26 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 4 °C

Enhedslisten klar med nyt udspil mod social dumping

Konkrete forslag til en ny regering

Enhedslisten klar med nyt udspil mod social dumping

Fagforeningerne skal godkende kontrakter, ansatte skal bære ID-kort, og virksomheder skal betale et depositum, hvis de vil udføre opgave i Danmark. Sådan lyder tre af forslagene i Enhedslistens nye udspil mod social dumping, som partiet fremlægger i dag.

Arkivfoto
FOTO: Andrea Siggard
1 af 1

I dag fremsætter Enhedslisten en række konkrete forslag, der skal sætte ind mod social dumping på danske arbejdspladser og landeveje.

Med den såkaldte "social dumping-pakke" foreslår partiet blandt andet, at lokale fagforeninger skal godkende enhver kontrakt, der bliver indgået med en EU- eller EØS-borger.

Vi stopper kun social dumping ved at gøre noget konkret. Danmark bør vise vejen i kampen mod social dumping i Europa.
Nikolaj Villumsen, Enhedslisten

Derudver skal ansatte bære ID-kort på arbejdspladserne for at sikre gennemsigtighed med, hvem der er ansat på arbejdspladsen. Og så skal der sikres kædeansvar, så alle hovedleverandører bliver gjort økonomisk ansvarlig for deres underleverandører.

– Vi stopper kun social dumping ved at gøre noget konkret. Derfor foreslår vi, at alle kontrakter skal godkendes af den lokale fagforening. Det sikrer, at alle, der arbejder i Danmark, arbejder på ordnede vilkår. Dernæst foreslår vi også, at vi lovsikrer kravet om kædeansvar, så hovedleverandørerne på en hvilken som helst opgave altid står med ansvaret for det arbejde, der udføres. Sådan sikrer vi alle ordentlige løn- og arbejdsforhold, siger Enhedslistens spidskandidat til EU-parlamentsvalget, Nikolaj Villumsen til Arbejderen.

Han tilføjer:

– ID-kort og kædeansvar er nogle af de forslag, som fagbevægelsen i årevis har talt om som værn mod social dumping. Det er på tide, at vi gennemfører dem i Danmark og om muligt efterfølgende på europæisk plan. Danmark bør vise vejen i kampen mod social dumping og for ordentlige løn- og arbejdsforhold i Europa.

Enhedslisten opfordrer Socialdemokratiet til at bakke op om de konkrete initiativer, som partiet vurderer kan føres ud i livet på dag ét efter folketingsvalget, hvis der kommer et nyt flertal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2019 - 07:27   01. maj. 2019 - 07:30

Social dumping

ml@arbejderen.dk
Enhedslistens udspil mod social dumping

Den 1. maj 2019 fremlægger Enhedslisten en "social dumping-pakke", som et nyt flertal ifølge partiet kan gennemføre på dag ét efter folketingsvalget. Pakken indeholder 4 forslag:

  • Enhver kontrakt der indgås med en EU- eller EØS-borger på det danske arbejdsmarked skal godkendes af den lokale, overenskomstbærende fagforening. Det vil sikrer, at alt arbejde der udføres på det danske arbejdsmarked udføres efter danske løn- og arbejdsforhold.
  • På enhver arbejdsplads skal de ansatte bære ID-kort for at sikre gennemsigtighed af hvem der arbejder på pladsen. I dag er det tæt på umuligt for myndighederne at sikrer sig imod illegalt arbejde, men det kan ID-kortene sætte en stopper for.
  • For at sikrer kontrol med hvilke firmaer der udfører arbejde i Danmark skal alle udenlandske virksomheder indbetale et depositum, inden de kommer til landet.
  • Der indføres kædeansvar, der sikrer at alle hovedleverandører gøres økonomisk ansvarlige for deres underleverandører i forhold til blandt andet løn- og arbejdsforhold.