27 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Forligsmanden spiller hasard med folks helbred

Rasende 3F-formænd

Forligsmanden spiller hasard med folks helbred

Forligsmand Jan Reckendorff genoptog torsdag overenskomstforhandlingerne på byggeområdet. Det er dybt uansvarligt, mener formændene for flere af 3F's største afdelinger.

– Man kan da ikke indkalde folk til store forhandlinger dagen efter, at statsministeren har stået på dansk TV og forklaret, at man lukker skoler, institutioner og den offentlige forvaltning ned for at undgå, at smitten breder sig, mener Allan Busk.
FOTO: PN
1 af 1

Forligsmanden spiller hasard med befolkningens sikkerhed og sundhed, og det virker fuldstændig grotesk, at han har genstartet overenskomstforhandlingerne, mens resten af landet mere eller mindre er lagt ned.

Forligsmanden sætter gang i en proces, der vil kunne udløse en storkonflikt netop på det tidspunkt, hvor coronavirussen ser ud til at peake.
3F-formænd fra Randers, Aarhus TLB og København

Det mener Thorkil Jansen, formand 3F TLB Aarhus, Ole Christensen, formand 3F Randers, John Ekebjærg-Jakobsen, formand 3F København, og Allan Busk, formand 3F Aalborg. 

De fire formænd for nogle af 3F's største lokale afdelinger er rasende. De fatter ikke, at forligsmanden torsdag klokken 18 har indkaldt byggeriet til videre forhandlinger om OK20, når han onsdag aften sendte alle forhandlere og medlemmer af forhandlingsudvalgene hjem på ubestemt tid. Det skete som følge af regeringens tiltag mod coronavirus.

>>LÆS OGSÅ: Byggeriet indkaldt til fortsatte OK-forhandlinger

– Man kan da ikke indkalde folk til store forhandlinger dagen efter, at statsministeren har stået på dansk TV og forklaret, at man lukker skoler, institutioner og den offentlige forvaltning ned for at undgå, at smitten breder sig, siger en forarget Allan Busk til Arbejderen.

Vreden hos Thorkil Jansen skinner også tydeligt igennem.

– Vi har brugt hele dagen på at lægge nødplaner og sikre, at afdelingens arbejde kan køre videre under hensyntagen til de anvisninger, der er kommet fra myndighederne, fortæller han til Arbejderen og fortsætter:

– Nogle af kollegerne er blevet bedt om at arbejde hjemmefra. Medlemmer har fået at vide, at de helst skal holde sig væk og ellers kun kan møde i fagforeningen efter aftale. På den baggrund virker det fuldstændig grotesk, at forligsmanden genstarter forhandlingerne, endda med opbakning fra FH.

Har nægtet at rejse til København

Forligsmanden skriver i en pressemeddelelse udsendt tidligere på dagen, at beslutningen om at genoptage forhandlingerne er taget efter et møde med netop Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening.

Som konsekvens af statsministerens opfordring til danskerne om at passe på hinanden og undgå unødig rejseaktivitet, så har 3F Aalborgs tre medlemmer af forhandlingsudvalget i forbundets byggegruppe valgt ikke at tage til forhandlingsmødet i København.

– Vi har sendt stort set alle ansatte hjem i dag og lukket mødelokalerne. Jeg vil ikke forlange, at medarbejderne skal tage til København med offentlig transport. Jeg har fuld forståelse for deres beslutning. De har alle tre børn, børnebørn og familie at tage hensyn til, lyder det fra Allan Busk.

Risiko for konflikt

I en pressemeddelelse gør Thorkil Jansen, Ole Christensen og John Ekebjærg-Jakobsen opmærksom på, at enhver overenskomstforhandling indeholder en potentiel risiko for at ende i en konflikt. Det gælder således også OK20.

De skriver: "Byggeriets krav om et løft til de lavestlønnede skal løses – og det vil kunne udløse konflikten, hvis modparten Dansk Byggeri ikke flytter sig på spørgsmålet. Det er derfor et kæmpe ansvar, forligsmanden nu tager på sig. Han sætter gang i en proces, der vil kunne udløse en storkonflikt netop på det tidspunkt, hvor coronavirussen ser ud til at peake."

De fire fagforeningsformænd mener derfor, at forhandlingerne burde stilles i bero i en måned eller to.

– Der bliver alligevel så meget oprydningsarbejde bagefter det her. Om man så skal efterbetale lidt ekstra i løn for et par måneder, det er ikke det vigtigste lige nu. Det er til gengæld vigtigt, at vi mindsker smitten, og at vi kan holde vores ansatte sunde og raske, mener Allan Busk.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. mar. 2020 - 20:15   13. mar. 2020 - 11:10

OK 2020

noc@arbejderen.dk