25 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 12 °C

Endnu ikke reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid

Nyt møde er aftalt

Endnu ikke reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid

Lærerformand Anders Bondo Christensen håber stadig på, at det ender med en aftale om en arbejdstidsaftale for lærere og andre undervisere. Parterne mødes snart igen.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening og Lærernes Centralorganisation.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Der er endnu ikke startet reelle forhandlinger om en arbejdstidsaftale for lærere og andre undervisere, oplyser Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening og Lærernes Centralorganisation (LC).

Vi må forberede vores medlemmer på, at forhandlingerne kan ende i en konflikt.
Dennis Kristensen, FOA

– LC og Kommunernes Landsforening havde et værdifuldt møde i onsdags. Det affødte, at vi nu har sat endnu et forhandlingsmøde ind i kalenderen. Det er en af de kommende dage, siger Anders Bondo Christensen.

– Det er ikke nogen helt nem opgave, vi har foran os. Men vi gør alt, hvad vi kan, for at bibringe med indhold til nogle konstruktive forhandlinger. Jeg håber, at det lykkes at få en aftale, jeg har ikke opgivet håbet om det endnu, tilføjer han.

To uger bagud

Alle faglige organisationer på både det kommunale, regionale og statens område har afvist at gå i gang med overenskomstforhandlingerne, før der er startet reelle forhandlinger omkring lærernes arbejdstid. Med regeringsindgrebet i lærerkonflikten i 2013 blev lærernes arbejdstidsaftale afskaffet.

>> LÆS OGSÅ: Alle fagforbund stopper OK-forhandlinger

Indtil videre er overenskomstforhandlingerne forsinket to uger i forhold til tidsplanen. 

– De andre organisationer har i en flot solidaritetsgestus sagt, at de ikke starter forhandlingerne, før vi er inde i reelle forhandlinger. Det forpligter os til at gøre alt, hvad vi kan, for at få gang i forhandlingerne, og det gør vi også, understreger Anders Bondo Christensen.

>> LÆS OGSÅ: 51 fagforbund i solidaritetspagt

I løbet af januar besøger han Lærerforeningens kredse rundt omkring i hele landet til medlemsmøder om overenskomstsituationen.

Forbereder konflikt

De forskellige forbund på de offentlige område er ved at gå i gang med de konkrete forberedelser til den konflikt, der kan blive en realitet, hvis der ikke opnås enighed om en overenskomstaftale.

For eksempel er FOA gået i gang med at udpege de områder, der skal udtages til en eventuel konflikt.

– Forhandlingerne er særligt komplicerede denne gang. Vi har indgået en musketéred, og den fastholder vi. Men når der ikke umiddelbart er tegn på, at lærerne og kommunerne nærmer sig hinanden, må vi forberede vores medlemmer på, at forhandlingerne kan ende i en konflikt, siger FOA's formand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

12. jan. 2018 - 14:20   15. jan. 2018 - 11:15

OK 2018

ur@arbejderen.dk
Krav til OK 2018

Forhandlingsfællesskabet, der tæller 51 organisationer, stiller blandt andet følgende krav til Kommunernes Landsforening og Danske Regioner:

  • To ekstra puljer penge; en til at løfte de lavtlønnede og en til at løfte kvindefagene.
  • En arbejdstidsaftale til lærerne.
  • Den betalte frokostpause skal ind i overenskomsterne, der hvor den eksisterer.
  • Alle skal have reallønsfremgang.
  • Bedre seniorordninger.
  • Retten til at komme på fuld tid, når der er ledige timer på arbejdspladsen.
  • Bedre forhold for tillidsrepræsentanternes arbejde.