22 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Enigt 3F vil sætte en stopper for stigning i pensionsalderen

Signal fra Danmarks største forbund

Enigt 3F vil sætte en stopper for stigning i pensionsalderen

En enig kongres i Danmarks største fagforbund besluttede sent mandag aften at arbejde for at "ændre i velfærdsforliget således, at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes, så der er tid til at arbejde med eftersyn og justering af forliget."

FOTO: PN
1 af 1

Danmarks største fagforbund vil ikke acceptere, at pensionsalderen bliver ved med at stige.

Vi har haft en snak i hovedbestyrelsen og anbefaler at stemme for ændringsforslaget.
Per Christensen, forbundsformand

Mandag aften klokken 22 gik forbundsformand Per Christensen på talerstolen og meddelte, at en enig hovedbestyrelse anbefaler et ændringsforslag, der betyder, at 3F vil "ændre i velfærdsforliget således, at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes, så der er tid til at arbejde med eftersyn og justering af forliget."

– Vi har haft en snak i hovedbestyrelsen og anbefaler at stemme for ændringsforslaget, sagde Per Christensen, hvorefter alle delegerede i salen rejste sig op og klappede.

På det tidspunkt havde de delegerede arbejdet i 13 timer, hvoraf den sidste time havde resulteret i en sand storm mod talerstolen alene om emnet en værdig alderdom.

– Først skar de ned på mine dagpenge, så røg efterlønnen, og nu har de hævet min pensionsalder, sagde 3F Ungdoms formand Morten Ryom.

– Blandt os unge er der en udbredt bekymring ved udsigten til 55 år på arbejdsmarkedet. Vi unge er enormt bekymrede over den symbolpolitik, der ligger i velfærdsforliget. Det er fuldstændig galt skruet sammen.

Velfærdsforliget udgør selve præmissen om, at pensionsalderen skal stige i takt med, at den gennemsnitlige levealder stiger. Velfærdsforliget blev indgået af Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale. De besluttede, at pensionsalderen skal hæves fra 67 til 68 år i 2030, og at pensionsalderen fortsat skal stige, indtil en folkepensionist i gennemsnit kun har 14,5 år tilbage at leve i. 

I 2011 blev velfærdsforliget fulgt op af en tilbagetrækningsreform, dog uden Socialdemokratiets medvirken, der fremrykkede forhøjelsen af efterløns- og pensionsalderen til 2025. Med begge aftaler fuldt gennemført vil pensionsalderen stige, så en ung, der i dag er 24 år, skal arbejde, til vedkommende er 74 et halvt år.

>>LÆS OGSÅ: Store fagforeninger kræver velfærdsforliget opsagt

>>LÆS OGSÅ: Fagforeningsformænd kræver velfærdsforlig opsagt

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. sep. 2019 - 22:03   24. sep. 2019 - 10:15

3F kongres 2019

noc@arbejderen.dk
Det har 3F vedtaget om velfærdsforliget

Velfærdsforliget skal justeres og forudsætningerne bringes i balance med eventuel højere pensionsalder.

Forligets forudsætninger holder ikke, da efterlønnen de facto er afskaffet, arbejdsmiljøet og uddannelserne er skåret ned. Seniorpensionen forbedrer mulighederne for dem, der er "nedslidt" af arbejdet, mens dem, der er "slidt" af mange års arbejde, ikke er sikret ret til tidligere tilbagetrækning.

3F vil derfor ændre i velfærdsforliget, således at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes, så der er tid til at arbejde med eftersyn og justering af forliget.

Forbundet vil sikre, at en værdig tilbagetrækning er en rettighed.