19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Demo mod højere pensionsalder den 11. september

Signal til Folketinget

Demo mod højere pensionsalder den 11. september

Faglige netværk skruer op for aktiviteterne med krav til folketingspolitikerne om ikke at hæve pensionsalderen ud over de 68 år, som de allerede har besluttet. Demonstration den 11. september er blot én af flere aktiviteter.

I onsdags var 3F Aalborg på gaden for at oplyse om retten til et liv efter arbejdslivet.
FOTO: Søren Pedersen
1 af 1

Pladsen foran Christiansborg er udset til en stor landsdækkende demonstration fredag den 11. september. Formålet er at stoppe en forhøjelse af pensionsalderen, forklarer Allan Busk, formand for 3F Aalborg, til Arbejderen.

Højere pensionsalder fungerer slet ikke for 3F'ere. Vi har medlemmer, der dør, inden de når pensionsalderen.
Henning Boye Christensen, Ringkøbing-Skjern

Den nordjyske 3F-afdeling startede i februar måned sammen med 11 andre 3F-afdelinger Stop68 kampagnen. Fagforeningerne vil ikke acceptere, at pensionsalderen bliver ved med at stige som forudsat i velfærdsforliget fra 2006 og den senere tilbagetrækningsreform fra 2011. Et flertal i Folketinget har allerede besluttet, at pensionsalderen i 2030 skal være på 68 år, og i oktober måned skal de tage stilling til, om pensionsalderen skal stige igen i 2035.

>>LÆS OGSÅ: 3F-afdelinger vil forhindre pensionsalder over 68 år

Onsdag morgen var Allan Busk og nogle kolleger på gaden og dele løbesedler og rundstykker ud med budskabet: Vi har også ret til et liv efter arbejdslivet.

– Vi siger nej til verdens højeste pensionsalder. I 3F har vi i forvejen brancher, hvor flere end 20 procent af vores medlemmer aldrig når den pensionsalder, der er i dag. Så 68 år er mere end rigeligt, siger afdelingsformanden, der håber, at politikerne besinder sig og undlader at stemme for yderligere stigning.

Formandskollegaen i 3F Ringkøbing-Skjern, Henning Boye Christensen, er 100 procent enig.

– Egentlig synes vi, at også 68 år er for meget, men nu satser vi i første omgang på at stoppe en fortsat stigning, siger han til Arbejderen.

Stor opbakning

I lokalområdet er der stor opbakning til kampagnen, både fra medlemmer og tillidsrepræsentater, fortæller Henning Boye Christensen og tilføjer:

– Også folk, vi møder, når vi er på gaden, bakker os op. Jeg vil tro, at 99 procent af dem, vi falder i snak med, giver os medhold og synes, at kampagnen er helt på sin plads. 

Henning Boye Christensen er imidlertid stødt på spørgsmålet om, hvor pengene skal komme fra. Til det siger han:

– Det har vi valgt politikerne til at tage sig af. Vi har den holdning, at det er fuldstændig usmageligt, at man begynder at gøre menneskeliv op i penge. Og et er sikkert, højere pensionsalder fungerer slet ikke for 3F'ere. Vi har medlemmer, der dør, inden de når pensionsalderen.

Lige nu kører kampagnen Stop68 med videoer på Facebook og gadefremstød rundt om i landet. Formålet er både at lægge pres på politikerne og samtidig at opfordre folk til at gå ind og støtte borgerforslaget Nej til højere pension.

Andre tværfaglige netværk er også i gang med at tilrettelægge aktiviteter for at lægge pres på politikerne.

>>LÆS OGSÅ: Kampagne skal stoppe pensionsalderen ved 68 år

Demonstration sætter slutspurten i gang

Ifølge Arbejderens oplysninger er der blandt andet en konference for tillidsrepræsentanter og politikere under opsejling, og efter demonstrationen den 11. september bliver slutspurten sat ind med happenings og andre aktiviteter for at påvirke den politiske proces i Folketinget.

– Det her er en af de opgaver, vi har højest på vores dagsorden. Fokus har for en tid været andre steder. Først var der lige de private overenskomster, der skulle i hus. Så kom en coronavirus på tværs, men nu får Stop68 igen fuld skrue, siger Allan Busk.

Danmarksrekord for fair pensionsalder

Allerede i 2017 var spørgsmålet om pensionsalderen på dagsordenen i Danmarks største fagforbund. 3F stod således bag en underskriftskampagne, der formåede at slå ny Danmarksrekord med over 200.000 underskrifter for en fair pensionsalder.

>>LÆS OGSÅ: 200.000 afviser højere pensionsalder

På 3F's kongres i september måned sidste år var spørgsmålet om en højere pensionsalder et hedt emne, og de delegerede besluttede, at 3F skulle arbejde for at forhindre Folketinget i at hæve pensionsalderen ud over de 68 år, som de allerede har vedtaget, at den skal stige til i 2030.

Ifølge Arbejderens oplysninger er punktet sat på dagsordenen til møde i 3F's hovedbestyrelse i august måned.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jun. 2020 - 14:17   26. jun. 2020 - 22:38

Pensionsalder

noc@arbejderen.dk
Tilbagetrækningsreformen
  • Den såkaldte tilbagetrækningsreform blev aftalt i foråret 2011 mellem VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale. Men aftalen hæves folkepensionsalderen med et halvt år om året fra 2019 til 2022, så folkepensionsalderen vil være 67 år i 2022. 
  • Efterlønsperioden forkortes fra fem til tre år gradvist fra 2018-2023 ved at hæve efterlønsalderen.

  • Nedslidte kan få seniorførtidspension, når de har mindre end fem år til folkepensionen. Der stilles samme krav til tabt arbejdsevne som for ansøgere til førtidspension.

  • Ifølge velfærdsreformen fra 2006, indgået mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale, skal pensionsalderen hæves fra 67 til 68 år i 2030. Og pensionsalderen skal fortsat stige, indtil en folkepensionist i gennemsnit kun har 14,5 år tilbage at leve i.

Du kan læse mere om tilbagetrækningsreformen her