04 Jun 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 14 °C

HK-formand lægger op til mere frit valg ved OK20

Kongres diskuterer OK20-krav

HK-formand lægger op til mere frit valg ved OK20

Medlemmerne af HK/Privat vil have flere muligheder for selv at vælge, hvad de vil bruge deres nye overenskomster til. Fritvalgkontoen skal op fra fire til otte procent, lyder det fra sektor-kongressen i Kolding.

HK/Privats kongres i Kolding samler 337 delegerede fra hele landet.
FOTO: Jeppe Carlsen
1 af 1

Snart går slaget om nye overenskomster på det private arbejdsmarked for alvor i gang, og står det til HK/Privats formand Simon Tøgern, så bliver en stærkere fritvalgskonto til medlemmerne et hovedkrav. 

Der er ét krav, som nærmest bliver sagt i kor. Mere på fritvalgskontoen. Markant mere.
Simon Tøgern, Formand HK/Privat

–- Vi er forskellige - og vi har forskellige behov på forskellige tidspunkter i vores liv, har sektorformanden understreget på den igangværende kongres i HK/Privat, der slutter i Kolding i dag tirsdag.

I dag får HK'erne på en lang række overenskomster indbetalt fire procent af lønnen på en konto, som de kan bruge til enten at indbetale mere på pensionen, få udbetalt i forbindelse med ferie eller købe senior- og børneomsorgsdage.

En arbejdslivskonto

Ud over en fordobling af kontoen, så ser Simon Tøgern også gerne, at kontoen bliver udvidet, så den bliver til en reel "arbejdslivskonto" - en ordning, hvor HK/Privat via de kollektive overenskomster "sikrer den enkelte større frihed."

– Vil jeg have penge her og nu, eller når jeg skal på pension? Er det frihed her og nu, eller er det mere frihed til at efteruddanne sig? Det skal vi ikke som fagforening afgøre. Det skal arbejdsgiverne slet ikke afgøre. Det skal den enkelte, sagde Simon Tøgern til 337 delegerede.

HK/Privat har i løbet af foråret indhentet 18.897 udsagn fra medlemmerne om, hvordan deres arbejdsliv kan blive bedre. Medlemmernes krav til OK20 blev i juni måned præsenteret for 330 tillidsrepræsentanter, der på et fælles træf arbejdede videre med at præcisere HK/Privats krav til nye overenskomster.

Et samlet kor

– På baggrund af medlemmernes knap 20.000 input og TR-træffet om OK20 i juni, så er der ét krav, som nærmest bliver sagt i kor. Mere på fritvalgskontoen. Markant mere. Det er det krav, vi skal gå forrest med i forhold til CO-industri og i forhold til den øvrige fagbevægelse, slog Simon Tøgern fast.  

Også krav om aftalt uddannelse, seniordage, mere frihed ved barns sygdom og flere penge under barsel bør fremhæves vil stå på listen over krav, som forhandlerne fra HK/Privat tager med sig til OK-forhandlingerne.

I clinch med 50 %-regel

Et andet problem, som HK'erne bokser med, er den såkaldte 50 %-regel. Den betyder, at 3.927 medlemmer af HK/Privat hver dag må gå på arbejde uden at være omfattet af en overenskomst, fordi under halvdelen af deres kolleger på arbejdspladsen er medlem af HK.

Overenskomsten ligger gemt væk i skuffen, aftalerne er i hus, men forhindringen er, at arbejdsgiverne kan henholde sig til, at der ikke er medlemmer nok til, at den træder i kraft.

Her oplever HK/Privat, at arbejdsgiverne til tider er endda meget kreative i deres tolkning for at kunne påstå, at HK-sektoren ikke opfylder 50 %-reglen på det pågældende område, fremgår det af den skriftlige beretning til kongressen.

Over 1000 nye overenskomster

På trods heraf og med en fælles indsats er det lykkedes at tegne 1.015 nye overenskomster med virksomheder, der er medlem af en arbejdsgiverorganisation, siden forrige kongres i 2015.

"Alle afdelinger gennemfører nu 50 %-ringerunder til medlemmer, der er ramt af 50 %-reglen, så vi konstant overvåger, hvor tæt vi er på at kunne opfylde 50 %-reglen. Og strategien giver resultater", konkluderer beretningen.

>>LÆS OGSÅ: Delte meninger om lønforsikring på HK kongres

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. sep. 2019 - 08:37   10. sep. 2019 - 11:52

HK/Privat kongres

noc@arbejderen.dk
HK/Privat kongres 2019

HK/Privat holder kongres den 8.-10. september på Comwell Kolding.  

På kongressen deltager 337 delegerede, der skal vælge ny næstformand, diskutere krav til overenskomstforhandlingerne 2020 og vedtage mål for forbundets indsats de næste fire år.

HK/Privat er med sine 110.000 medlemmer den største sektor i HK og blandt de største organisationer i fagbevægelsen. 

HK/Privat blev dannet på en stiftende kongres i 2003 og er en fusion mellem de gamle sektorer HK/Service og HK/Industri.

Siden stiftelsen har der været kongres hvert 4. år, og kongressen 2019 er fjerde ordinære kongres.

 Kilde: HK