30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, 10 °C

Demo satte spot på omstridt byggeplads i Hedehusene

Protest mod plat og svindel

Demo satte spot på omstridt byggeplads i Hedehusene

Et murersjak har siden 10. juli stået udenfor deres tidligere arbejdsplads, dels for at få udbetalt de penge, de har til gode, dels for at fortælle om forholdene på pladsen, hvor 2E Bolig er bygherre, og Dansk Totalentreprise er hovedentreprenør. Tirsdag havde BJMF inviteret til demo for at bakke murerne op.

En flok bortviste murersvende fik stor opbakning, da BJMF tirsdag havde arrangeret demonstration udenfor bygepladsen på Sejlbjergvej 3 i Hedehusene.
FOTO: Søren D. Andersen
1 af 1

Tirsdag morgen flankerede ekstra mange røde faner et omstridt byggeri på Sejlbjergvej 3 i Hedehusene, da godt 50 personer deltog i en demonstration indkaldt af 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF). 

De fremmødte var kommet for at bakke op om de murersvende, som efter gentagne uoverensstemmelser med deres arbejdsgiver Innovatis A/S blev bortvist fra pladsen den 6. juli. Innovatis A/S har en murerentreprise på byggeriet, der, når det står færdigt, rummer boliger og en ny forretning til Coop. 2E Bolig er bygherre, og Dansk Totalentreprise er hovedentreprenør.

Hver dag siden den 10. juli har murersvendene stået udenfor byggepladsen og krævet at få udbetalt de penge, de har til gode af deres tidligere arbejdsgiver. Det drejer sig om cirka 150.000 per person, som BJMF forsøger at hive hjem til medlemmerne.

Demonstrationen var også arrangeret for at gøre opmærksom på forholdene på arbejdspladsen og den måde, som 2E Bolig og dansk Totalentreprise driver forretning på – en måde der mildt sagt er upopulær i byggebranchen.

>>LÆS OGSÅ: Demonstration foran byggeri i Hedehusene – igen

– Useriøse aktører undergraver således vores branche og ødelægger vores arbejdsmarked og arbejdsliv, mener Jonas Andersen, faglig sekretær i BJMF.
Søren D. Andersen

Jonas Andersen, faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), bød deltagerne velkommen og fortalte kort om anledningen:

– Dansk Totalentreprise er kendt for sine useriøse byggepladser, hvor en skov af underentreprenører systematisk snyder deres ansatte. Dansk Totalentreprise praktiserer en forretningsmodel, hvor det i sidste ende ender med, at det bliver Lønmodtagernes Garantifond, der kommer til at betale for underentreprenørernes plat og svindel. Useriøse aktører undergraver således vores branche og ødelægger vores arbejdsmarked og arbejdsliv.

De indbudte talere kom med flere eksempler på 'modellen', hvor store entreprenører hyrer firmaer, der systematisk tilsidesætter overenskomsten, oparbejder en kæmpe gæld, hvorefter de lukker ned for kort tid efter at fortsætte med et nyt firma.

– Jeg kender til, at én person har haft 16 konkurser bag sig. Vores system er ikke indrettet til at rydde op i den her slags plat og svindel, lød det fra Silas Klein Jensen, der arbejder som mureropmåler.

Han fortalte, at det, der foregår i Hedehusene, ikke er et enkeltstående tilfælde. Han har selv set tilsvarende eksempler, når han kommer rundt på byggepladser anno 2020, konkret i Farum og Ølstykke.

I januar/februar måned bliver han kontaktet af et murersjak, der er startet på en plads i Ølstykke. De ringer til opmåleren og fortæller, at de har udsigt til tre års arbejde og er blevet lovet en god pris, men at det hele virker meget underligt.

– De kan ikke få fat på mester. Der er ganske vist blandingsanlæg på pladsen, men hverken strøm eller vand, siger Silas Klein Jensen.

Der bliver lyttet opmærksomt, da han fortsætter sin fortælling:

Søren D. Andersen

– Efter noget tid kommer de i gang, og de finder også ud af mesters navn, og han kommer ud til dem. De præsenterer ham for en akkordaftale. Sådan én har han aldrig set før – han er ikke murermester, ja, han er slet ikke håndværksmester, men har bare startet et firma, der hedder Multibyg.

Murersjakket ser ingen penge efter den første måned, og fagforeningen starter en blokade op for skyldig løn.

– Multibyg var det første af foreløbig seks firmaer, der har været på det samme byggeri i Ølstykke. Vi har kørt en blokade for skyldig løn, tre konkurser, og lige nu har vi et firma på vej i Arbejdsretten. De skylder deres ansatte over en million kroner. Og problemerne fortsætter som her og mange andre steder, konstaterer Silas Klein Jensen.

Talerne fremhæver, at det er for nemt at oprette et firma i dag, og de efterlyser en større indsats fra myndighedernes side – herunder Skat – for at komme den svindel, som efter byggefolkenes mening foregår, til livs.

Søren D. Andersen

At dømme ud fra T-shirts, veste og bannere deltog der mange forskellige faggrupper i tirsdagens demonstration. Ud over murere var der blandt andre blikkenslagere, elektrikere, stilladsarbejdere, jernbanearbejdere og beton'ere.

Deltagerne fik også en version af, hvad der konkret er sket på pladsen. Det fortalte Christian, der er én af de bortviste murere, om. Præcis som Silas Klein Jensen fortæller, var der problemer med udbetalingen fra start, og murerne havde to gange strejket i flere dage for at få deres penge.

– Der er en grund til, at ejeren bag 2E, Jesper Skovsgaard, havde 45 millioner i overskud sidste år og en egenkapital på 250 millioner, lyder det fra Christian.

Også han peger på en forretningsmodel, hvor det handler om at oparbejde en gigantisk gæld i firmaet, hvorefter det lukker, og det så er overladt til Lønmodtagernes Garantifond (LG) at 'betale gildet'.

Jesper Skovsgaard er bestyrelsesformand og medejer af Dansk Totalentreprise. Han er ligeledes ejer af 2E Group A/S, der er et datterselskab til 2E Bolig, der står som bygherre i Hedehusene.

Sidste år i august slog Københavns Vestegns Politi sammen med Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen til mod en anden af Skovsgaards byggepladser i Hedehusene. Ifølge EkstraBladet førte det til, at 15 ukrainske håndværkere blev anholdt. De fik hver en bøde på 3.000 kroner, blev fængslet i 20 dage og derefter udvist af Danmark.

Murersvenden Christian opfordrer myndighederne til at kigge 2E Bolig og Dansk Totalentreprise efter i sømmene.

Søren D. Andersen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. aug. 2020 - 13:34   05. aug. 2020 - 13:47

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk