18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

HK sender 2. konfliktvarsel mod Sproghuset

Tålmodigheden er brugt op

HK sender 2. konfliktvarsel mod Sproghuset

HK Service Hovedstaden har sendt 2. konfliktvarsel mod Sproghuset, og Københavns Kommune kan snart få problemer med at skaffe tolke. Fagforeningen har også begæret Sproghuset konkurs – en sag, der afgøres 11. juni.

– Sproghuset magter åbenbart ikke at betale lønnen til deres tolke, siger René Knudsen fra HK Service Hovedstaden. Bliver den varslede konflikt til noget, så kan Københavns Kommune snart få problemer med at sikre tolke til borgerne.
FOTO: HK Hovedstaden
1 af 1

Det kan snart blive svært for Københavns Kommune at skaffe tolke til opgaver i blandt andet jobcentre, borgercentre, socialforvaltningen, børn- og ungeområdet samt i specialundervisningen.

Sproghuset har ikke styr på lønudbetalingerne og vil ikke forhandle med os. Så varsler vi konflikt.
René Knudsen, HK Service Hovedstaden 

For den 8. juni sendte fagforeningen HK Service Hovedstaden 2. konfliktvarsel mod Sproghuset Kommunikations- og Tolketjeneste Aps.

Tolkene har ikke svært ved at få opgaver i landets største kommune, mens det kniber noget mere med at få udbetalt lønnen for tolkejobbene, skriver fagforeningen på sin hjemmeside.

– Det er ganske enkelt helt uacceptabelt. Og når Sproghuset ikke vil forhandle med os, så varsler vi konflikt, siger formand for HK Service Hovedstaden René Knudsen.

Nægter at tegne overenskomst

Fagforeningen har flere gange, uden held, forsøgt at få Sproghuset til at tegne overenskomst. Samtidig har HK Service Hovedstaden anlagt sag mod Sproghuset, der har hentet i omegnen af 500.000 lønkroner til HK-tolke, som ikke er blevet udbetalt.

Flere tolke har henvendt sig til HK Service Hovedstaden og fortalt, at de ikke får den løn og de feriepenge, de er berettiget til.

– Vi beder domstolene hjælpe. For Sproghuset magter åbenbart ikke at betale lønnen til deres tolke, siger René Knudsen.

Problemerne med Sproghuset er ikke nye og heller ikke fremmede for Københavns Kommune. I løbet af 2019 henvendte HK Service Hovedstaden sig flere gange til kommunen om problemerne med Sproghuset og manglende betalinger til tolkene. Også tolkene sendte klager til kommunen.

Problemerne til trods, og selv om der var en udbudsrunde på vej for tolkearbejdet i landets største kommune, så valgte Københavns Kommune i februar 2020 at forlænge samarbejdet med Sproghuset.

Erklæret konkurs

Sproghuset er truet både af en forestående konflikt og en konkursbegæring. Konkursbegæringen sendte HK-fagforeningen til skifteretten i Viborg den 22. maj. Med konkursbegæringen håber HK, at tolkene får udbetalt deres tilgodehavender hos Sproghuset, men også at sikre en bedre kvalitet i tolkeopgaverne, som kan være afgørende for den borger, som må stole på tolkens oversættelse.

Konkursbegæringen mod Sproghuset behandles i skifteretten den 11. juni 2020.

HK-fagforeningen har spurgt Københavns Kommune, hvad den vil gøre med sine tolkeopgaver, hvis den nu varslede konflikt bliver en realitet.

"I det omfang der kommer sympatikonflikter, som vedrører Københavns Kommunes leverandører, vil kommunen naturligvis respektere disse. Om nødvendigt vil kommunen finde alternative leverandører", skriver Københavns Kommunes Økonomiforvaltning i et svar til HK Hovedstaden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jun. 2020 - 19:34   11. jun. 2020 - 09:38

Overenskomst

noc@arbejderen.dk