24 Sep 2020  

KBH: Let skyet, 18 °C

Gartneri-konflikt sikrer dansk overenskomst

Kamp mod social dumping

Gartneri-konflikt sikrer dansk overenskomst

Konflikt mod underentreprenør uden overenskomst og gartneriet JH Planter fik støtte fra chauffører. Nu er underentreprenøren opsagt, og gartneriarbejderne følger dansk overenskomst.

Konflikten mod JH Planter og gartneriets underentreprenør, indledt i juni måned, har givet pote. Nu følger de ansattes lønninger, pension og tillæg almindelige danske forhold.
FOTO: 3F Høje-Taastrup
1 af 1

Gartneriet JH Planter i Sengeløse har indtil for kort tid siden benyttet sig af en underentreprenør, Admin Service APS, som ikke ville tegne overenskomst med 3F.

Vi er stolte over de kammerater blandt chaufførerne, som gjorde konflikten effektiv.
Tue Tortzen, 3F Høje Taastrup

Arbejdet blev udført af udenlandske arbejdere til langt under danske lønninger, men gartneriejer Henrik Hyldgård Hansen har ophævet kontrakten med underentreprenøren og ansætter selv folk på dansk overenskomst. Det skriver 3F-afdelingen i Høje Taastrup i en pressemeddelelse. 

– Det er en sejr for “den danske model”, siger faglig sekretær i 3F Høje Taastrup Tue Tortzen, efter at fagforeningen ved et kontrolbesøg har konstateret, at lønninger, pension og tillæg nu følger almindelige danske forhold.

Effektiv konflikt

Fagforeningen indledte i juni måned konflikt mod underentreprenøren og sympatikonflikt mod JH Planter med det resultat, at chaufførerne i et vognmandsfirma nægtede at køre med planter fra JH. Kort efter afbrød JH Planter kontrakten med Admin Service APS.

>>LÆS OGSÅ: Demonstrerer mod underbetaling på gartneri 

Tue Tortzen siger:

– Vi vil ikke acceptere, at folk bliver underbetalt, uanset hvor i verden de kommer fra, og vi vil ikke have, at redelige firmaer bliver udkonkurreret af social dumping. 

– Vi er stolte over de kammerater blandt chaufførerne, som gjorde konflikten effektiv.

Tue Tortzen mener, at konflikten er et eksempel på, hvad man kan opnå gennem fagligt sammenhold.

Den faglige sekretær kan ikke lade være med at tænke på, hvordan det danske arbejdsmarked ville se ud uden 3F.

– Så ville vores forhold hurtigt blive lige så elendige, som de er i Lithauen, Tyskland eller Polen.

Har før været i 3F's søgelys

JH Planter ApS dækker et areal på 40.000 kvadratmeter væksthuse. Ejeren Henrik Hyldegård Hansen har flere gange været i 3F’s søgelys – og også tidligere været omfattet af konflikt – fordi han benytter underentreprenører uden overenskomst.

>>LÆS OGSÅ: 3F vil stoppe timeløn på 100 kroner i gartneri

Det er sket, på trods af at Henrik Hyldgård Hansen er medlem af Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) og dermed forpligtet til at overholde overenskomsten indgået med 3F.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2019 - 11:35   05. nov. 2019 - 16:00

Overenskomst

noc@arbejderen.dk