23 Aug 2019  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Flere tvunget til to job

Forskere dokumenterer:

Flere tvunget til to job

Stadig flere ufaglærte er tvunget til at have to eller flere job for at klare deres udgifter. Tendensen er især udbredt i lavtlønsjob indenfor rengøring, hotel og butiksområdet, siger forskere.

Indenfor hotel og restauration er mange tvunget til at have flere job for at få en indtægt, de kan leve af, dokumenterer FAOS-forskere.
FOTO: PN
1 af 1

Store grupper af ufaglærte er nødt til at have flere job hver uge, hvis de vil være sikre på at have penge nok til at betale deres husleje og sætte mad på bordet.

Det er meget alarmerende, at stadig flere er tvunget til at have to job eller flere for at få dækket deres udgifter.
Jan Mathisen, 3F København  

Især ansatte i rengøringsbranchen, på butiksområdet og indenfor hotel og restauration må kæmpe for at have timer nok. Fordelt på de tre nævnte brancher har henholdsvis 57 procent, 47 procent og 62 procent mindst to job, dokumenterer en gruppe forskere fra arbejdsmarkedsinstituttet FAOS på Københavns Universitet i en ny videnskabelig artikel. Det skriver Fagbladet 3F.

>> LÆS FAOS-ARTIKLEN HER

Trods forskelle er brancherne kendetegnet ved at tilbyde ansættelse i få timer dagligt, ligesom jobbene hører til i den lave ende af lønskalaen.  

En tendens

FAOS-forskerne bekræfter en tendens på det danske arbejdsmarked, som også andre forskere og eksperter er nået frem til: En stigning i antallet af deltidsstillinger og korttidskontrakter, som også har været omtalt i Arbejderen.

>> LÆS ARTIKLEN HER

Tallene kommer da heller ikke bag på Jan Mathisen, der er afdelingssekretær i 3F København. Han var med til at forhandle overenskomst i foråret for de ufaglærte medlemmer, der arbejder som stuepiger eller opvaskere på hotellerne i hovedstadsområdet.

– Et af de krav, vi havde stillet til forhandlingerne, gik netop på, at medlemmerne skal have flere timer. Vi krævede minimum 60 timer på fire uger i stedet for 40 timer på fire uger, som mange ansættelser lyder på i dag, forklarer Jan Mathisen til Arbejderen.

Parterne nåede imidlertid aldrig frem til reelle forhandlinger om kravet på grund af overenskomstforløbet, men det ændrer ikke ved, at kravet er både relevant og rimeligt, påpeger Jan Mathisen:

–  Folk har krav på et arbejde, de kan leve af. Derfor er det meget alarmerende, at stadig flere er tvunget til at have to job eller flere for at få dækket deres udgifter.  

Ifølge FAOS-forskerne, så har 61 procent af de ansatte i hotel og restaurationsbrnachen under 15 timer om ugen i deres job. For ufaglærte svarer det til en årsindtægt på under 50.000 kroner. Blandt andet af den grund er det er da også sjældent, at arbejde på nedsat tid er selvvalgt, vurderer forskerne.

– Der er meget, der tyder på, at mange ikke selv har valgt at arbejde i deltidsjobs med få timer. Det er ikke noget, man vælger for at få familien til fungere bedre. Hvis man var lykkelig for at arbejde få timer, ville man næppe tage mere end et job, siger Jonas Felbo-Kolding, Ph.d.-studerende og medforfatter til FAOS-artiklen, til Fagbladet 3F.

Mindste arbejdstid

I lighed med Jan Mathisen peger han på behovet for at snakke mindste arbejdstid på linje med timeløn.

– Vi ser en vækst i en bestemt type deltidsjobs med få timer og variabelt timetal.  Ansatte ved ikke, hvor mange timer, de har i næste uge eller måned. Nogle kalder dem prekære job. De findes ikke kun i disse brancher, men stiger på tværs af brancherne, siger Jonas Felbo-Kolding.

Tidligere på året udgav forskningscenteret ETUI en rapport om arbejdsmarkedet i EU. Den rapport viser, at der de sidste fire år er skabt flere deltidsjob end fuldtidsjob i Danmark.

At det, der under ét kaldes "atypiske ansættelser", er i vækst, bekræftes også i en LO-undersøgelse.

>> LÆS UNDERSØGELSEN VIA DETTE LINK

Undrsøgelsen er lavet af arbejdsmarkedsforsker Steen Scheuer og ifølge den var der ved udgangen af 2015 omkring 873.000 "atypisk beskæftigede" i Danmark. Det svarer til 32,3 procent af landets 2,7 millioner beskæftigede. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. sep. 2017 - 11:24   25. sep. 2017 - 13:45

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk
Pres på ufaglærte

Ufaglærte med under 15 timer om ugen i deres job fordelt på brancher:

Hotel og restauration: 61 procent

Detailhandel: 51 procent

Rengøring: 41 procent

Ufaglærte med mindst to jobs:

Hotel og restauration: 62 procent

Detailhandel 47 procent

Rengøring: 57 procent

Kilde: 3F Fagbladet