anderledes og mindre præcis end arbejdsmiljølovgivningen, siger han og henviser til, at der ved arbejde på land er krav om, at der på en arbejdsdag over seks timer skal være en sammenhængende pause på mindst en halv time. 

Søfartsstyrelsen konkluderer på baggrund af sit besøg, at der typisk er tale om 20 minutter pause mellem to afgange. Men omkring halvdelen af den tid bliver brugt på af få passagerer i land, svare på spørgsmål, og få nye passagerer ombord. Og resten af pausen skal deles mellem guiden og kaptajnen. Det betyder, at der skal løbes stærkt, hvis man skal nå op på et af de offentlige toiletter i en af pauserne.

I rapporten citerer styrelsen ledelsen for at sige, at de i flere år ikke har modtaget en eneste henvendelse fra de ansatte omkring arbejdsforholdene. Den besked undrer guidernes arbejdsmiljørepræsentant Oliver Wollenberg.

– Jeg har på alle personalemøder klaget til vores nærmeste chef over forholdene. Det er da hans opgave at gå videre med det, siger Oliver Wollenberg.

HK Service har også klaget til Arbejdstilsynet over forholdene for de mobile billetsælgere, der blandt andet sælger billetter til Strömmas røde sightseeingbusser. Billetsælgerne fortæller også om mangel på pauser samt adgang til toiletter og drikkevand.

>> LÆS OGSÅ: Ansatte står sammen i kampen mod Canal Tours

HK Service arbejder på at få en overenskomst for guider, billetsælgere og ansatte i administrationen hos Canal Tours. Der er varslet strejke, som tidligst kan starte den 21. august.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. aug. 2018 - 08:43   14. aug. 2018 - 15:25

Arbejdsmiljø

ur@arbejderen.dk
Konflikt Canal Tours
  • HK Service Hovedstaden kræver en overenskomst for guider, billetsælgere og administrativt ansatte i Canal Tours.
  • HK vurderer, at de ansattes løn ligger omkring 18 procent under den dårligste overenskomst, blandt andet fordi de ikke får pension, sjette ferieuge og andre goder. 
  • Guiderne og de mobile sælgere kræver også reelle pauser i løbet af de ofte lange arbejdsdage, mulighed for at komme i læ i pauserne samt adgang til ordentlige toiletter og drikkevand.
  • Der er sendt strejkevarsel. Strejken kan tidligst træde i kraft den 21. august.
  • Canal Tours er ejet af Strömma.