06 Jun 2020  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Demo for fair arbejdsvilkår i Tivoli Food Hall

Fortsætter kampen for overenskomst

Demo for fair arbejdsvilkår i Tivoli Food Hall

I dag træder konflikten mod de ikke overenskomstdækkede stadeholdere i Tivoli Food Hall. Det benytter 3F som anledning til en faglig markering.

Fredag den 31. januar klokken 14-16 gennemfører 3F København en faglig markering med krav om, at ansatte i Tivoli Food Hall får overenskomst.
FOTO: 3F København
1 af 1

Det er på tide, at der kommer ordentlige arbejdsforhold for de ansatte "på hjørnet", mener 3F København, der inviterer til markering for fair arbejdsvilkår i dag fredag.

Det, der deler, er spørgsmålet om løn for det pågældende arbejde og også noget omkring arbejdstidstilrettelæggelse.
Katia K. Østergaard, Horesta

Med hjørnet hentyder fagforeningen til bygningen Tivoli Hjørnet, der ud over hotel og forretninger indeholder madmarkedet Tivoli Food Hall.

Tivoli Hjørnet er for nylig kommet på en prestigefyldt liste over modtagere af en amerikansk arkitektpris, men arbejdsforholdene for de ansatte i Tivoli Food Hall er ikke noget at prale med, mener 3F København. 

Trods utallige forhandlinger med repræsentanter for stadeholderne, der udskænker mad og drikke, og arbejdsgiverorganisationen Horesta er det stadig et fåtal af stadeholderne, der har overenskomst, der sikrer personalet ordnede løn- og arbejdsvilkår.

Konfliktvarsel nummer to

Fagforeningen har derfor set sig nødsaget til, for anden gang siden stedet blev indviet i november 2017, at varsle konflikt.

>>LÆS OGSÅ: Konfliktvarsel mod stadeholdere i Tivoli Food Hall – igen

– Konflikten træder i kraft i dag (fredag den 31.  januar), og det benytter vi som anledning til at gennemføre en faglig markering med krav om overenskomst til de ansatte, siger 3F Københavns formand John Ekebjærg-Jakobsen:

– Vi har kontaktet stadeholderne. De få, vi har hørt fra, svarer, at der ikke er nyt, siden de seneste forhandlinger brød sammen i september måned sidste år.

Omkring halvdelen af stadeholderne i Tivoli Food Hall er medlemmer af Horesta, fortæller direktør Katia K. Østergaard til Arbejderen. Hun lægger ikke skjul på, at hun helst var en konflikt foruden.

– Horesta sætter sig gerne til forhandlingsbordet igen, og vi prøver selvfølgelig at hjælpe parterne til at finde en løsning, de alle kan leve med. Jeg håber virkelig, at det lykkes at finde en forhandlingsløsning. Hellere det end konflikt, siger Katia K. Østergaard.

Afviser basisoverenskomst

3F København har fortalt Arbejderen, at der nu ligger en såkaldt basisoverenskomst, der indeholder de mest basale ting som arbejdstid, løn under sygdom, feriepenge og vagtplaner, så de ansatte ved, hvornår de skal på arbejde, og hvor mange timer de har. 

Katia K. Østergaard medgiver, at basisoverenskomsten "ikke adskiller sig væsentligt fra de overenskomster", som andre af Horestas medlemsvirksomheder har underskrevet.

På spørgsmålet om, hvad der deler vandene, og hvad der afholder virksomhederne i Tivoli Food Hall fra at tiltræde overenskomsten, lyder hendes svar:

– Virksomhederne kan ikke imødekomme kravene i basisoverenskomsten. Det, der deler, er spørgsmålet om løn for det pågældende arbejde og også noget omkring arbejdstidstilrettelæggelse. Hvad det mere præcist handler om, det må du spørge dem om.

Sympatikonflikt 

En helt aktuel status fra 3F København lyder, at der, få timer før 3F København blæser den faglige makering for fair arbejdsvilkår i gang, ikke er aftalt nye møder mellem parterne. 

Hovedkonflikten vil senere blive fulgt op af en sympatikonflikt. Som konsekvens heraf kan stadeholderne komme til at mangle leverancer af både mad og drikke, og de risikerer ikke at kunne få gjort rent eller hentet affald.

Markeringen finder sted på Bernstorffsgade 14-16. Fagforeningen lover, at der vil være både musik og taler.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. jan. 2020 - 07:28   31. jan. 2020 - 13:26

Overenskomst

noc@arbejderen.dk
Forløbet med Tivoli Food Hall
  • 17. november 2017 klippes snoren til Tivoli Food Hall – 850 kvadratmeter madmarked med 17 forskellige stadeholdere.

  • December 2018 varsler 3F første gang konflikt mod Tivoli Food Hall. Fire dage senere aftaler parterne, at de vil bruge de to første måneder af 2019 til at forhandle en aftale på plads.

  • 28. januar 2019 inviterer 3F København ansatte i Tivoli Food Hall til informationsmøde.

  • Januar-februar mødes repræsentanter fra 3F København, arbejdsgiverforeningen Horesta og Tivoli Food Hall.

  • Forhandlingerne fortsætter henover foråret og sommeren. Den 25. februar, 19. marts, 9. april, 18. juni, 12. august og 2. september klappes forhandlerne ind til møderne af faglige aktivister. Det foreløbig sidste møde foregår i september måned.

  • 19. januar 2020 afsender 3F konfliktvarsel.

  • Konflikt nummer to træder i kraft den 31. januar 2020.