20 Sep 2020  

KBH: Overskyet, dis, 11 °C

Demonstration foran byggeri i Hedehusene – igen

Protest mod plat og svindel

Demonstration foran byggeri i Hedehusene – igen

Tirsdag den 4. august inviterer BJMF til demonstration foran byggeri i Hedehusene, hvor arbejdsmiljø og lønudbetalinger har haltet fra start. Den berygtede rigmand Jesper Skovsgaard står bag firmaerne, der har ansvar for byggeriet. Hans metoder er velkendte.

Siden murersjakket blev bortvist den 6. juli, har de hver dag stået udenfor deres tidligere arbejdsplads. De kræver at få udbetalt de penge, de har til gode, og det løber op i omkring 150.000 kroner per person.
FOTO: Privat
1 af 1

Tirsdag den 4. august har 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) varslet demonstration foran byggepladsen på Sejlbjergvej 3 i Hedehusene. Det sker i protest mod den "plat og svindel", der foregår på byggeriet.

Vi fatter ikke, at seriøse arbejdsgivere vil finde sig i, at de gennem LG er med til at betale for useriøse underentreprenørers plat og svindel. 
Jonas Andersen, 3F BJMF

– Der har fra start stort set ikke været andet end ballade på den her plads. Der har været masser af problemer med arbejdsforholdene, sikkerheden og udbetalingerne, fortæller Jonas Andersen til Arbejderen.

Han er faglig sekretær i BJMF og kører en stribe faglige sager for en flok murere, der var ansat ved firmaet Innovatis A/S.

– En af sagerne, der venter på at blive behandlet i Arbejdsretten, handler om, at firmaet har brudt overenskomsten i otte forskellige tilfælde, oplyser Jonas Andersen.

Hver person har 150.000 kroner til gode

Demonstrationen skal ses som en opbakning til de murersvende, der efter BJMF's opfattelse uretmæssigt blev bortvist fra pladsen den 6. juli efter gentagne uoverensstemmelser med deres arbejdsgiver.

Privat

Hver dag siden har murerne stået udenfor pladsen fra klokken 7 morgen til midt eftermiddag med krav om at få udbetalt det, de har til gode. Innovatis, der står for en underentreprise på byggeriet, har ikke betalt hverken pension eller feriepenge, og de bortviste murersvende har også overskud fra en akkord til gode.

– Jeg vil skyde på, at hver enkelt har omkring 150.000 kroner til gode. Det er jo ikke småpenge, det drejer sig om, konstaterer Jonas Andersen.

Tidligere på ugen sendte han et forligstilbud til Innovatis. Han har ikke snakket med direktør Emil Peter Tarding, men til gengæld haft et møde med repræsentanter for hovedentreprenøren Dansk Totalentreprise.

– På mødet sagde Dansk Totalentreprise, at Innovatis i henhold til kontrakten har fået, hvad de skal have, og skyder dermed ansvaret fra sig. Dansk Totalentreprise er kendt for den her forretningsmodel og for at benytte en skov af underentreprenører, som systematisk snyder deres ansatte.

– I sidste ende ender det ofte med, at det bliver Lønmodtagernes Garantifond (LG), der kommer til at betale. Vi fatter ikke, at seriøse arbejdsgivere vil finde sig i, at de gennem LG er med til at betale for useriøse underentreprenørers plat og svindel. De ødelægger jo hele byggebranchen, mener Jonas Andersen.

Berygtet bygherre og firmaejer

Byggepladsen i Hedehusene har tidligere været i rampelyset. I maj måned var det problemer med sikkerheden. Der blev det for meget for Murer- og Murerarbejdsmændenes Klub i København.

>>LÆS OGSÅ: Faglig aktion ved byggeplads i Hedehusene

Et nærmere kig på Dansk Totalentreprise afslører, at Jesper Skovsgaard er bestyrelsesformand og medejer. Han er ligeledes ejer af 2E Group A/S, der er et datterselskab til 2E Bolig, der står som bygherre i Hedehusene.

Sidste år i august slog Københavns Vestegns Politi sammen med Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen til mod en anden af Skovsgaards byggepladser i Hedehusene. Ifølge EkstraBladet førte det til, at 15 ukrainske håndværkere blev anholdt. De fik hver en bøde på 3.000 kroner, blev fængslet i 20 dage og derefter udvist af Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. aug. 2020 - 05:27   03. aug. 2020 - 14:05

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk
Demonstration mod plat og svindel

Demonstrationen finder sted tirsdag den 4. august 2020 kl. 07.00-09.00 på adressen Nærheden, Sejlbjerg Allé 3, 2640 Hedehusene.

BJMF opfordrer til at deltage og støtte de bortviste murere og murerarbejdsmænd.

Fagforeningen gør opmærksom på, at demonstrationen ikke må medføre arbejdsnedlæggelse.

Du kan læse mere om baggrunden på facebook