21 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Europæisk fagbevægelse støtter dansk OK-kamp

International solidaritet

Europæisk fagbevægelse støtter dansk OK-kamp

Den europæiske faglige sammenslutning ETUC har sendt en støtteerklæring til de offentligt ansattes fagforeninger. ETUC advarer regeringen mod at spekulere i et regeringsindgreb, der sætter den frie forhandlingsret ud af spil.

Europæisk fagbevægelse demonstrerer for faglige rettigheder i Bruxelles 2014.
FOTO: Sebastian ter Burg/Creative Commonds
1 af 1

Fagligt aktive i andre lande følger med i de offentligt ansattes overenskomstkamp og støtter op om deres krav.

Vi har mistanke om, at lockouten er en taktik, som er aftalt på forhånd.
ETUC

Den europæiske faglige sammenslutning ETUC, eller EFS på dansk, opfordrer i en støtteerklæring indtrængende de danske offentlige arbejdsgivere til at sikre, frie kollektive forhandlinger og trække truslen om lockout tilbage.

"Den truede lockout af 90 procent af de statslige medarbejdere og 50 procent af de kommunale medarbejdere er meget aggressiv. Det er en overreaktion overfor et strejkevarsel, der kun omfatter 10 procent af den offentlige arbejdsstyrke", skriver Luca Visentini, ETUCs generalsekretær, i støtteerklæringen.

”Vi har mistanke om, at lockouten er en taktik, som er aftalt på forhånd, så et regeringsindgreb kan tjene som undskyldning for at gribe ind i konflikten og underminere det danske kollektive forhandlingssystem", tilføjer han.

>> LÆS OGSÅ: Flertal vil ikke afvise OK-indgreb

ETUC repræsenterer 45 millioner medlemmer fra 89 landsorganisationer i 39 forskellige europæiske lande.

FTF's formand Bente Sorgenfrey glæder sig over støtten fra de europæiske kollegaer.

– Det er dejligt med stor opbakning – ikke bare i den danske befolkning, men også på europæisk plan, hvor vores kolleger er solidariske og støtter vores helt rimelige krav, siger FTF-formanden.

ETUC minder de offentlige arbejdsgivere og regeringen om den kritik, ILO, den internationale arbejdsorganisation under FN, rejste i kølvandet på regeringsindgrebet i lærerkonflikten tilbage i 2013..

"De danske myndigheder skal leve op til deres ansvar og fremme frie forhandlinger. Vi forventer, at den danske regering vil huske på den kritik, som den tidligere danske regering modtog fra ILO efter lærerlockouten og lovindgrebet i 2013. Vi vil holde Europas arbejdere informeret om den danske regerings ageren og rejse sagen. Jeres succes, er vores succes", står der i støtteerklæringen.

>> LÆS OGSÅ: Forhandlere raser over KL-angreb

ILO konkluderede i november 2014, at Danmarks Lærerforening burde have være inddraget omkring indholdet i lovindgrebet, og der var for tæt samarbejde mellem regeringen og Kommunernes Landsforening i forbindelse med lockouten. ILO anmodede samtidig om at blive holdt opdateret om kommende overenskomstforhandlinger.

12. apr. 2018 - 13:01   16. apr. 2018 - 13:21

OK 2018

ur@arbejderen.dk
Status OK 2018
  • Forligsmanden udsatte før påske den varslede strejke og lockout. Strejken kan nu træde i kraft den 22. april og lockouten den 28. april. 
  • Forligsmanden har mulighed for at udskyde konflikten yderligere 14 dage.
  • De faglige organisationer fastholder deres solidaritetspagt og kræver en løsning, der sikrer, at de offentligt ansatte får samme lønstigninger som de privat ansatte, at lærerne får en forhandlet arbejdstidsaftale, og at den betalte frokostpause kommer ind i overenskomsten.

Følg Arbejderens overenskomstdækning her