22 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 25 °C

Frisør får 2,5 millioner kroner i erstatning

Historisk sejr

Frisør får 2,5 millioner kroner i erstatning

Frisørkæde ignorerede påbud fra Arbejdstilsynet om at installere ventilation. Nu skal arbejdsgiveren betale millionerstatning til frisørsvend, der har pådraget sig varige mén.

Frisørfaget er hårdt ramt af arbejdsskader - både dem der bliver anerkendt med nugældende regler, men også skader inden for muskel-/skeletområdet og det psykiske arbejdsmiljø.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Ejer af en stor frisørkæde skal betale 2,5 millioner kroner i erstatning til en tidligere ansat. 

Sidder der nogle frisører derude med spørgsmål til deres arbejdsmiljø, håber jeg, at de vil kontakte os. Vi er klar til at tage kampen.
Lone Frost, DFKF

Arbejdsgiveren havde i en årrække ignoreret Arbejdstilsynets påbud om at installere ventilation i en af kædens frisørsaloner. Allerede i 2011 blev den manglende ventilation påpeget af Arbejdstilsynet og gentaget i 2012 og 2013, men lige lidt skete der. Først i 2014 efter Arbejdstilsynets politianmeldelse og efterfølgende store bøder, blev ventilationen installeret.

Men da var skaden sket. Arbejdsgiverens nølen havde store konsekvenser for Cecilie, som i hele sin ansættelsesperiode 2012 - 2014 dagligt blev udsat for giftige kemikaliedampe fra de forskellige hårprodukter. I dag har Cecilie (navnet er opdigtet, men er redaktionen bekendt) varige mén som følge af astma og allergier. 

Mange skader i faget

– Vi har i mange år holdt skarpt øje med mulighederne for at føre en sag som Cecilies. Det er en sejr for alle frisører, at vi kan vinde sager som hendes, da alt for mange frisører får arbejdsskader med alvorlige konsekvenser, siger formand for Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund (DFKF) Lone Frost.

Hun fortæller, at frisørfaget er hårdt ramt af arbejdsskader. Både de skader der med nugældende regler bliver anerkendt, men også skader inden for muskel-/skeletområdet og det psykiske arbejdsmiljø.

Den aktuelle sag betyder ifølge Lone Frost, at fagforbundet aktivt vil kunne holde arbejdsgivere op på, at de skal sørge for et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Den kamp er langt fra slut, konstaterer Lone Frost:  

Klar til kamp

– Vi er klar til at afprøve endnu flere sager for de civile domstole. Vores mål er, at alle frisører skal kunne gå på arbejde i et sundt arbejdsmiljø. Sidder der nogle frisører derude med spørgsmål til deres arbejdsmiljø, håber jeg, at de vil kontakte os. Vi er klar til at tage kampen for dem.

Sagen har kørt som et civilt søgsmål i tre år og er ifølge Frisørforbundet den første af sin art. Den er afsluttet med et forlig og de 2,5 millioner kroner dækker over erstatning inkl. tabt arbejdsfortjeneste, pension og svie- og smertegodtgørelse samt renter. 

Cecilies livskvalitet er nedsat som følge af arbejdsskaden. Hun nyser "40 gange om dagen" og har problemer med at trække vejret. Arbejdsskaden har tvunget hende til at skifte fag og hun er nu i gang med en ny videregående uddannelse. Cecilie er glad for erstatningen, som hun betrager som et plaster på såret.

Ville hellere have været rask

– Erstatningen giver en retfærdighedsfølelse i forhold til, at min arbejdsgiver ikke kommer gratis fra at lege med folks helbred. Men jeg ville da hellere have været rask. Arbejdsskaden kommer til at følge mig resten af livet, siger den tidligere frisør, som har et budskab til andre frisører rundt om i Danmark:

– Man skal ikke tage let på kemikalier i ens hverdag. Udsugningen er der af en grund. At få en arbejdsskade som 22-årig er ikke sjovt. Jeg skal leve med min skade resten af livet.

23. feb. 2018 - 05:48   23. feb. 2018 - 05:50

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk