07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

3F Aalborg vil have kommunen til at droppe Bogø Sandwich

TV2 afslører lønfusk

3F Aalborg vil have kommunen til at droppe Bogø Sandwich

Skoler i Aalborg Kommune får leveret mad fra firmaet, der er afsløret i udnyttelse af udenlandske studerende. Den lokale 3F-afdeling opfordrer kommunen til at afbryde samarbejdet.

På Østerågade i Aalborg centrum ligger én af flere Bogø Sandwich butikker. Ejeren tjener tykt på udnyttelse af udenlandske studerende, har TV2 programmet Operation X afsløret.
FOTO: noc
1 af 1

Hvis det står til Kurt Frederiksen, formand for Privat Service, Hotel og Restauration ved 3F Aalborg, så skal Aalborg Kommune ud og finde en ny leverandør af frokost til eleverne på mindst 15 skoler.

Skolerne får leveret mad fra Bogø Sandwich, som TV2-programmet Operation X i sidste måned afslørede udnytter studerende fra EU.

De studerende kan vælge at makke ret og arbejde, som arbejdsgiveren siger, eller blive fyret og miste arbejdet og deres SU.
Kurt Frederiksen, 3F.

 – For at sige det lige ud, så er det noget forbandet svineri, der foregår. Så vi kan kun opfordre kommunen til at droppe de kontrakter, de måtte have med Bogø Sandwich, siger Kurt Frederiksen til Arbejderen.

3F Aalborg har længe vidst, at der foregik "noget fordækt". Fagforeningen har snakket med flere studerende, men har ikke kunnet overtale nogen af dem til at stå frem med deres oplevelser.  

Det lykkes for Operation X, hvor Max Voloaga fra Rumænien fortæller, at han fik en kontrakt ved Bogø på 43 timers arbejde om måneden til en timeløn på 95 kroner. Han arbejdede imidlertid 90-100 timer om måneden, så den reelle timeløn var i stedet 40-45 kroner. 

Lav løn eller slet ingen

I programmet bliver også Tomas Kibisa, der ejer flere restauranter i Aalborg og et rengøringsfirma, beskyldt for at underbetale de udenlandske studerende. Kilder i programmet fortæller at både Kibisa og brødrene bag Bogø Sandwich, Mohammed og Akram El-Hajj, ikke alene har presset dem til at arbejde til lav løn, men sågar beordret dem til at hæve lønnen, der var sat ind på deres konto, og aflevere den tilbage til arbejdsgiveren. 

– Det er så groft. Arbejdsgiveren udnytter de studerende, der er bange for at miste deres arbejde af den simple årsag, at mister de arbejdet, så mister de deres SU. De studerende kan vælge at makke ret og arbejde, som arbejdsgiveren siger, eller blive fyret og miste arbejdet og deres SU, siger en tydelig fortørnet Kurt Frederiksen.

I 2013 slog en EU dom fast, at EU-borgere, der studerer i Danmark, kan modtage SU, hvis de kan fremlægge dokumentation for SU-styrelsen på, at de har mindst 10 timers normalbetalt arbejde om ugen. 

– Jeg håber da, at politikerne i Aalborg er deres ansvar bevidst og håndhæver de klausuler, de selv har været med til at vedtage - klausuler, der kræver at arbejde udført for Aalborg kommune skal være udført på overenskomstmæssige vilkår,  siger Kurt Frederiksen.

Klausuler

Vicekommunaldirektør ved Aalborg Kommune Jørgen Litske Petersen sidder med sagen. 

– Det er vel første gang, vi står med sådan en sag, så der findes ikke en indarbejdet procedure. Arbejdssklausulerne og uddannelsesklausulerne omfatter ikke varekøb, som det handler om i den her sag. Så vi har kigget på, hvad der står i kommunens indkøbspolitik, siger Litske Petersen til Arbejderen.

Der står: at "varer og tjenesteydelser indkøbt til Aalborg Kommune skal være bæredygtige og opfylde minimumskrav til arbejdsløsn, arbejdsforhold, arbejdsmiljø, miljø, klima, demokrati og social ansvarlighed."

– Det har vi meddelt Bogø Sandwich og bedt om svar på påstandene i TV-programmet. Svaret har vi fået retur, og det sagsbehander vi nu og kommer så med en anbefaling til magistraten på den anden side af sommerferien, siger vicekommunaldirektøren.

En landsdækkende undersøgelse foretaget af TV2 progranmet Operation X viser, at hele 38 procent af de adspurgte udenlandske studerende kender til problemstillingen, hvor studerende blive udnyttet som billig arbejdskraft, fordi de modtager SU.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2016 - 05:53   22. jun. 2016 - 14:00

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk
Studerende fra EU-lande

I 2013 slog en EU dom fast, at EU-borgere, der studerer i Danmark, kan modtage SU, hvis de har et arbejde på mindst ti timer om ugen.

I 2011 var der 340 studerende fra EU, der modtog SU, fordi de havde et arbejde. I 2015 er antallet af studerende steget til 7.653.

Der kommer hvert år omkring 8000 udenlandske studerende fra EU lande til Danmark for at studere.

I 2013 blev der udbetalt 97 millioner kroner i SU til udenlandske studerende med arbejde. Det tal er i 2015 nået helt op på 321 millioner kroner.

Kilde: TV2