22 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Fagforeninger vil have forsøg med 30 timers arbejdsuge

Kortere arbejdstid skal mindske nedslidning

Fagforeninger vil have forsøg med 30 timers arbejdsuge

Otte fagforeninger ønsker forsøg med 30 timers arbejdsuge i alle Københavns Kommunes syv forvaltninger. Forsøget skal nedbringe antallet af sygedage, mindske nedslidning og skaffe flere i arbejde.

30 timers arbejdsuge kan give flere ordinære arbejdspladser og nedbringe sygefraværet, mener de otte fagforeninger, der foreslår et forsøg i Københavns Kommune.
FOTO: Bille
1 af 1

Københavns Kommune, der er landets største arbejdsplads, skal sætte gang i et forsøg med 30 timers arbejdsuge med fuld personale- og lønkompensation.

Når folk bliver syge og går ned med stress, er det tit øget arbejdspres, der angives som forklaring.
Karla Helle Kirkegaard, HK Kommunal

Sådan lyder forslaget fra otte fagforeninger i København: HK Kommunal Hovedstaden, FOA SOSU, Dansk Socialrådgiverforening Region Øst, BUPL Hovedstaden, LFS, FOA/KLS og Københavns Lærerforening.

Fagforeningerne ser en kortere arbejdsuge som et alternativ til sygefravær, nedslidning og tidlig død, som er konsekvenserne af årtiers nedskæringer i den offentlige sektor. Formålet med forsøget er da også, at "styrke kvaliteten i kerneopgaven, sikre godt arbejdsmiljø og sænke det arbejdsrelaterede sygefravær markant," skriver de i en pressemeddelelse.

For få ansatte til opgaverne

En af forslagsstillerne er HK Kommunal Hovedstaden, der har 3500 medlemmer.

– 85 procent af vores medlemmer har det, vi kalder borgernære opgaver som socialformidlere og jobformidlere. Vi hører hele tiden, at opgaverne overstiger ressourcerne, og når folk bliver syge og går ned med stress, er det tit øget arbejdspres, der angives som forklaring, siger Karla Helle Kirkegaard, næstformand i fagforeningen, til Arbejderen.

Arbejdspres og sygefravær er også hverdagskost for medlemmerne i FOA-fagforeningen SOSU i København.

– Mange af vores medlemmer begynder allerede i en alder af 30-35 år at snakke om, at de føler sig slidte. De er derfor bekymrede for, om de kan holde til et længere arbejdsliv og stadig arbejde 37 timer om ugen både dag, aften og nat, fortæller faglig sekretær, Charlotte von Mehren, til Arbejderen.

Ifølge den politisk vedtagne tilbagetrækningsreform, så forventes det, at arbejdere, der i dag er 45 år, fortsætter i deres job, til de kan få folkepension som 69-årige. Yngre generationer kan se frem til et endnu længere arbejdsliv, og især mange lavtuddannede vil dø, før de når pensionsalderen, påpeger de københavnske fagforeninger.

På landsplan har de kommunalt ansatte faggrupper ifølge den seneste opgørelse fra Kommunernes og Regionernes Løndatakonto gennemsnitligt 12 sygedage om året. Det, tror københavnerfagforeningerne på, kan bringes ned ved, at den enkelte får færre arbejdstimer og ved at fordele arbejdsopgaverne på flere personer.  

I fagforeningen BUPL Hovedstaden ser Erik Steppart yderligere en gevinst ved at indføre en 30 timers arbejdsuge:

Flere ordinære job

– Deltidsansatte vil kunne få et 30 timers job til fuld løn. Vikarer kan få fast arbejde, og så vil det kunne erstatte mange af de "sjove" beskæftigelsestiltag, så ledige i stedet for aktivering får et arbejde på ordinære vilkår, siger fællestillidsrepræsentanten til Arbejderen.

Fagforeningerne foreslår, at forsøget træder i kraft i 2018 og i alle kommunens syv forvaltninger på udvalgte arbejdspladser.

Inspirationen er hentet fra Göteborg i Sverige. Her arbejder en gruppe ansatte i den kommunale ældrepleje 30 timer om ugen til fuld løn. Forventningen er, at sygefraværet bliver sænket, og engagementet hos personalet bliver øget. Andre svenske kommuner er i gang med lignende forsøg.

I et forsøg på at skabe fokus på arbejdstidsforslaget arrangerer fagforeningerne den 16. november et valgmøde - Forsøg med 30 timers arbejdsuge i Københavns Kommune, fra idé til virkelighed.

16. okt. 2017 - 10:49   17. okt. 2017 - 11:45

Arbejdstid

noc@arbejderen.dk