03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Demo for velfærd

Kræver flere penge

Demo for velfærd

Det sammenhold, der er skabt gennem OK-kampen, skal bruges i kampen mod kommende nedskæringer i kommuner og regioner, mener københavnske fagforeninger.

Fra den store velfærdsdemonstration i København 7. november sidste år.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

"Vi stod skulder ved skulder og kæmpede for løsninger for alle til OK18. Men der skal også være løsninger for den kommunale velfærd, for den bløder", skriver 14 københavnske fagforeninger i indkaldelsen til velfærdsdemonstration den 17. maj.

Vi skal holde fast i det momentum og den gode energi, der er skabt.
Charlotte von Mehren, FOA SOSU

Fagforeningerne er samlet i initiativet København for Velfærd, der er en del af den landsdækkende bevægelse – Danmark for Velfærd.

– Vi skal holde fast i det momentum og den gode energi, der er skabt i overenskomstforløbet, ikke mindst foran Forligsinstitutionen. Her er skabt rigtig gode relationer og tættere bånd på tværs af fagforbundene. Det er det sammenhold, der også er nødvendigt i velfærdskampen, siger Charlotte von Mehren, faglig sekretær i FOA SOSU, der er en af de 14 fagforeninger.

Krav om seks milliarder

Om kort tid starter forhandlingerne om næste års budgetter mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. De københavnske fagforeninger kræver seks milliarder kroner mere til den kommunale velfærd på landsplan efter mange års nedskæringer.

>> LÆS OGSÅ: Kræver flere penge til velfærd

Selvom den overordnede ramme endnu ikke er lagt fast, er Københavns Kommune allerede i gang med at planlægge besparelser på knap 400 millioner kroner i 2019. De skal findes gennem effektiviseringer og omprioriteringer, hvor der skæres ned på et område, for at få penge til nye initiativer. 

Derudover står København til at miste 550 millioner kroner fra udligningen mellem kommunerne. Det skyldes, at Danmarks Statistik ændrer på blandt andet den måde, de udregner udgifter til udlændinge.

– Samlet set er der tale om rigtig mange penge. Det kommer det til at betyde nye forringelser for borgerne, siger Charlotte von Mehren.

Flere skal med

København for Velfærd arbejder nu på at få de fagforeninger, der organiserer ansatte i regionerne, med i demonstrationen. Også her er de ansatte voldsomt pressede efter mange års nedskæringer.

Derudover retter fagforeningerne en henvendelse til Danmark for Velfærd med en opfordring til at få lignende protester op at stå andre steder i landet.

>> LÆS OGSÅ: 3500 tillidsfolk klar til aktion

Demonstrationen i København er torsdag den 17. maj klokken 17 på Rådhuspladsen. Fagligt aktive i omegnskommuner, hvor der ikke er basis for selvstændige protester, opfordres til at deltage i demonstrationen i København.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. maj. 2018 - 08:21   04. maj. 2018 - 08:30

Velfærd

ur@arbejderen.dk
Danmark for velfærd
  • Danmark for velfærd gik i luften den 30. august 2017.

  • Velfærdsinitiativet er startet som et samarbejde mellem LO Storbyerne og fagforbundene 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, PROSA og Uddannelsesforbundet. Siden er der kommet flere fagforbund med.

  • Fagforbundene kommer primært fra de to hovedorganisationer LO og FTF.

  • LO Storbyerne består af LO Hovedstaden, LO-Aarhus, LO-Fyn, LO-Aalborg, LO-Vest og LO-Randers.

  • Du kan læse mere om Danmark for velfærd på Facebook.

  • Du kan læse mere om og støtte velfærdsinitiativets underskriftindsamling her.