21 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 3 °C

Hver fjerde frisør er ikke uddannet

Længere mellem svendebrevene

Hver fjerde frisør er ikke uddannet

Siden 2012 er antallet af frisører, der ikke har taget den fireårige uddannelse, steget med 28 procent. Nu svinger mere end hver fjerde frisørsaksen uden at have et svendebrev.

Disse unge viser nogle af færdighederne, de kommer igennem i løbet af den fireårige frisøruddannelse.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Antallet af frisører, der klipper og farver kundernes hår, uden at de har svendebrev på at have gennemført den fireårige uddannelse, er siden 2012 steget med 28 procent.

Vi arbejder jo med kemikalier, som kan skade vældig voldsomt, hvis man ikke ved, hvordan man håndterer det.
Connie Mikkelsen, forbundsformand

I dag er der således 3.300 ikke-uddannede personer ud af de i alt 12.353 pesoner, som er ansat i frisørsalonerne i Danmark. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Udviklingen bekymrer Connie Mikkelsen, der er formand for Danmarks Organisation for Selvstændige Frisører og Kosmetikere.

– Det har den konsekvens, at der bliver lavet et parallelt frisørfag sammen med det etablerede, og det er helt hen i vejret. For vi har mangel på arbejdskraft, og så kommer de her ufaglærte. Det er skadeligt for branchen, siger hun til DR Syd.

Efterlyser certificering

Frisørbranchen ser gerne, at politikerne laver en certificeringsordning, som man kender fra el-faget og VVS-branchen. Med en form for skiltning får kunderne mulighed for at se, om de personer, der skal arbejde med deres hår, har den krævede uddannelse.

For det er ikke for sjov, at en frisør skal uddannes i fire år, understreger Connie Mikkelsen overfor DR Syd:

Farlige kemikalier

– Hvis man skal arbejde med farlige kemikalier, så skal man have den fireårige uddannelse for at kunne håndtere dem for ikke at lave skade på sig selv og på kunderne. Vi arbejder jo med kemikalier, som kan skade vældig voldsomt, hvis man ikke ved, hvordan man håndterer det. Og det lærer man på en uddannelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2018 - 11:30   13. aug. 2018 - 12:05

Uddannelse

noc@arbejderen.dk