06 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Hvem står bag DS Byggeri og balladen på byggeplads i København

Omstridt byggefirma

Hvem står bag DS Byggeri og balladen på byggeplads i København

DS Byggeri med litaueren Donatas Aleksandravicius i spidsen har på blot et år opbygget et blakket ry i fagbevægelsen og hos myndighederne. Firmaet har grove brud på arbejdsmiljøreglerne, overenskomsten og skattereglerne på sit lange synderegister.

DS Byggeri ApS, Dono Holding ApS, DS Ejendom ApS og anpartsselskabernes administrerende direktør Donatas Aleksandravicius har adresse på Bjørnstrupvej 52 i Aars i Vesthimmerland Kommune.
FOTO: Privat
DS Byggeri ApS, Dono Holding ApS, DS Ejendom ApS og anpartsselskabernes administrerende direktør Donatas Aleksandravicius har adresse på Bjørnstrupvej 52 i Aars i Vesthimmerland Kommune.
FOTO: Privat

Det udskældte firma DS Byggeri ApS, der på det seneste har været i vælten på grund af et byggeri på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade i København, har blot eksisteret i et års tid. 

Det her bærer præg af at være lavet af folk, der ikke aner en kæft om arbejdsmiljølovgivningen i Danmark. 
Freddy Ridderhaugen, Byggefagenes Samvirke

Helt præcis blev anpartsselskabet ifølge CVR-registret stiftet den 15. november sidste år af Donatas Aleksandravicius, der kommer fra Litauen. 

Opmærksomheden mod firmaet blev for alvor skærpet, da vrede stilladsarbejdere mandag den 2. december væltede et stillads på pladsen som reaktion på, at to faglige kolleger var blevet overfaldet af 10-12 personer aftenen før. 

>>LÆS OGSÅ: Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer

Til trods for sin unge alder har firmaet allerede et langt synderegister, der indholder alt fra grove overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne til brud på overenskomsten og mistanke om systematisk brud på de danske skatteregler. Forhold der har givet DS Byggeri et blakket ry i fagbevægelsen og hos myndighederne.

På byggepladsen i Lundtoftegade, hvor DS Byggeri havde en underentreprise, blev de litauiske arbejdere blandt andet sat til at bygge stilladser i seks etagers højde – ifølge byggefagforeningerne i København uden at have de fornødne kvalifikationer, og uden at de var forsvarligt sikret ved arbejde i højderne. Arbejdet er foregået stort set alle ugens dage og også efter mørkets frembrud med meget sporadisk belysning. Til tider var eneste lyskilde pandelamper.

I tirsdags holdt Byggefagenes Samvirke pressemøde og fremlagde en stribe billeder taget af pladsen. På billederne kan man se, hvordan de udenlandske håndværkere udsættes for direkte livsfarlige arbejdssituationer under bygning af stilladset og samtidig et stillads, der langtfra lever op til forskrifterne.

– Det her bærer præg af at være lavet af folk, der ikke aner en kæft om arbejdsmiljølovgivningen i Danmark. Det er livsfarligt at rende rundt her, konstaterede således Freddy Riddehaugen, der er formand for Miljø- og Sikkerhedsudvalget i Byggefagenes Samvirke.

>>LÆS OGSÅ: Fagforeninger dokumenterer utallige fejl på omstridt stillads

Forholdene på pladsen har nu fået 3F til at rejse en fagretlig sag mod DS Byggeri ApS om underbetaling, snyd og sort arbejde.

Fagbladet 3F skriver, at et kontrolbesøg på byggepladsen den 21. november ydermere har resulteret i, at Arbejdstilsynet har meldt DS Byggeri til Skattestyrelsen for mistanke om systematisk brud på de danske skatteregler.

Inden balladen i Lundtoftegade havde DS Byggeri allerede været i myndighedernes og byggefagforeningernes søgelys flere gange. Anpartsselskabet var således helt nystartet, da Arbejdstilsynet i november måned 2018 var på kontrolbesøg på en byggeplads i Aalborg, skriver Ekstra Bladet. Efter det besøg skrev Arbejdstilsynet: "Det er således Arbejdstilsynets vurdering, at der er fare for, at ansatte kan falde ned fra etagedækket. Et fald fra 2,7 meters højde kan resultere i alvorlig legemsbeskadigelse og kan i værste fald medføre døden." Firmaet fik påbud om at gennemføre sikring mod nedstyrtningsfare og sikre forsvarlige adgangsveje på byggepladsen. 

Siden har DS Byggeri fået stribevis af påbud fra Arbejdstilsynet på andre byggepladser rundt omkring i landet. For eksempel fik de i marts i år påbud i forhold til blandt andet nedstyrtningsfare på en byggeplads i Risskov, og i samme måned var der også problemer med nedstyrtningsfare på en byggeplads på Amager. DS Byggeri er også blevet politianmeldt for brud på arbejdsmiljølovgivningen.

Et år gammel sag

I går torsdag fandt så det sjette møde sted for at løse en næsten et år gammel kontrovers mellem 3F Aarhus Rymarken og DS Byggeri. Sagen drejer sig om 11 litauere, der arbejdede på et større boligbyggeri i Risskov. 

– Da vi mødte frem klokken 10, var Donatas Aleksandravicius ikke dukket op. Han ringede senere, at han var syg og på vej på hopitalet, fortæller Rene Andersen, der er faglig sekretær, til Arbejderen:

– Det startede med et 48 timers møde i december sidste år, hvor vi fik klarlagt sagens omfang. Siden har vi så gennemført og udvekslet beregninger flere gange. Det seneste møde den 29. september dukkede Donatas heller ikke op til.

3F har regnet sig frem til, at de 11 litauere i perioden fra december 2018 til september 2019 mangler at få udbetalt 43.000 kroner i skyldig løn, feriegodtgørelse, pension og søgnehelligdagsbetaling.

– Vi kræver også, at der udbetales 323.000 kroner i kørsel og diæter, men da Donatas ikke mødte op i dag, så kunne vi ikke behandle kravet. Og fordi Dansk Byggeri fremlagde dokumentation på, at litauerne har været indkvarteret i skurvogne på pladsen i Risskov, så er vi nu nødt til at se på de dokumenter, forklarer Rene Andersen.

Han havde ellers håbet at kunne sætte punktum i sagen torsdag, alternativt at bringe den for Arbejdsretten.

Bjørnstrupvej 52 og 53 i Aars

Indtil torsdagens møde har 3F gået ud fra, at de 11 litauere boede på Bjørnstrupvej 53 i Aars og ikke i skurvogne på byggepladsen, da det var den adresse, der stod på lønsedlerne.

DS Byggeri ApS holder også til på Bjørnstrupvej i Aars i Vesthimmerland Kommune, men i naboejendommen nummer 52, der er et gammelt og tilsyneladende tomt landsted. Stifter, ejer og direktør Donatas Aleksandravicius styrer to andre anpartsselskaber fra samme adresse, nemlig Dono Holding ApS og DS Ejendom ApS.

Som et lille kuriosum kan nævnes, at der på Bjørnstrupvej 53 er registreret endnu et firma med navnet E-Byggeri. Det er et enkeltmandsfirma startet den 30. april 2018, og det er ejet af Eligijus Kriauciunas.

DS Byggeri havde ikke overenskomst og var heller ikke medlem af arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, da 3F Aarhus Rymarken i december '18 støder på firmaet på pladsen i Risskov. Firmaet bliver præsenteret for en tiltrædelsesoverenskomst, men vælger at søge om medlemskab af arbejdsgiverorganisationen, hvilket bliver effektueret i starten af 2019.

Peter Stenholm, direktør i arbejdsgiverorganisationen, siger til Arbejderen, at de forventer, at DS Byggeri som medlemsvirksomhed følger overenskomsten, og at de ikke har set dokumentation for, at virksomheden ikke gør det.

Dansk hovedentreprenør fortsætter samarbejdet

Samme indstilling har Anton Nørgaard, direktør for Dansk Boligbyg, der har hovedentreprisen på den omstridte byggeplads i Lundtoftegade, hvor DS Byggeri senest har været i mediernes og fagbevægelsens søgelys.

Vi afventer resultatet af Skattestyrelsens undersøgelse og den fagretslige sag, som 3F har rejst, før vi foretager os noget i forhold til DS Byggeri.
Anton Nørgaard, Dansk Boligbyg

– Det er helt almindelig standard i alle vores kontrakter, at der skal arbejdes efter danske overenskomstforhold og -regler. Derfor foretager vi også løbende stikprøvekontroller på byggepladserne, og de har ikke givet os anledning til at tro, at der var problemer, udtaler Anton Nørgaard til Arbejderen.

Han har også fortalt, at aftalen med DS Byggeri på den omstridte plads på Nørrebro er ophørt, ikke fordi de har opdaget problemer, men fordi han vurderer, at der ville være risiko for, at "optøjerne fortsatte," hvis DS Byggeri blev på pladsen.

>>LÆS OGSÅ: – Jeg har ikke kendt til brud på overenskomst og sikkerhedsregler

Dansk Boligbyg fortsætter da også med at samarbejde med DS Byggeri, konkret på et rækkehusbyggeri i Værløse. Det ændrer Arbejdstilsynets anmeldelse af DS Byggeri til Skattestyrelsen ikke ved.

– Vi afventer resultatet af Skattestyrelsens undersøgelse og den fagretslige sag, som 3F har rejst, før vi foretager os noget i forhold til DS Byggeri. Grundlæggende kan vi ikke se, at DS Byggeri har misligholdt deres kontrakter med os, siger Anton Nørgaard til Netavisen Pio.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. dec. 2019 - 10:09   13. dec. 2019 - 12:45

Faglig kamp

noc@arbejderen.dk